hírek

Pszichés okokra is visszavezethető az arctájéki fájdalom - Videóval

Az állandó fogszorítás, fogcsikorgatás, feszes rágóizmok hátterében ritkábban áll fogászati vagy ízületi probléma, gyakrabban okozza stressz. A probléma kezelésére a Semmelweis Egyetemen egy még kevéssé elterjedt, komplex állkapocs-, fizio- és pszichoterápiás megközelítést alkalmaznak. Az állapot javítását támogató gyógytorna otthon végezhető változata a mellékelt oktatóvideó segítségével mindenki számára elérhető.
2024.01.09. Hírek

Hamarosan lecseng a koronavírus-járvány, de utána sem lélegezhetünk fel

Hiába csökken a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja, a légzőszervi megbetegedések időszaka legkorábban március végén érhet véget. Rusvai Miklós szerint a jelenlegi járványhullám fő felelőse a koronavírus, amelynek helyét hamarosan az influenzavírus veheti át, mint a légzőszervi megbetegedések legfőbb okozója. Az MTA doktora úgy véli, túl későn kezdtük meg az oltási programot, miközben az új variánsok új tüneteket okozva egyre tökéletesebben fertőznek.
2024.01.08. Hírek

Százmilliárdokat költünk rá, mégis nő a depresszióval küzdők száma

Évente a teljes magyar gyógyszerkassza összegét, vagyis akár 360 milliárd forintot is fordíthatnak a költségvetésből a major depresszió indirekt és direkt kezelésére, derül ki egy tanulmányból. Ráadásul jelentős orvoshiány van a pszichológusok és pszichiáterek között, a betegek száma pedig folyamatosan emelkedik.
2024.01.05. Hírek

Új típusú NSAID a láthatáron?

A kutatók egy új, növényi eredetű, nem szteroid gyulladáscsökkentőt fejlesztettek ki, amely nem gyengíti a veleszületett immunrendszert, mint a jelenlegi gyógyszerek.
2024.01.04. Hírek

Semmelweis Egyetem: Idén télen csak mértékkel gyújtson illatgyertyát

Nemcsak a mesterséges, a természetes illatosítók, (illat)gyertyák használatának is mérséklését javasolja az ünnepi időszakban és azon túl a Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője. Amellett, hogy potenciálisan egészségkárosítók, az illatosítókból felszabaduló anyagok és égéstermékek felesleges terhet rónak az egyébként is sokszor túlterhelt szervezetünkre.
2024.01.02. Hírek