hírek

Alvás és ébrenlét közti zavarok: másként viselkednek a nők és a férfiak

Alvajárás közben a nők a férfiaknál kétszer gyakrabban végeznek kockázatos és összetett feladatokat, melyek sérüléshez vezethetnek – derül ki a Semmelweis Egyetem új kutatásából. Több száz YouTube videó elemzésével arra keresték a választ, hogy van-e különbség a generációk és nemek viselkedésében a paraszomnia nevű alvászavarok esetén. Ezek egyik típusa, melybe az alvajárás is tartozik, elsősorban a gyermekeket érinti. A legtöbben néhány év alatt kinövik, időskorban pedig ritka, de az érintettek veszélybe is sodorhatják magukat és másokat.
2024.01.24. Hírek

A hármas típusú diabétesz a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.
2024.01.22. Hírek

Kiderült, miért rontja a testmozgás a Long-Covidot

A testmozgás általában igen előnyös, még különböző betegségek és állapotok rehabilitációja során is. A Long-Covid azonban kivételt képez, hiszen ekkor az edzés csak ront a tüneteken. Kutatók nemrégiben rájöttek, hogy miért.
2024.01.15. Hírek

Több változás lép életbe a meddőségi ellátásban

A meddőségi kivizsgálások jobb elérhetősége érdekében még ebben az évben nyolc meddőségkezelési szakambulanciát hoznak létre az országban, és bővül azon gyógyszerek köre, amelyeket 100 százalékos társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel a kezelésben résztvevőknek - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára.
2024.01.12. Hírek

Egy máj két életet mentett meg a Semmelweis Egyetemen

Hazánkban először a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely egy magyar donorszerv kettéosztásával két személy – egy kisgyermek és egy felnőtt férfi – életét mentette meg. A betegek a december 2-i műtét óta jól vannak.
2024.01.11. Hírek