diéta

Egyes diéták gátolhatják a daganatok növekedését

Népszerű diéták, például a ketogén étrend vagy az időszakos böjt és a velük járó kalória- és tápanyag-korlátozás, illetve a behatárolt étkezési időtartam gátolhatja a daganatok növekedését és terjedését - derül ki a Semmelweis Egyetem új tanulmányából.
2024.03.06. Életstílus

Mi a tudományos igazság a böjtölés mögött?

Elkezdődött a húsvét előtti negyvennapos nagyböjt, de ilyenkor sokan a vallástól függetlenül is léböjtkúrába, vagy méregtelenítésbe kezdenek, hogy tavaszra formába lendüljenek. Manapság egyre nagyobb divat az időszakos böjtölés is, amikor az evés és a koplalás váltakozik mindennap. De van-e tudományos igazság a böjtölés mögött? Erre ad választ a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
2024.02.16. Hírek

Téli szuperétrend, avagy az immunrendszer támogatása ételekkel

Az ünnepek előtt, valljuk be, kevésbé szoktunk táplálkozási célokat kitűzni magunk elé. Legtöbbünknek eszébe jut az adventről és a karácsonyról néhány ikonikus étel, amely kapcsolódik az ünnepkörhőz, kellemes emlékeket ébreszt, családi hagyományokat ápol. Dietetikusként sem vagyunk ezzel másképp és senkit nem szeretnénk lebeszélni a kedvenceiről ebben a hónapban sem. Nem titkolt szándékunk azonban rábeszélni az olvasókat egy-egy ételcsoport rendszeres fogyasztására vagy éppen a mértékletességre.
2023.12.21. Hírek

Valóban jobb többször keveset enni, mint csupán háromszor, de nagyobb adagokat?

Akár a testsúlycsökkentés a cél, akár az egészséges életmód követése, sokakban megfogalmazódik a kérdés: vajon mivel tesz jobbat? Ha többször eszik keveset, vagy csak párszor, de nagyobb adagokat? A legtöbb szakember az előbbi verziót preferálja, ám a kérdés eldöntése nem ilyen egyszerű, mivel minkét oldal mellett és ellen is születtek bizonyítékok.
2023.09.05. Életstílus