infektológia

Észlelés és memória változás Covid-19 után

A 2019-es súlyos akut légzőszervi szindróma 2-es koronavírusa (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) utáni kognitív tünetek jól ismertek. Nem világos, hogy léteznek-e objektíven mérhető kognitív deficitek, és hogy ezek mennyi ideig maradnak fenn.
2024.03.27. Pszichiátria

Összetett képet mutat a COVID-19 Európában 2024. elején

"A COVID itt van, és itt is marad" – hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, dr. Hans Kluge egy 2024. január 16-i sajtótájékoztatón. Mint kiemelte, folyamatos éberségre és erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy a betegség a politikai és egészségügyi kérdések élén maradjon, miközben a figyelem esetleg más jelentős globális eseményekre terelődik.
2024.02.27. Egyéb

Hatékony malária elleni vakcina

Az Oxfordi Egyetem és az indiai Serum Institute of India által kifejlesztett malária elleni vakcina a kisgyermekeknél a tüneteket okozó malária esetek mintegy háromnegyedét sikeresen megelőzte az oltást követő első évben - mutatták ki egy nagyszabású kísérlet eredményei 2024. február 1-én. A vakcina, amelynek használatát már három nyugat-afrikai ország szabályozó hatóságai és az Egészségügyi Világszervezet is engedélyezte, a második, ami 2024-ben vált elérhetővé. Az első vakcinát e hónap elején vezették be Kamerunban, amelyet a GSK gyógyszergyártó cég fejlesztett ki.
2024.02.23. Infektológia

Penicillin allergia: dilemmák a döntéshozatalban

A penicillin allergia egy olyan lenyomat a betegen, ami élete végégig mint egy tetoválás kerül rá, és amit igen nehéz onnan leszedni. Az allergia rendszerint akkor kerül látótérbe először, amikor antibiotikum kezelés szükséges, és legtöbbször sürgető annak felírása. A döntés nehéz, amikor a beteg nincs jól, megoldás kell a kezelésre vonatkozóan, és az alapellátásban tanácstalan az ellátó, mi is lenne a legjobb alternatív szer, ami egyrészt hatékony, másrészt nem fog egyéb galibát okozni.
2024.02.19. Infektológia

Újdonságok: Long-COVID, 2024

A Long-COVID multiszisztémás betegségben közel 65 millió ember szenvedett és szenved világszerte tekintettel arra, hogy a fertőzött betegek (651 millió) számából a becsült incidencia 10%.
2024.01.31. Infektológia

Egy Kínában felfutó, új járványhullám?

Szívszorító déjà vu-t keltő képek jelentek meg a közösségi médiában Kínából, amint túlzsúfolt kórházi várótermekben intravénás infúzióra kötött kisgyermekek kapnak éppen folyadékot. Alighogy feleszmélt a világ a koronavírus-járványból, a légúti megbetegedések hirtelen megnövekedett számáról érkeznek hírek Kínából, ami aggodalomra ad okot.