emlőrákszűrés

Idősebb korban a mammográfia túldiagnosztizált lehet?

Azoknál a nőknél, akiknél 70 éves koruk után történik emlőrákszűrés, jelentős a túldiagnosztizálás kockázata. A túldiagnosztizálás - az olyan daganatok felismerésének és kezelésének kockázata, amelyek soha nem okoztak volna problémát az egyén élete során - egyre inkább az emlőrákszűrés káros hatásaként ismert; a probléma mértéke azonban az idősebb nők körében továbbra is bizonytalan.

Egy mesterséges intelligenciamodell az emlőrák kockázati mérésére?

A negatív szűrési eredményt követő pontos emlőrák-kockázatbecslés jobb stratégiákat hozhat létre a korai felismerés érdekében. Egy retrospektív megfigyeléses, párosított eset-kontroll vizsgálatot terveztek az Egyesült Királyságban a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat mammográfiás képadatbázisának felhasználásával 2010 február-2019 szeptemberig.
2023.07.05. Radiológia

A nyári időszakban tíz szűrőbusz járja az országot

Az ingyenes lakossági szűrőprogramok célja az elkerülhető, az életmódváltással megelőzhető, illetve korai stádiumban sikeresen gyógyítható betegségek mielőbbi felismerése - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű országos program indítása alkalmából csütörtökön, a Heves vármegyei Kerecsenden.
2023.06.29. Hírek