geriátria

A Tai Chi Chuan képzés klinikai hatékonysága a globális kognícióra

Egy vizsgálat célja az volt, hogy összehasonlítsa a kognitívan megerősített tai chi chuan, a standard tai chi chuan és a nyújtógyakorlatok hatékonyságát a globális kogníció javításában és a kettős feladatú járás költségeinek csökkentésében az enyhe kognitív károsodással (MCI) vagy önbevallás szerint memóriaproblémákkal küzdő idős felnőtteknél.
2023.11.29. Pszichiátria

EMA figyelmeztetés: az Omega-3-sav etil-észterek pitvarfibrillációt okozhatnak

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága (Farmakovigilanciai Kockázatértékelési Bizottság [PRAC]) 2023. szeptemberi ülésén megerősítette, hogy a pitvarfibrilláció ezentúl gyakori mellékhatásként szerepel majd az omega-3-sav etil-észtereket tartalmazó gyógyszerek alkalmazási előírásában. Amennyiben pitvarfibrilláció alakul ki, a gyógyszer szedését véglegesen abba kell hagyni.
2023.11.06. Kardiológia

Kannabisz használat menopauzában?

A Menopauza Társaság éves ülésén bemutatott keresztmetszeti felmérés eredményei szerint ötből körülbelül két perimenopauzában vagy posztmenopauzában lévő nő használt valaha bármilyen formában kannabiszt, de 10%-uk az elmúlt hónapban használta azt.
2023.11.02. Pszichiátria

Telehealth megoldások a geriátriai ellátásban

Ha a digitális technológiára gondolunk, akkor általában a fiatalabbak jutnak eszünkbe. Az efféle gondolkozásmód azonban nem feltétlenül érvényes a telehealth esetén. Az idősebb generáció a telehealth technológiákat az ellátáshoz való hozzáférés javítására és az egészségügyi szolgáltatások költségének csökkentésére használhatja.
2020.06.05. Geriátria

Elesés-prevenció: mit tehetünk? 1. rész

Az amerikai CDC létrehozott egy ’STEADI’ (’Stopping Elderly Accidents, Deaths, & Injuries’ – „Időskorúak baleseteinek, halálozásának és sérüléseinek megelőzése”) elnevezésű kezdeményezést abból a célból, hogy segítsen azoknak az egészségügyi szakembereknek, akik olyan idősebb felnőtteket kezelnek, akik esetében fennáll az elesés kockázata, vagy akik esetében előzőleg történt elesés.
2020.03.18. Geriátria