gabona

Egy gabona, amely támogatja az emésztőrendszer egészségét és csökkenti a vércukorszintet

A cikk a cirokra mint ősi gabonára hívja fel a figyelmet, amelyet sokan még ma is alig ismernek, pedig vetési és betakarítási módszerei évezredek óta változatlanok. Az ősi gabonák – köztük a cirok – előnye, hogy ellenállnak a szélsőséges időjárási körülményeknek, fenntartható módon termeszthetők, és nem csak környezetkímélők, hanem táplálkozási szempontból is értékesek. A cirok különösen az utóbbi miatt kezd bekerülni a köztudatba. A nyugati étrendben ritka, de egyre többen fedezik fel, ami részben annak köszönhető, hogy tápanyagokban és rostokban gazdag. 100 gramm cirok például 6,7 gramm rostot tartalmaz, ami már önmagában jelentős mennyiség.
2026.01.01. Életstílus

A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása

A táplálkozással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség (T2D) globális terhe nem pontosan meghatározott. Egy kockázatbecslési modell 1990-2018 között 184 országban 11 táplálkozási tényező közvetlen és testtömeg-közvetített hatásának tulajdonítható T2D előfordulását becsülte meg a felnőttek körében.
2023.05.05. Belgyógyászat