egyéb szakterületek

Őssejtekkel regenerálhatók a sérült axonok

A Cell szeptemberi kiadása a University of California tanulmányáról számol be, melyben a kutatóknak rágcsálómodellel folytatott kísérletek során a gerincvelő sérülés helyén sikerült helyreállítaniuk az axonális növekedést. A tanulmányból kiderül, hogy a felnőtt központi idegrendszer éretlen neuronjai túlélik a sérülést és a sérült rész áthidalásával az axonok növekedésén keresztül képesek új neuronális relé struktúrák létrehozására.
2012.10.13. Egyéb Szakterületek

Az injekciós fogamzásgátlók parodontális problémákat okozhatnak

A Journal of Periodontology-ban megjelent kutatás szerint az injekciós progeszteron-alapú fogamzásgátlók kapcsolatba hozhatók parodontális problémákkal. A tanulmány alapján a nők, akik DMPA (depo-medroxiprogeszteron-acetát) injekciós fogamzásgátlót alkalmaznak vagy alkalmaztak, hajlamosabbak a parodontális problémákra, mint a fogínygyulladás, vagy a fogágy gyulladása, összevetve azokkal a nőkkel, akik nem alkalmaztak ilyen szert. A DMPA hosszan ható fogamzásgátló, amit három hónaponként kell izomszövetbe fecskendezni.
2012.03.31. Egyéb Szakterületek

Tudásfrissítő: Akut végtagi verőér-elzáródás

A sürgősségi gyakorlatban nem ritka, hogy akut végtagi verőér-elzáródással találkozunk, azonban nem mindig gondolunk rá. Az esetek jelentős részében egyéb krónikus betegség – dominálóan atheroslerosis - fennállása mellett vagy következtében alakul ki. Furcsa módon azonban előfordulhat, hogy kisebb trauma előzi meg az artéria elzáródását, ilyenkor a korábban is meglévő stenosisból lesz occlusio.
2012.01.31. Egyéb Szakterületek