psziché

Egy 2000 éves kínai szemlélet a boldogság kulcsa?

Amióta létezik az ember, kutatja, mi is a boldogság kulcsa. Idővel rájöttek, hogy ez inkább egy felfogás, egy életszemlélet, melyet, ha valaki követ, többé-kevésbé képes boldog életet élni. Egy 2000 éves kínai nézet szerint a „wu wei”-vel, azaz a „nemcselekvés” életmóddal lehet a leginkább közel kerülni hozzá.
2024.01.12. Életstílus

Idézetek év elejére az újrakezdésről

Új év, új élet – sokan vannak, akik megfogadják, januártól új életet kezdenek. Legyen szó munkahelyváltásról, költözésről vagy szakításról, az újrakezdés mindenkit kisebb-nagyobb félelemmel tölt el. Az ismeretlennel való szembenézés riasztó, hiszen ezzel elhagyjuk a komfortzónánkat – ám változtatni csakis így lehet. Összeszedtünk ezért néhány idézetet, melyek segíthetnek az újrakezdésben.
2024.01.03. Életstílus

Így kezelje a problémásabb családtagokat karácsonykor

A karácsonyi időszak a legtöbb családban kisebb-nagyobb stresszel jár. Nem csak az ajándékvásárlás, az óriási pénzügyi kiadások és a karácsonyi menü összeállítása okozhat álmatlan éjszakákat, de gyakran az is, hogy ekkor még pluszban meg kell valahogy birkózni a problémásabb rokonokkal is.
2023.12.20. Életstílus

Mi a boldog emberek titka? Ez az 5 szokás biztosan hozzájárul

A 2023-as World Happiness Report szerint Finnország a világ legboldogabb országa. Magyarország sajnos eléggé hátul kullog ebben a tekintetben, ám nem feltétlenül kell odaköltözni ahhoz, hogy mi is boldogabbak legyünk. Elég, ha beépítünk pár dolgot tudatosan az életünkbe, mely aztán egy idő után beivódik a mindennapjainkba. A boldogság a szakértők szerint ugyanis egy szokás.
2023.12.14. Életstílus

Ezért lesz rossz a kedve, ha kint borongós az idő

Az időjárás komoly hatással van a hangulatunkra. A legtöbb ember kedve hamar elromlik, ha kint borongós, esős az idő, pláne akkor, ha sötét is van közben. De miért is befolyásol ez minket ennyire? Ezt a témát járjuk körbe, valamint pár tanácsot adunk arra, hogyan is birkózhat meg azzal, ha nem tetszik az, amit kint lát.
2023.12.12. Életstílus

Kérem vissza a gyerekkoromat! A parentifikáció sokakat kísért

Manapság egyre többször hallani az ún. parentifikációról, vagyis amikor a gyermeket szülői szerepbe kényszerítik. Bár ez régebben elfogadottabb volt, hogy a gyerekekre egyfajta mini felnőttkét tekintettek, ám bármelyik korosztályt is képviseljük, ha ebben nőttünk fel, az bizony sokszor rányomja a bélyegét az életünkre.
2023.12.05. Életstílus