depresszió

Szaglásterápia segíthet a depressziós betegeken

A Semmelweis Egyetem kutatói a szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát vizsgálták és erről szóló eredményeiket nemzetközi szaklapban tették közzé. A több mint 300 ezer emberbevonásával készült felmérés alapján megállapítható, hogy előre lehet tudni ki az, aki hajlamosabb a depresszióra és milyen tényezőkön múlik ez a hajlam. A depresszió miatt évente több mint 700 ezer ember követ el öngyilkosságot világszerte, így ez a betegség nagyon is globális probléma és nem érdemes félállról venni.
2024.05.24. Hírek

Depresszión segíthet a VR-terápia

A Stanford Egyetem új tanulmánya szerint a súlyos depressziós zavar kezelésére alkalmazott virtuális valóság terápia ugyanolyan hatékony lehet, mint a jelenleg világszerte  legtöbbet alkalmazott pszichés terápia.
2024.05.14. Életstílus

Egy új app felméri a depressziónk mértékét

Tudósok egy olyan app fejlesztésén dolgoznak, mely képes arra, hogy felmérje egy egyén aktuális egészségi állapotát arra vonatkozóan, hogy az illető mennyire depressziós. A New Hampshire-i Dartmouth College tudóscsoportja által kifejlesztett alkalmazás prototípusa a MoodCapture nevet viseli.
2024.03.06. Hírek

Százmilliárdokat költünk rá, mégis nő a depresszióval küzdők száma

Évente a teljes magyar gyógyszerkassza összegét, vagyis akár 360 milliárd forintot is fordíthatnak a költségvetésből a major depresszió indirekt és direkt kezelésére, derül ki egy tanulmányból. Ráadásul jelentős orvoshiány van a pszichológusok és pszichiáterek között, a betegek száma pedig folyamatosan emelkedik.
2024.01.05. Hírek

App-alapú beavatkozások depresszióban?

A mérsékelt és súlyos depresszió kezelésére szolgáló mobil mentális egészségügyi alkalmazások (appok) egyre jobban terjednek valószínűleg azért, mert képesek leküzdeni a hagyományos pszichoterápia korlátait, de a kezelés hatékonyságának lehetséges moderátoraira vonatkozó kutatások hiányoznak.
2023.12.11. Neurológia