onkológia

Amerikai daganat statisztika: 2024

Az Amerikai Rákellenes Társaság minden évben megbecsüli az új daganatos esetek és halálesetek számát az Egyesült Államokban, és a központi rákregiszterek által gyűjtött incidencia adatok (2020-ig) és a National Center for Health Statistics által gyűjtött halálozási adatok (2021-ig) felhasználásával összeállítja a legfrissebb adatokat a lakosság körében megjelenő daganat előfordulására és kimenetelére vonatkozóan.
2024.05.09. Klinikai onkológia

A súlyos mentális betegség hatása a daganatos betegség kimenetelére

A súlyos mentális betegségben (SMI) szenvedők várható élettartama az átlagpopulációhoz képest körülbelül 15-20 évvel rövidebb. Az SMI-vel élő, emellett daganatos megbetegedéssel küzdő személyek esetében a halálozási arányok magasabbak, mint az SMI-ben nem szenvedő népesség körében. Ez az áttekintő elemzés a daganatos megbetegedések kimenetelére gyakorolt hatásokkal kapcsolatban fennálló jelenlegi bizonyítékokat vizsgálta abban az esetben, ha a beteget korábban SMI-vel diagnosztizálták.
2024.03.29. Pszichiátria

Csodagyógyszer-e a metformin?

A metformin a 2-es típusú cukorbetegség első vonalbeli kezeléseként az Egyesült Államokban a legszélesebb körben felírt gyógyszerek közé tartozik. Csak 2021-ben a klinikusok több mint 91 millió alkalommal írták fel a gyógyszert - a 2004-es 40 millióhoz képest.
2024.03.22. Háziorvostan

A prosztata-specifikus antigén prosztatarákban

A prosztata-specifikus antigén (PSA) sikertelenségéig eltelt rövidebb időintervallum rosszabb klinikai kimenetellel jár; az ezt az állapotot meghatározó konkrét tényezők azonban továbbra sem ismertek. A PSA-hiányig tartó rövid időintervallum tényezőinek értékelése annak érdekében, hogy be lehessen azonosítani a betegeket a kezelés eszkalációját célzó randomizált klinikai vizsgálatok számára.