tüdőgyógyászat

Új ismeretek a tüdőrák kezelésében a nem dohányzók között

A tüdőrák elsődleges oka a dohányzás. Előfordulása azonban folyamatosan nő a nem dohányzók körében, különösen a nők között. Míg a soha nem dohányzó, tüdőrákos betegek körülbelül 80%-ának célzott terápiákat írnak fel, amelyek az olyan fehérjék mutációira összpontosítanak, mint az EGFR és az ALK, a többi beteg gyakran citotoxikus kemoterápiát kap, ami sok mellékhatással és viszonylag alacsony terápiás válaszaránnyal já. Mindez rávilágít a célzott terápiák mielőbbi szükségességére.
2024.07.26. Tüdőgyógyászat

A metotrexát alkalmazása és az interstitiális tüdőbetegség kockázata dermatomyositisben

A dermatomyositis (DM) gyakori szövődménye, az interstitiális tüdőbetegség (ILD) a DM-es betegek mintegy 23%-át érinti Észak-Amerikában. A metotrexát (MTX) a DM első vonalbeli szerének számít, de a reumatoid artritiszben (RA) szenvedő populáció 0,3-11,6%-ánál tüdőgyulladással és tüdőfibrózissal jár. A klinikusok habozhatnak a MTX alkalmazásával kapcsolatban a DM számára, mivel a tüdőtoxicitás miatt aggódnak, ebben a veszélyeztetett populációban.
2024.06.10. Reumatológia

Az adiponektin-peptin arány diszkriminatív értéke COVID-pneumnoniában

Az elhízás a 2019. évi súlyos koronavírusos betegség (COVID-19) kockázati tényezője. A keringő adipokineket összefüggésbe hozták a gyulladásos terheléssel és a felerősített vagy diszregulált immunválaszokkal. Egy vizsgálat célja az volt, hogy értékelje az adipokinek diszkriminatív képességét a COVID-19 tüdőgyulladás azonosítására és a betegség súlyosságának értékelésére.
2023.12.18. Tüdőgyógyászat

Új tanulmány a tüdőembólia terápiájáról

A tüdőembólia egy olyan potenciálisan életveszélyes állapot, amikor egy vérrög emboliája során elzárja a tüdő véráramlását. Hagyományosan a kezelési lehetőségek közé tartozik a véralvadásgátlóval történő kezelés és súlyos esetekben a sebészeti beavatkozás. Az orvostechnológia közelmúltbeli fejlődése azonban olyan új, minimálisan invazív eljárásokat vezetett be, mint az ultrahang-vezérelt katéteres trombolízis (USCDT) és a mechanikus trombektómia (MT).
2023.11.21. Tüdőgyógyászat

Nirmatrelvir-Ritonavir és a COVID-19 halálozás, kórházi kezelés kapcsolata

A nirmatrelvirt és ritonavirt (Paxlovid [Pfizer]) kapó egyének forgalomba hozatalt követő elemzése elengedhetetlen, mivel lényegesen különböznek a publikált klinikai vizsgálatokban szereplő egyénekétől. Egy vizsgálat célja az volt, hogy a nirmatrelvir és a ritonavir kapcsolatának vizsgálata a halálozás vagy a kórházi felvétel megelőzésével a COVID-19 fertőzés szövődményeinek különböző kockázatával rendelkező egyéneknél.
2023.10.25. Tüdőgyógyászat

Valós adatok a súlyos tüdőrákról

A súlyos tüdőrák egy új fogalom, amely olyan beteget ír le, akinek rossz a teljesítményállapota (TÁ; 2-4), de nagy valószínűséggel nagyobb lesz a túlélési esélye egy jobb prognózissal a TÁ pontszámot illetően. Jelenleg azonban nincsenek releváns kutatási vagy valós adatok a súlyos tüdőrákban szenvedőkről, mint például az előfordulási gyakoriság, az ok, a klinikai jellemzők és a kockázati tényezők.
2023.06.23. Klinikai onkológia

Dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyász főorvos: 24 órás szolgálatban

Dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyász főorvos, a Prestige Magánkórház orvosa évtizedeken át szolgálja alázattal és nagy szakértelemmel Nyíregyháza és a vármegye betegeit, ma már mint nyugdíjas főorvos. Idén ő lett az egyik közönségdíjas a 2017-ben alapított Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj megmérettetésén. A vele készült WEBBeteg.hu interjúból kiderül miben más ez az elismerés és milyen út vezetett idáig.
2023.05.19. Hírek

A tüdő érintettsége a sclerodermás betegeknél

A világon mintegy 2,5 millió ember szenved ebben a betegségben1, Magyarországon a becslések szerint 2000 fő lehet érintett. A betegség lefolyása, a beteg életkilátásai szempontjából alapvető fontosságú a mielőbbi tisztázása annak, hogy kiterjedt-e a tüdőre a betegség.
2023.03.31. Tüdőgyógyászat