hírek

Új módszerrel javítják a krónikus mélyvénás trombózisban szenvedők életminőségét

Speciális vénás sztentek segítségével végzett éren belüli intervenció adhat új esélyt a krónikus mélyvénás trombózissal küzdő betegeknek. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján az elmúlt időszakban öt ilyen, hazánkban még nem elterjedt technikával végzett beavatkozás is történt komplex, több vénaszakaszt érintő esetekben. Az egészségbiztosító által egyedi méltányosság alapján finanszírozott eljárás az életminőséget jelentősen rontó panaszoktól szenvedő, korábbi mélyvénás trombózison átesett betegek számára jelenthet megoldást.
2024.02.09. Hírek

Viagra az Alzheimer-kór ellen?

Legújabb tanulmányok szerint a merevedési zavarokra való készítmények összefüggésbe hozhatók az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával.
2024.02.08. Hírek

Nem kér az új ügyeleti rendszerből Tahitótfalu és környéke

A Pest vármegyei ügyeleti rendszer átalakítása nem a szerződést alá nem író háziorvosok miatt sikerült botrányosra, hanem az ellenálló helyi lakosok miatt. A civilek ugyanis meg voltak elégedve a régi, jól működő rendszerrel. Most Tahitótfalu és környéke fogott össze, hogy ne kerüljön át Szentendrére az eddig hét települést ellátó tahitótfalui ügyeleti telephely. Az ottani háziorvos szerint szükség van az ügyeleti rendszer reformjára, de a mostani átalakítás sok helyen – így Tahitótfalun és környékén is – jelentős visszalépést jelent az ellátásban.
2024.02.06. Hírek

Megkongatták a vészharangot az egészségügyi szakdolgozók

Márciusban kapják meg 20 százalékkal emelt fizetésüket az egészségügyi szakdolgozók, csakhogy ezt nem mindenki fogja béremelésként értékelni, ugyanis a korábbi pótlékok is beépülnek a bérekbe. „Azt várnák, hogy a jelenlegi summázott összeg emelkedjen meg” – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke az Indexnek. A bérfejlesztéssel kapcsolatos problémák miatt a kamara levélben fordult a Belügyminisztériumhoz.
2024.02.05. Hírek

Test nélkül működő agyakat vizsgálnak a tudósok

A University of Texas Southwestern Medical Centerben a kutatóknak sikerült elkülöníteniük egy sertés agyának vérellátását, majd leválasztani az agyat a test többi részétől úgy, hogy egy új eszközzel működőképesen tartották az agyat.
2024.02.02. Hírek