nőgyógyászat

Posztmenopauza: 20 éves követéses vizsgálatok eredményei

Az Egyesült Államokban körülbelül 55 millió, világszerte pedig körülbelül 1,1 milliárd nő szenved posztmenopauzában. A klinikai gyakorlat számára a menopauzális hormonterápia, a kalcium- és D-vitamin-kiegészítők, valamint a zsírszegény táplálkozás egészségre gyakorolt hatásairól való tájékoztatás érdekében a Women's Health Initiative (WHI) 1993-1998 között 161.808 posztmenopauzális amerikai nőt (n = 68.132 a klinikai vizsgálatokban) vont be egy  vizsgálatba. A vizsgálat résztvevő a bevonáskor 50-79 év közöttiek voltak, majd 20 évig követték őket.

Tudományos áttörés a hüvelygomba elleni küzdelemben

A Debreceni Egyetem kutatóorvosai brit és olasz kollégáikkal közösen a cink fontos szerepére világítottak rá egyes gombafajok tekintetében, amely merőben új távlatokat nyithat a hüvelygomba kezelésében. Eredményeiket a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában publikálták. A kutatásról egy hétfői sajtótájékoztatón számoltak be a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának szakemberei.
2023.12.13. Hírek

A világ legnagyobb endometriózis-kutatásában a Semmelweis

Egészséges és endometriózissal diagnosztizált nők segítségét is kéri a Semmelweis egy átfogó, nemzetközi kutatáshoz, melyben például az Oxfordi és a dán Aarhus Egyetem is részt vesz. A nemzetközi kutatócsoport a betegség korai diagnózisát és a kezelések felgyorsítását tűzte ki célul. Olyan jelentkezőkre számítanak, akik vállalják, hogy egy éven keresztül minden hónapban kitöltenek egy kérdőívet.
2023.10.05. Hírek