menopauza

Ezek az ételek csökkenthetik a menopauza tüneteit

A menopauza minden nőt érint, és a sokszor kellemetlen tünetek kicsit nehezebbé tehetik életünk, de jó hír, hogy egyes tünetek enyhítésére léteznek természetes módszerek. Bizonyos ételek fogyasztása segíthet a változókori menopauzával járó tünetek enyhítésén, úgy mint a hőhullámokon, fáradtságérzeten vagy akár a nehéz éjszakai alváson. 
2024.03.11. Életstílus

Semmelweis Egyetem: speciális étrenddel enyhíthetők a klimax tünetei

Nemcsak az elhízás megelőzésében, hanem a változókorral járó egyéb tünetek csillapításában is segíthet az az étrend, melyről a Nutrient nevű szakfolyóiratban publikáltak magyar dietetikusok. Becslések szerint 2030-ra világszerte 1,2 milliárd nőt érinthet a menopauza, melynek csupán kezdeti tünetei a súlygyarapodás vagy a hőhullámok. A klimaxba lépve a nők más egészségügyi problémákra is fogékonyabbak, ezek megelőzésében szintén segíthet az a diéta, melyet a Semmelweis Egyetem kutatói, nőgyógyászai és dietetikusai, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Menopauza, valamint a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társaság is ajánl az érintetteknek.
2024.02.20. Hírek

Daganat-terápia utáni menopauza menedzselése

A daganat miatt kezelt nőknél "a menopauzával kapcsolatos tünetek a rákellenes terápia egyik leggyakoribb következménye" - mondta Hickey. Ezek a tünetek súlyosbítják a fáradtságot és az alvásproblémákat, és befolyásolhatják a kezelés hatékonyságát is, ami miatt a betegek elhanyagolják a kezelést, vagy akár teljesen abbahagyják azt.
2023.12.06. Klinikai onkológia

A premenopauzális idiopátiás csontritkulás kezelése

A menopauza előtti idiopátiás csontritkulásban szenvedő nőknél a teriparatid és a denosumab egymást követő alkalmazása utáni biszfoszfonát kezeléssel a csont ásványi sűrűsége (BMD) a denosumab abbahagyását követő első évben megmaradt, egy 2. fázisú vizsgálat kicsi, nem randomizált kiterjesztésének eredményei szerint.

Kannabisz használat menopauzában?

A Menopauza Társaság éves ülésén bemutatott keresztmetszeti felmérés eredményei szerint ötből körülbelül két perimenopauzában vagy posztmenopauzában lévő nő használt valaha bármilyen formában kannabiszt, de 10%-uk az elmúlt hónapban használta azt.
2023.11.02. Pszichiátria

A menopauza kezelésének buktatói

Az összetett, bioazonos hormonterápia - tablettákban, krémekben vagy pelletekben - a perimenopauza vagy a menopauza tüneteire történő off-label felírása jogi kockázatot jelenthet az orvosok számára, mivel a termékek hatásának nincs tudományos alátámasztása - állítja egy szakértő az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiumának (ACOG) 2023-as éves ülésén.

A magnéziumbevitel és az agytérfogat kapcsolata

A vizsgálatba a UK Biobank (n = 6001) 40-73 év közötti résztvevőit vonták be nemek szerint. A napi magnézium (Mg) bevitel becslésére a táplálékból származó Mg mennyiségét egy online számítógépes, 24 órára visszaemlékező kérdőív segítségével mérték.
2023.05.04. Pszichiátria