urológia-andrológia-uroonkológia

A jóindulatú prosztata hiperpláziával kapcsolatos költségek összegzése

Az Egyesült Államok egy jól ismert egészségügyi költség válsággal néz szembe. Valójában az egészségügyi költségek az állami kiadások aránytalanul nagy részét teszik ki, és az amerikaiak egyre inkább az egészségügyi ellátást nevezik meg legfőbb pénzügyi gondjuknak - derül ki a GALLUP 2017-es felméréséből. Konkrétan a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) esetében a kezelés becsült éves egyéni költségei meghaladják az 1500 dollárt, a magánszektorra eső országos költségek pedig megközelítik a 4 milliárd dollárt - olvasható a The Journal of Urology című szaklapban megjelent tanulmányban.

Javuló eredmények enzalutamiddal a biokémiailag recidiváló prosztatarákban

Egy 3. fázisú vizsgálatba olyan prosztatarákos betegeket vontak be, akiknél magas kockázatú biokémiai kiújulás volt, és a prosztata-specifikus antigén megduplázódási ideje legfeljebb 9 hónap volt. A betegeket véletlenszerűen, 1:1:1 arányban vonták be úgy, hogy naponta enzalutamidot (160 mg) és 12 hetente leuprolidot kapjanak (kombinációs csoport), placebót és leuprolidot (csak-leuprolid csoport) vagy enzalutamid-monoterápiát (monoterápiás csoport). Az elsődleges végpont az áttétmentes túlélés volt a kombinációs csoportban, összehasonlítva a csak-leuprolid csoporttal ahogyan azt egy vak, független, központi felülvizsgálat alapján értékelték. A kulcsfontosságú másodlagos végpont az áttétmentes túlélés volt a monoterápiás csoportban a csak-leuprolid csoporttal összehasonlítva. Más másodlagos végpontok a betegek által jelentett eredmények és a biztonságosság voltak.

A prosztata-specifikus antigén prosztatarákban

A prosztata-specifikus antigén (PSA) sikertelenségéig eltelt rövidebb időintervallum rosszabb klinikai kimenetellel jár; az ezt az állapotot meghatározó konkrét tényezők azonban továbbra sem ismertek. A PSA-hiányig tartó rövid időintervallum tényezőinek értékelése annak érdekében, hogy be lehessen azonosítani a betegeket a kezelés eszkalációját célzó randomizált klinikai vizsgálatok számára.

A vizelet átfogó genomikai profilja az urothelialis hugyhólyagrák diagnózisára

A vizelet átfogó genomikai profilozása (uCGP) a legkorszerűbb (következő generációs) szekvenálást használja az urothelialis hugyhólyagrákkal összefüggő mutációk azonosítására, és a betegség noninvazív diagnosztizálásával, annak fokozatának és a stádiumának előrejelzésével, valamint a kiújulás kockázatának becslésével javíthatja a betegség kimenetelét.

A körülmetélés védelmet nyújthat a HIV ellen?

A 124 férfi közül, akiket a körülmetélésre jelöltek ki, egy randomizált, kontrollált vizsgálat 12 hónapja alatt nem történt szerokonverzió, míg a kontrollcsoport 123 tagja közül öt férfi fertőződött meg HIV-vel (p=0,025), jelentette Dr. Huachun Zou, a sencseni Sun Yat-Sen Egyetem munkatársa. Ez az első randomizált, kontrollált vizsgálat, amely bizonyítja az önkéntes orvosi férfi körülmetélés hatékonyságát a HIV megelőzésében a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak körében - mondta Zou a Nemzetközi AIDS Társaság HIV konferenciáján.

Iránymutatások a prosztatarákról: 1. rész: Szűrés, diagnózis és helyi kezelés

Az Európai Urológiai Társaság, az Európai Nukleáris Medicina Szövetség, az Európai Sugárterápiás és Onkológiai Társaság, az Európai Urogenitális Radiológiai Társaság, a Nemzetközi Geriátriai Onkológiai Társaság a klinikailag lokalizált prosztatarák (PCa) szűréséről, diagnózisáról és helyi kezeléséről szóló iránymutatásának összefoglalása.

Visszatérő húgyúti fertőzések: a profilaxis kérdése

Az érintettek számára a visszatérő húgyúti fertőzések (UTI) néha stresszesek. Sok nő számára azonban már egy tájékoztató beszélgetés a kockázati tényezőkről és a viselkedési ajánlások átadása is nagy segítséget jelenthet. Az antibiotikum-profilaxis csak akkor jöhet szóba, ha minden nem antibiotikum terápiás lehetőség már kimerült.

Prosztatarák és az enzalutamid

A klinikai vizsgálatok gyakran több, különböző időpontban beérő végpontot tartalmaznak. A kezdeti jelentést, amely jellemzően az elsődleges végponton alapul, akkor lehet közzétenni, amikor a kulcsfontosságú tervezett társprimer vagy másodlagos elemzések még nem állnak rendelkezésre.