multimodális analgézia

A fájdalomcsillapítók mellékhatásprofilja – mire figyeljünk az alkalmazáskor?

A fájdalomcsillapítók alkalmazása során fokozott figyelmet kell fordítani pontos adagolásra. Az előny és kockázat ésszerű mérlegelését követően egyénre szabottan kell kiválasztani a megfelelő készítményt. A fájdalomcsillapító gyógyszerek és terápiás lehetőségek választásában az elsődleges cél az akut fájdalom mihamarabbi és adekvát kezelése, ezért különösen fontos, hogy milyen dózisban, milyen rendszerességgel és mennyi időn keresztül alkalmazzuk azokat.

Fájdalomcsillapítás praktikák: a derékfájdalom

A fájdalomcsillapítás jelentős problémakör a járóbeteg ellátás minden területén. Hatékony kezelés mellett a beteg hamarabb visszatérhet a megszokott életébe. A hatékonyságot személyre szabottan lehet elérni, ezért fontos, hogy ismerjük a fájdalomcsillapítók hatástartamát, támadáspontjait és nem utolsósorban mellékhatás-profilját. A következő összefoglaló a derékfájdalomról tár fel néhány elrettentő statisztikai adatot, és egy rövid összefoglalót nyújt a terápiás menedzseléshez.

Kombinációs terápiás lehetőségek a fájdalomcsillapításban - hazai terápiás lehetőségek

A tapasztalat azt mutatja, hogy hazánkban a megfelelő fájdalomcsillapítás még mindig nem kap elegendő figyelmet a járóbeteg ellátásban. Az akut fájdalom – amennyiben nem kezelik megfelelően – könnyen krónikussá transzformálódhat veszélyeztetve a betegek megfelelő életminőségét. A krónikus fájdalommal élők körében gyakoribb a depresszió, a szorongásos zavarok és egyéb pszichiátriai kórképek előfordulása, munkaképességük sok esetben csökken.

Fájdalomcsillapítás - definíciók

Az orvostudomány egyik alapvető feladata a fájdalomcsillapítás, a szenvedés mihamarabbi megszüntetése, vagy legalábbis elviselhető szintre hozása. A cikksorozat a fájdalom kezelését mutatja be a kezdetektől napjainkig. A harmadik cikk néhány olyan definícióra irányítja rá a figyelmet, amely segítséget nyújt a fájdalom könnyebb megközelítésében.

Hogyan éli meg a beteg a fájdalmat?

Az orvostudomány egyik alapvető feladata a fájdalomcsillapítás, a szenvedés mihamarabbi megszüntetése, vagy legalábbis elviselhető szintre hozása. A cikksorozat a fájdalom kezelését mutatja be a kezdetektől napjainkig. A második cikk a szervi érintettségre, a szervek fájdalom érzékelésére, illetve a vegetatívum és a fájdalom kapcsolatára fekteti a hangsúlyt.

Mono- kontra multimodális analgézia: a dexketoprofen-tramadol kombináció javallatai a háziorvosi gyakorlatban

Az akut posztoperatív fájdalom a szöveti gyulladás erőteljes megnyilvánulása. A monomodális, egy hatóanyagra építő terápia során magasabb dózisra lehet szükség, ami növeli a mellékhatások kialakulásának rizikóját. Az akut fájdalom nem megfelelő kezelése megsokszorozza a fájdalom krónikussá válásának veszélyét. A fájdalom igen összetett, teljes egészében még meg nem értett entitás, kialakulásában számos élettani és biokémiai útvonal szerephez juthat, érdemi befolyásolása pedig sokszor lehetetlen egyfajta hatásmechanizmussal rendelkező készítménnyel. Ebből fakadóan a posztoperatív fájdalom csillapítására egyre elterjedtebbek a fix kombinációs, multimodális fájdalomcsillapítók.