étrend
Melyik növényi alapú étrend a legegészségesebb és a legfenntarthatóbb?
A Frontiers in Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány a különböző növényi alapú étrendek táplálkozási értékét és környezeti hatásait hasonlította össze, és arra a következtetésre jutott, hogy egy jól megtervezett növényi étrend ugyanolyan egészséges lehet, mint a mediterrán étrend, miközben a környezet terhelését jelentősen csökkenti. A növényi étrendek iránti érdeklődés világszerte nő, mivel egyre több adat bizonyítja, hogy az állati eredetű élelmiszerektől való elmozdulás csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, valamint mérsékli a krónikus betegségek és a korai halálozás kockázatát.
Egy tanulmány feltárja a keto diéta rejtett veszélyeit
A Utah Egyetem Egészségügyi Karának legújabb, a Science Advances folyóiratban megjelent tanulmánya azt vizsgálja, hogy a ketogén étrend hogyan hat a szervezetre hosszú távon, és új aggályokat vet fel annak általános biztonságosságával és metabolikus egészségre gyakorolt hatékonyságával kapcsolatban.
A fiatalok körében generációs betegséggé válhat a magas vérnyomás
Világszerte egyre több gyermek és tinédzser él magas vérnyomással: az arány az elmúlt két évtizedben csaknem megduplázódott. A szakértők szerint ennek fő oka az egészségtelen étrend, a testmozgás hiánya és a gyorsan növekvő elhízás – számol be róla a Guardian egy átfogó kutatás alapján.
Így turbózzuk fel természetesen a szerotoninszintünket!
Az étrendünk nemcsak a testünkre, hanem a hangulatunkra is hatással van. A szerotonin kulcsszerepet játszik a jókedv, a nyugalom és az alvás szabályozásában, bizonyos ételek fogyasztása pedig segíthet a szerotonintermelés fokozásában.
Az emberek szívesebben tartanak húsmentes napot egészségük megőrzése érdekében, mint környezetvédelmi vagy állatjóléti okokból
A Budapesti Corvinus Egyetem legfrissebb kutatásából kiderült, hogy az embereket jobban motiválja az egészségük megőrzése arra, hogy kevesebb húst fogyasszanak, mint a klímavédelem vagy az állatok jogai.
Egy zöldség, ami segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, a vérnyomást és a stroke kockázatát
A szívbetegség továbbra is vezető halálok világszerte. Az étrend fontos szerepet játszik mind a szívbetegségek, mind a stroke megelőzésében. A szív egészségére jótékony hatással lévő ételek fogyasztása segíthet csökkenteni a fő kockázati tényezőket.
Az élet közepén kialakított étkezési szokások befolyásolják, mennyire leszünk egészségesek 70 évesen
A Harvard T.H. Chan School of Public Health tudósai által vezetett kutatócsoport több mint 100 000, 40-es, 50-es és 60-as éveikben járó amerikait követett három évtizeden keresztül.
Hogyan hatnak a magolajok az egészségre?
A magolajok a legtöbb étrendben alapanyagként szerepelnek, mellette pedig megtalálhatók a rágcsálnivalókban, az éttermi fogásokban, sőt még a tápszerekben is.
A legjobb növényi fehérjeforrások
A növényi alapú étrendben kiemelten fontos a megfelelő fehérjebevitel biztosítása. Bár a hús az általánosságban ismert fehérjeforrás, vannak olyan zöldségek is, amelyek gazdagok ebben a tápanyagban.
Ha jobban eszünk, jobban leszünk: Az étrend szerepe a mentális egészségben
A depresszió sokrétű állapot, amelynek kezelésében szerepet játszik a genetika, a környezet és az egészséges magatartás. A táplálkozás, különösen annak típusa és minősége széles körű vitát váltott ki a kutatók körében.
Az étrendünk befolyásolhatja azt, hogy mennyire vagyunk stresszesek?
Amerikai kutatók a mediterrán és a nyugati étrendet hasonlították össze, hogy kiderítsék, hogy a megélt stressz befolyásolható-e azzal, ha valaki előnyben részesít bizonyos ételeket.
Több, mint hőhullám: a megváltoztatott étrend szerepe a változókorban
A változókorban és az azt megelőző időszakban számos olyan életmódi tényező van, amelyek az összes, ebben az időszakban jellemző tünet kialakulásának kockázatát csökkenthetik.
Ezekből az élelmiszerekből könnyen PFA-anyagok kerülhetnek az anyatejbe és az anyai plazmába is
Egy új kutatás szerint a kismamáknak érdemes száműzni az étrendjükből a fehér rizst, a kávét és a tojást, ugyanis, mint kiderült, ezek az élelmiszereket nagy mértékben szennyezettek per- és polifluoralkil anyagokkal.