radiológia

Mesterséges intelligencia a sclerosis multiplex diagnosztikában?

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer (CNS) gyakori neurodegeneratív és gyulladásos demielinizáló állapota, melyet a fokális elváltozások és diffúz neurodegeneráció jellemzi a gerincvelőben és az agyban. Az SM-ben szenvedő egyének jelentős kognitív és fizikai fogyatékosságban szenvednek, ami néha a munkaerőpiacról való idő előtti kivonulást okozza. Világszerte körülbelül 2,8 millió ember él SM-el. A betegséget módosító terápia (DMT) rendkívül hatékonynak bizonyult, és csökkenti a betegség kiújulásának kockázatát.
2023.11.24. Radiológia

Metotrexát osteoarthritisben?

A kézízületi gyulladás egy olyan rokkantságot okozó állapot, amelyre kevés hatékony terápia létezik. Egy vizsgálat célja a metotrexát hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálata volt 6 hónapos időtartamban kézízületi gyulladásban szenvedő betegek körében.
2023.11.17. Reumatológia

Mesterséges intelligencia: röntgenfelvétel és betegadat együtt?

A Radiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint egy új mesterséges intelligencia (MI) modell a képalkotó információkat klinikai betegadatokkal kombinálja, hogy javítsa a mellkasi röntgenfelvételek diagnosztikai teljesítményét. A klinikusok a betegségek diagnosztizálásakor képalkotó és nem képalkotó adatokat egyaránt figyelembe vesznek. A jelenlegi MI-alapú megközelítések azonban arra vannak kitalálva, hogy egyszerre csak egyféle adattípussal oldjanak meg feladatokat.
2023.10.26. Radiológia

Tomoszintézis jobb eredményeket hoz a mellrákszűrésnél, mint a mammográfia

Egy több mint egymillió nő bevonásával végzett vizsgálatban a digitális emlő tomoszintézis (DBT) jobb eredményeket mutatott az emlőrákszűrésen, mint a csak standard digitális mammográfiával végzett szűrés. A vizsgálat eredményeit a Radiology című szaklapban, az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) folyóiratában tették közzé.
2023.04.23. Radiológia

Tumor kezelési mezők sugárzással a glioblasztóma esetében

Tekintettel arra, hogy jelenleg folyamatban van egy 3. fázisú klinikai kutatás a glioblasztómás (GBM) betegeknél az egyidejű kemoradiáció és a tumor kezelési mezők (TTFields) potenciális előnyeit vizsgálja, az alábbi narratív áttekintés szolgál az ezen megközelítést támogató jelenlegi bizonyítékokra.
2023.03.28. Radiológia

Thrombosis profilaxis hatékony edukációval

A vénás tromboembólia (VTE) egy potenciálisan halálos kimenetelű állapot, amelyben az alsó végtag, az ágyék vagy a felső végtag mélyvénáiban mélyvénás trombózis (DVT) alakul ki. A vérhígító gyógyszerek alacsony dózisai bizonyítottan akár 60%-kal csökkentik a vérrög kialakulásának kockázatát.
2022.10.07. Radiológia

ALZ-NET: az első adatgyűjtő hálózat Alzheimer-kór kezelésekre vonatkozóan

Az ALZ-NET az első olyan hálózat, amelyet kifejezetten az új, FDA által jóváhagyott Alzheimer-kór-kezeléséhez fejlesztettek ki, és ami hosszú időn keresztül gyűjti a gyógyszerek hatékonyságára és mellékhatásaira vonatkozó valós adatokat. A bejelentést az Alzheimer's Association International Conference® (AAIC®) 2022-es San Diegó-i Nemzetközi Konferenciáján történt.
2022.08.23. Radiológia