emésztés
Egy gabona, amely támogatja az emésztőrendszer egészségét és csökkenti a vércukorszintet
A cikk a cirokra mint ősi gabonára hívja fel a figyelmet, amelyet sokan még ma is alig ismernek, pedig vetési és betakarítási módszerei évezredek óta változatlanok. Az ősi gabonák – köztük a cirok – előnye, hogy ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek, fenntartható módon termeszthetők, és nem csak környezetkímélők, hanem táplálkozási szempontból is értékesek. A cirok különösen az utóbbi miatt kezd bekerülni a köztudatba. A nyugati étrendben ritka, de egyre többen fedezik fel, ami részben annak köszönhető, hogy tápanyagokban és rostokban gazdag. 100 gramm cirok például 6,7 gramm rostot tartalmaz, ami már önmagában jelentős mennyiség.
Hogyan változtatják meg a speciális összetevők az emésztést, a bőr állapotát és a hangulatot?
A bél egészsége régóta a figyelem középpontjában áll, azonban a legtöbb beszélgetés és kiegészítő csak a probiotikumokra vagy prebiotikumokra koncentrál, miközben a valódi probléma gyakran a bélfal állapota.
Magyarok százezrei élnek együtt ezzel az állapottal, és nincs is rá gyógymód
Az egyik legösszetettebb népbetegségről még mindig nem tudni, hogyan és miért alakul ki. Nem ismert az sem, hogyan lehetne gyógyítani, de jövőre már más betegségként fognak rá tekinteni, mint eddig. Az irritábilis bél szindróma legalább 300 ezer magyar életét keseríti meg, a betegek frusztráltak és gyakran az öngyógyítást választják, ha már nem látnak más kiutat.
A székletürítési szokásaink sokat elárulnak általános egészségi állapotunkról
Egy, a Cell Reports Medicine folyóiratban publikált tanulmány 1425 ember székletürítésének gyakoriságát vizsgálta, és az adatokat demográfiai, genetikai és egészségügyi adatokkal hasonlította össze.
Stabilabb vércukorszint és jobb emésztés: Tényleg hatásos az almaecet?
Az almaecet a konyhai alapanyagból lett wellness-elixír, amely meghódította a TikTokot. De a nagy kérdés: érdemes-e naponta fogyasztani belőle? Vagy ez is csak egy újabb egészségügyi trend, amit jobb, ha hagyunk a zellerlével együtt?
Öt tipp, hogy az ünnepek alatt is megőrizhessük bélrendszerünk egészségét
Ahogy közeledik az ünnepi időszak, úgy közelednek a csábító fogások is. Az ünnepi ételek viszont megzavarhatják az emésztőrendszerünket, ami puffadáshoz, kellemetlenségekhez és akár a különféle hosszú távú hatásokhoz is vezethet.
Miért számít az élvezet, amikor az evésről esik szó?
Szinte mindenkinek van válasza a „mi a kedvenc étele?” kérdésre. Könnyű kitalálni, hogy miért: az embereket arra tervezték, hogy örömet szerezzenek az ételekből. Sőt, sokak számára az evés az élet legnagyobb élvezetei közé tartozik.
Az erjesztett kimchi segíthet az elhízás elleni küzdelemben
Az elhízásban, amely olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek és a rák, az étrend kulcsszerepet játszik. A kimchi, egy probiotikumokban gazdag, fermentált koreai étel, ami ígéretesnek bizonyult a túlsúly kezelésében.
Új keretrendszert dolgoztak ki a prebiotikumok meghatározására
A prebiotikumok fogalma - a definíció szerint olyan, a gazdaszervezet mikroorganizmusai által szelektíven hasznosított szubsztrátok, amelyek egészségügyi előnyökkel járnak - csaknem 30 évvel ezelőtt jelent meg a tudományos közösségben.
Alapvető élelmiszerünk a tej, de nem mindegy, melyik fajtát isszuk
A tejjel és a tejtermékekkel kapcsolatos információk a sokszor felmerültek a korábbi években, azonban a tejfogyasztással kapcsolatos érvek és ellenérvek, tények és tévhitek tengerében időről-időre célszerű ismét foglalkozni a témával.
Könnyen emészthető ételekkel segíthetjük a szervezetünket kánikulában
Ha a testünk jól működik, a nagy melegben kevésbé kívánjuk a laktató ételeket, a szervezetünk energiaszükséglete pedig körülbelül tizenöt százalékkal csökken. A fűszeres és zsíros fogások helyett ilyenkor lédús, frissítő és vitamindús gyümölcsökkel, zöldségekkel, levesekkel az izzadással elvesztett ásványai anyagokat és a vizet is pótolhatjuk.