ecigaretta

Cochrane: továbbra is állítható, hogy e-cigarettákkal többen szoknak le a cigarettázásról

Többek között tovább erősödött annak bizonyossága, hogy szakmailag kontrollált keretek közt az e-cigaretta a leszokástámogató programok hatékonyabb eszköze lehet, mint a hagyományos nikotinpótló terápiák. A Cochrane Intézet ún. „élő” szakirodalmi áttekintésének legfrissebb verziója a témában 2023. júliusáig megjelent 88 tanulmány (n=27 235 dohányos) eredményeit összegzi.
2024.05.08. Füstmentes jövő

Miért ennyire különböző egyes országok népegészségügyi-szakpolitikai hozzáállása az e-cigarettákhoz?

Míg egyes országokban tartósan a zéró tolerancia határozza meg az e-cigarettákkal és füstmentes dohánytermékekkel kapcsolatos népegészségügyi döntéshozói attitűdöket, addig vannak országok, ahol a cigaretta alternatívái kedvezőbb megítélésben részesülnek, akár a leszokástámogatói programok részét képezik. Milyen okok állhatnak a gyökeresen eltérő intézkedések mögött?
2024.04.17. Füstmentes jövő

A hevített dohányterméket használók jobb parodontális állapottal rendelkeznek, mint a cigarettázók

A fogágyproblémák és a dohányzás kapcsolata már évtizedek óta ismert tény, melyet számos tanulmány bizonyított, de laikus megfigyelések alapján is egyértelmű összefüggést láthatunk a dohányzás és a fogágybetegségek között. A Dentistry Journal-ban idén publikált horvát keresztmetszeti vizsgálat célja a parodontitis mértékének felmérése és összehasonlítása a dohányzó, a füstmentes dohányterméket használó és a nemdohányzó csoportokban.
2024.04.10. Füstmentes jövő

Dohányzási kockázatértékelés a köztudatban

A napjainkban elérhető tudományos bizonyítékok ellenére sokan továbbra sincsenek tisztában a dohányzási ártalomcsökkentés korszerű lehetőségeivel, és a relatív ártalomcsökkentés jelentőségével, az egészségügyi ellátók és a dohányzók szempontjából. A dohányzás okozta betegségek megelőzését – különösen a másodlagos és a harmadlagos prevenciót – az is hátráltatja, hogy a szakemberek körében sem ritkák a tévhitek. Az Egyesült Királyságban nagy hagyománynak örvendő E-Cigarette Summit-on Sarah Jackson, a University College London (UCL) egészségügyi viselkedéstani egységének vezető kutatója számolt be arról, hogy a bővülő tapasztalatok ellenére továbbra is általános tájékozatlanság, sőt a tájékozottság időbeli romlása figyelhető meg a témában. 
2024.03.14. Füstmentes jövő

Ártalomcsökkentés: 2030-ra füstmentessé válna az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban évek óta jelentős szakmai fórumként működő E-Cigarette Summit konferencia központi témája volt 2023 végén a brit kormányzat által a közelmúltban átdolgozott népegészségügyi stratégia, mely szerint 2030-ra 5% alá szeretnék csökkenteni a cigarettázó állampolgárok arányát a szigetországban. Az ambiciózus stratégia mögött az elmúlt évtizedek és a cigaretta füstmentes alternatíváiként megjelent eszközök tapasztalatai állnak. 
2024.03.13. Füstmentes jövő

CoEHAR: az e-cigaretta aeroszolja minimálisan citotoxikus, genotoxikus illetve mutagén

Egy a Nature-ben közölt összehasonlító vizsgálat alátámasztotta, hogy az e-cigaretta aeroszolja által kiváltott citotoxikus, genotoxikus és mutagén hatás nagyságrendekkel alacsonyabb a hagyományos cigarettáéhoz képest. A tanulmány jelentősége abban rejlik, hogy egy korábbi, cigarettafüstöt és e-cigaretta aeroszolt összehasonlító toxikológiai vizsgálatot ismételt meg, további vizsgálatokkal kiegészítve. A vizsgálat tudományos bizonyítékokkal támasztja alá a dohányzáshoz kapcsolódó ártalomcsökkentés stratégiáját.
2024.02.07. Füstmentes jövő

A CEASEFIRE tanulmány eredményei a cigarettáról füstmentes alternatívára váltásról

Olasz kutatók 24 hetes utánkövetéssel vizsgálták a cigaretta füstmentes alternatívával való helyettesítésének hatását a hagyományos dohánytermékek fogyasztásának elhagyására, illetve a teljes leszokásra. A CEASEFIRE tanulmány az első kutatás, ami az e-cigaretta és a dohányhevítő rendszer összehasonlító vizsgálatát végezte el a cigarettáról alternatív technológiára áttérés vonatkozásában.
2024.01.22. Füstmentes jövő