Füstmentes jövő

Narratív szakirodalmi áttekintés: kedvezőbb prognózisra számíthatnak a cigarettázóknál a hevített dohányt használók a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében

A European Medical Journalban megjelent egy új szakirodalmi áttekintés, mely az atherosclerotikus folyamatok kialakulási kockázata és az érelmeszesedés progressziója vonatkozásában összegezte és értékelte a dohányhevítéses technológia kórélettani hatásait. A füstmentes alternatíva mellett csökkenhet az ischaemiás szívbetegség, a perifériás artériás betegség, az agy-érrendszeri betegség, illetve az aorta aneurizmák kialakulásának kockázata.

Füstmentes alternatívák hatása dohányzó COPD-s betegekre

Hosszú évtizedekre visszamenően igazolható, hogy a dohányzók jelentős hányada a dohányzás okozta vagy egyéb krónikus betegség diagnózisát követően sem teszi le a cigarettát. Nincs ez másképpen a COPD betegek körében sem: a leszokási szándék alacsony, rendkívül sokan akár akut epizódok után is folytatják a dohányzást, ami progresszív állapotromláshoz vezet. Ilyen betegpopulációk számára jelenthetnek ártalomcsökkentéssel járó alternatívát a füstmentes eszközök – taglalták az Open Science* tudományos konferenciasorozat legutóbbi panelbeszélgetésén a téma szakértői.

A füstmentes alternatívák dohányzókra gyakorolt hatásainak vizsgálata: ártalomcsökkentést támogató és hátráltató tényezők első használatot követően

Az Egyesült Királyságban egyre több szakember lát lehetőséget a füstmentes eszközök másodlagos és harmadlagos megelőző céllal történő használatára azok körében, akik valamilyen okból kifolyólag nem szoknak le a dohányzásról. Kinchen és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy milyen tényezők befolyásolják a füstmentes eszközöket kipróbáló dohányzó felnőtteket. Vizsgálatuk célja egy ideális népegészségügyi stratégia és kommunikáció elméleti megalapozása volt.

A dohányhevítő rendszer kevésbé befolyásolja a csontanyagcserét, mint a cigaretta

Összetett csontkultúrán modellezték a dohányfüst, illetve a hevített dohány-aeroszol molekuláris hatásait. Az eredmények a csontritkuláshoz vezető folyamatok vonatkozásában alátámasztani látszanak azt a feltevést, hogy a cigaretta füstmentes alternatívájaként a dohányhevítő rendszer használata potenciálisan csökkentheti a dohányzással járó egészségügyi kockázatot.

Füstmentes alternatívák: népegészségügyi potenciált vagy túlzott kockázatot jelentenek az új nikotintartalmú termékek?

Karl Fagerström, a nikotin- és dohányzáskutató tudományos társaság (Society for Research on Nicotine and Tobacco, SRNT) alapító tagja a svéd tapasztalatokról és a füstmentes termékekben rejlő potenciálról tartott előadást 2023. február 23-án Madridban az egészségügyi és szakpolitikai kérdéseknek tágas teret adó Tobacco Harm Reduction Summit-on. Svédország jelenleg élen jár a cigarettázás visszaszorításában.

Cochrane: az e-cigarettával könnyebb a leszokás?

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy az elektronikus cigaretták használata hatékonyabb a leszokástámogatásban, mint a hagyományos nikotinpótló módszerek – hangzott el 2023. február 23-án, a Madridban rendezett Tobacco Harm Reduction Summit-on. Az aktualizált szakirodalmi összegzés eredményeit Jamie Hartman-Boyce, a Cochrane Review igazgatója, az Oxford-i Egyetem professzora és senior kutatója ismertette.

UK E-cigarette Summit: 10 éve rendszeresen terítéken a dohányzás és a nikotinhasználat társadalmi-szakmai dilemmája

A közelmúltban a 10. évfordulóját ünnepelte az elektronikus, füstmentes alternatívák és a dohányzási ártalomcsökkentés lehetőségeire fókuszáló E-cigarette Summit konferenciasorozat. A szervezők ezúttal is hangsúlyozták: a Summit célja a nemzetközi helyzet aktuális értékelése mellett a párbeszéd kialakítása és támogatása a szakmai, illetve piaci szereplők, döntéshozók között.

Új eredmények: a dohányzással összefüggésbe hozható hospitalizáció alakulása a hevített dohánytechnológia megjelenése előtt és után

A füstmentes dohányhevítő rendszer (HTP) először 2014-ben Japánban vált elérhetővé a dohányzók számára. Jelenleg már a világ több, mint 50 országában kapható. 2020-ban az amerikai FDA „módosított kockázatú dohányterméknek” minősítette, és világszerte egyre többen vizsgálják az egészségre, illetve dohányzási szokásokra gyakorolt hatásait.

Szerb és magyar szakértők vitatják a dohányártalom-csökkentési stratégiák szerepét

A European Medical Journal kardiológia aloldalán jelent meg az az interjú, ami a dohányzás okozta ártalom csökkentésének kiegészítő lehetőségeit tárgyalja a hagyományos leszokástámogatási eszközökön túl. A megkérdezett szakemberek szerint az alapellátás, különösen a háziorvosok felelőssége jelentős a lehetőségek mérlegelésében, és a dohányzás okozta betegségek megelőzésében.

A legrosszabb, ha a dohányzók a cigarettánál maradnak

Az *Open Science Tudományos Konferencia szakemberei június végén hetedik alkalommal tartottak élőben közvetített, nyilvános platformbeszélgetést az konferenciasorozat keretein belül. Ezúttal az ártalomcsökkentés, mint a hagyományos dohányzás-megelőzési stratégiák lehetséges kiegészítő eleme volt a téma, amit a tudományosan bevizsgált füstmentes alternatív eszközök vonatkozásában értékeltek a résztvevők.

Pánhellén konferencia: változó hozzáállás és égető témák a dohányzási ártalmak csökkentésében

Az idei Pánhellén Közegészségügyi Konferencia a dohányzási ártalom csökkentéséről, a leszokástámogatás lehetőségeiről, a dohánytermékek piaci helyzetének szabályozásáról és a nemzetközi színtéren egymástól eltérő szakmai nézőpontok egyeztetéséről szólt. Az online is közvetített hibrid eseményt Athénban tartották. A panelbeszélgetés során görög, svéd és lengyel szakértők osztották meg tapasztalataikat és alkottak véleményt az új típusú dohánytechnológiák, népegészségügyi vonatkozásairól.