dietetika

A gluténmentesen étkezőket segítheti a Semmelweis élelmiszeripari innovációja

A hagyományos gluténmentes snackeknél több rostot és fehérjét tartalmaz az a növényi alapú gluténmentes keksz, melyet a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszéke fejlesztett ki. Az élelmiszeripari innováció és kutatás választ ad a gluténmentes termékeket jellemző kiegyensúlyozatlan tápanyagtartalom problémára és a minimális ökológiai lábnyommal készülő egészségvédő élelmiszerek iránti keresletnövekedésre is.
2025.07.25. Életstílus

Fenntartható táplálkozás a dietetikai gyakorlatban

A fenntarthatóság nem csupán arról szól, hogy ne üljünk autóba, használjunk közösségi közlekedést vagy járjunk gyalog, kerékpárral. Az elfogyasztott élelmiszereink is rendelkeznek kisebb/nagyobb ökológiai lábnyommal, mellyel segíthetünk vagy árthatunk a Földünk ökológiai állapotának.
2025.06.17. Életstílus

Valóban jobb többször keveset enni, mint csupán háromszor, de nagyobb adagokat?

Akár a testsúlycsökkentés a cél, akár az egészséges életmód követése, sokakban megfogalmazódik a kérdés: vajon mivel tesz jobbat? Ha többször eszik keveset, vagy csak párszor, de nagyobb adagokat? A legtöbb szakember az előbbi verziót preferálja, ám a kérdés eldöntése nem ilyen egyszerű, mivel minkét oldal mellett és ellen is születtek bizonyítékok.
2023.09.05. Életstílus