infektológia

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) endocarditis kezelésére vonatkozó irányelvek

A fertőzéses endocarditis (FE) jelentős közegészségügyi kihívást jelent. 2019-ben az FE becsült incidenciája 13,8 eset volt évente 100.000 alanyra vetítve, és az FE 66.300 halálesetért volt felelős világszerte. Az ehhez kapcsolódó magas morbiditás és mortalitás (1723,59 fogyatékossággal korrigált életév és 0,87 haláleset 100.000 lakosra vetítve) miatt a legjobb megelőző stratégiák azonosítása áll a kutatások középpontjában. Az ESC 2015-ös, a fertőzéses endocarditis kezelésére vonatkozó iránymutatásának közzététele óta fontos új adatok jelentek meg, amelyek az ajánlások aktualizálását tették szükségessé.
2023.09.12. Kardiológia

Preexpozíciós profilaxis a HIV-fertőzés megelőzésére

Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 1,2 millió HIV-fertőzött él, és az első esetek 1981-es bejelentése óta több mint 760.000 ember halt meg a HIV-vel kapcsolatos szövődményekben. Bár a HIV kezelhető, nem gyógyítható, és jelentős egészségügyi következményekkel jár. Ezért a HIV megelőzésére irányuló hatékony stratégiák fontos közegészségügyi és klinikai prioritást jelentenek.
2023.09.11. Belgyógyászat

A körülmetélés védelmet nyújthat a HIV ellen?

A 124 férfi közül, akiket a körülmetélésre jelöltek ki, egy randomizált, kontrollált vizsgálat 12 hónapja alatt nem történt szerokonverzió, míg a kontrollcsoport 123 tagja közül öt férfi fertőződött meg HIV-vel (p=0,025), jelentette Dr. Huachun Zou, a sencseni Sun Yat-Sen Egyetem munkatársa. Ez az első randomizált, kontrollált vizsgálat, amely bizonyítja az önkéntes orvosi férfi körülmetélés hatékonyságát a HIV megelőzésében a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak körében - mondta Zou a Nemzetközi AIDS Társaság HIV konferenciáján.

Egy "őrülten fertőző" Omikron jön?

Az Omikron legújabb alváltozata, az XBB.1.5 annyira fertőzőképes, hogy mindenki ki van téve a fertőzés veszélyének, még akkor is, ha már megfertőződött és teljesen be van oltva, mondta egy egészségügyi szakértő a USA Today-nek.
2023.01.16. Infektológia

COVID-19, vírusok, vakcinák, rák, betegek - Videón a Karikó Katalin tiszteletére rendezett tudományünnepi program

Milyen hosszú távú hatásai vannak a Covidnak? Mit tudhatunk az mRNS-vakcina daganatellenes szerepéről? Mi jellemzi a COVID-19 betegséghez köthető közvetlen halálozás jelentős részéért felelős immuntrombózis folyamatát? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a Karikó Katalin tiszteletére rendezett konferencián, amelyen az Egyesült Államokból élőben jelentkezett be a magyar biokémikus.
2022.11.09. Infektológia

A COVID gyorstesztek otthoni használata

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) engedélyezte az otthon elvégezhető, önellenőrzésre szolgáló SARS-CoV-2 gyorstesztek alkalmazását a tüneteket mutató és a tünetmentes személyek számára. Az azonban nem ismeretes, hogy a felhasználók hogyan értelmezik az otthon elvégezhető, önellenőrzésre szolgáló Covid-19 gyorstesztek eredményeit, és hogyan cselekednek azok alapján.
2022.03.22. Infektológia