magyar

Szenzációs magyar felfedezés az agykutatásban

Magyar kutatók megfejtették, hogy miért nem látja azt az agyunk, ami zavar bennünket. Erről amerikai kollégáikkal közösen írtak a Nature Communications nevű tudományos folyóiratban - közölte a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat.
2024.07.05. Hírek

Egyre drámaibb a gyerekek helyzete Magyarországon

Magyarországon GDP-arányosan keveset költenek a központi költségvetésből a gyermekekre, ez derül ki a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi jelentéséből. Van bőven tennivaló az oktatásban is, kevés a fejlesztő pedagógus, a sajátos nevelési igényű gyermekek száma pedig egy év alatt ötezerrel emelkedett. A költségvetési törvény alapján Magyarország 2023-ra előirányzott kiadásainak 8,4 százalékát, összesen 3335,95 milliárd forintot költött gyermekekre, ez derül ki a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány nyolcadik gyermekjogi jelentéséből.
2024.05.30. Életstílus

Gépészmérnökből lesz a következő magyar űrhajós

Szinte napra pontosan 44 évvel ezelőtt indult el az űrutazására Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós, és most megvan, hogy ki lehet a következő. Kapu Tibor 32 éves gépészmérnököt a Hunor nemzeti kutató-űrhajós programban 244 fő közül választották ki.
2024.05.27. Életstílus

Nem kér az új ügyeleti rendszerből Tahitótfalu és környéke

A Pest vármegyei ügyeleti rendszer átalakítása nem a szerződést alá nem író háziorvosok miatt sikerült botrányosra, hanem az ellenálló helyi lakosok miatt. A civilek ugyanis meg voltak elégedve a régi, jól működő rendszerrel. Most Tahitótfalu és környéke fogott össze, hogy ne kerüljön át Szentendrére az eddig hét települést ellátó tahitótfalui ügyeleti telephely. Az ottani háziorvos szerint szükség van az ügyeleti rendszer reformjára, de a mostani átalakítás sok helyen – így Tahitótfalun és környékén is – jelentős visszalépést jelent az ellátásban.
2024.02.06. Hírek