tüdőgyógyászat

Valós adatok a súlyos tüdőrákról

A súlyos tüdőrák egy új fogalom, amely olyan beteget ír le, akinek rossz a teljesítményállapota (TÁ; 2-4), de nagy valószínűséggel nagyobb lesz a túlélési esélye egy jobb prognózissal a TÁ pontszámot illetően. Jelenleg azonban nincsenek releváns kutatási vagy valós adatok a súlyos tüdőrákban szenvedőkről, mint például az előfordulási gyakoriság, az ok, a klinikai jellemzők és a kockázati tényezők.
2023.06.23. Klinikai onkológia

Dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyász főorvos: 24 órás szolgálatban

Dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyász főorvos, a Prestige Magánkórház orvosa évtizedeken át szolgálja alázattal és nagy szakértelemmel Nyíregyháza és a vármegye betegeit, ma már mint nyugdíjas főorvos. Idén ő lett az egyik közönségdíjas a 2017-ben alapított Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj megmérettetésén. A vele készült WEBBeteg.hu interjúból kiderül miben más ez az elismerés és milyen út vezetett idáig.
2023.05.19. Hírek

A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél

A világon mintegy 2,5 millió ember szenved ebben a betegségben1, Magyarországon a becslések szerint 2000 fő lehet érintett. A betegség lefolyása, a beteg életkilátásai szempontjából alapvető fontosságú a mielőbbi tisztázása annak, hogy kiterjedt-e a tüdőre a betegség.
2023.03.31. Tüdőgyógyászat

Kortikoszteroidok hatása COVID-19-ben

A súlyos SARS-CoV-2 pneumóniában szenvedő betegeknél gyakori a lélegeztetőgéppel összefüggő tüdőgyulladás (VAP). A coVAPid multicentrikus megfigyeléses retrospektív vizsgálat kiegészítő elemzésének célja az volt, hogy felmérje az adjuváns kortikoszteroid-használat és a VAP előfordulása közötti kapcsolatot.
2022.12.02. Tüdőgyógyászat

Probiotikum hatása COPD-ben

Az életkorral összefüggő izomvesztés, az úgynevezett szarkopénia és a funkcionális függőség gyakori jelenség a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél. A hatékony betegágyas kezelés azonban továbbra is bizonytalan.
2022.07.25. Tüdőgyógyászat