egészségnevelés

Fontos praktikák az elhízott betegek gondozásában – hogyan csökkenthető az energiabevitel?

Ma Magyarországon a felnőttek több mint kétharmada és a gyermekek ötöde túlsúlyos vagy elhízott. Ez az áldatlan állapot napjaink egyik legnagyobb népegészségügyi kockázata. Vannak betegek, akik felismerik a túlsúly/elhízás egészségügyi, illetve szociális hátrányát és problémájukkal orvoshoz fordulnak. A betegek nagyobb részének azonban fel kell hívni a figyelmét a fennálló problémára.
2016.05.11. Egészségnevelés

A nem megfelelő folyadékfogyasztás egészségügyi következményei, betegségek

Szervezetünknek fiziológiásan szüksége van a folyamatos folyadék-utánpótlásra. Amennyiben ez a bevitel nem megfelelő mennyiségben történik, testünk könnyen dehidratálttá válhat. A csökkent vízháztartás mellé gyakran társul az elektrolit- és ásványi anyag-háztartás zavara is, megbillen az egyensúly – különösen a nátrium és kálium ionok koncentrációjában.
2016.05.01. Egészségnevelés

Új hazai táplálkozási ajánlást ad ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást, amely az OKOSTÁNYÉR® elnevezést viseli. Az egészséges felnőtt lakosságnak szánt útmutató a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.
2016.04.15. Egészségnevelés

Sikeres fogyókúra – elegendő lehet az alacsony kalóriabevitel?

Alapvető igazság, hogy az emberek azért lesznek túlsúlyosak, mert több energiát visznek be, mint amennyit a szervezet napi energiaigénye megkívánna. Ahhoz, hogy a testtömegcsökkentő programok sikeresek legyenek, az étrendet gondosan kell összeállitani, ezáltal kevesebb kalóriát kellene bevinni, emellett kitartó és rendszeres testmozgással több kalóriát elégetni.
2015.11.10. Egészségnevelés

Fiatalok étkezési szokásainak befolyásolása

A felnövekvő generációk egészségi állapotát, a genetikai hajlam mellett, alapvetően befolyásolják a gyermekkorban elsajátított étkezési szokások, a szülőktől látott példák, és annak mértéke, hogy az oktatásuk során elhangzottakat mennyire tudják hasznosítani mindennapjaik során.
2015.10.20. Egészségnevelés

Mivel édesítenek az orvosok?

Érdekes eredményeket hozott a Szinapszis idén nyáron végzett piackutatása, amely a magyar orvostársadalom és lakosság körében vizsgálta az édesítőszerekkel kapcsolatos ismereteket. A kutatás egy 2012-ben végzett felmérés folytatása, így lehetővé tette az elmúlt három év változásainak nyomon követését.
2015.10.01. Egészségnevelés

Kutatások az energiamentes édesítőszerek diétás étrendben betöltött jótékony szerepéről

Az édesítőszerek – legyenek azok természetes eredetűek vagy mesterségesen előállítottak – sok emberben még mindig ellenérzéseket váltanak ki. Ezek az élelmiszer-adalékanyagok szigorú toxikológiai vizsgálatokon mennek keresztül. Számos kutatás látott napvilágot, melyek szerint az édesítőszerek használata testtömegcsökkentő étrendben elősegíti a diéta betartását, emellett a napi maximális beviteli értékeken belül fogyasztva semmilyen káros egészségügyi következménnyel nem jár.
2015.09.23. Egészségnevelés

A glükóz szerepe a táplálkozásban és a testünk karbantartásában

Elméletben képes szervezetünk nélkülözni a szénhidrátokat, hiszen bizonyos aminosavakból, glicerinből, valamint tejsavból előállítható a glükóz, és ezáltal az agyunk, az idegrendszerünk, és a vörösvértestjeink nem szenvednek hiányt. Ugyanakkor a szénhidrát- (glükóz-) mentes étrenddel fokozódik a szöveti fehérjék lebontása, illetve a folyadék- és elektrolitháztartás egyensúlya felborul.
2015.09.09. Egészségnevelés

Obesitás kutatások új fényt deríthetnek az elhízás kezelésére

Napról napra egyre több ember küzd az elhízással, miközben a kialakuló társbetegségek számtalan további egészségügyi problémát jelentenek. A helyes gyógymód megtalálása, az elhízás okainak kutatása lassan, de biztosan halad előre, a kutatók egyre több összefüggésre találnak rá. A néhány ilyen eredményről számolt be Dr. Judith Korner, a New York-i Columbia Egyetem Testtömeg Kontroll Központjának vezetője.
2015.08.07. Egészségnevelés

A sikeres fogyókúra receptje

Az elhízás kialakulásában a genetikai fogékonyság mellett az életmódnak és az étkezési szokásoknak van leginkább döntő szerepe. Ha rendszeresen az elégségesnél bőségesebb a táplálékfogyasztás, hosszú távon magas az energiabevitel, a bevitt energiánál pedig kevesebb a leadás, akkor ennek egyenes következménye a testtömeg-növekedés.
2014.12.08. Egészségnevelés