vesebetegség

Többen szenvednek krónikus vesebetegségben, mint gondolnánk

Sokkoló adatokról lehet tudni világszerte a krónikus vesebetegséget illetően. Magyarországon a becslések szerint mintegy 1,5 millió vesebeteg él, de ez a szám nem tükrözi hűen a valóságot, ugyanis a CKD-sek (idült vesebetegség) száma aluldiagnosztizáltnak számít, így ennél valójában jóval több is lehet a vesebeteg hazánkban.
2024.03.08. Hírek

Egy új mérés a vesebetegség diagnózisához?

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) kifejlesztette az első olyan emberi vizeletszabványt, ami pontosan méri az albumint, azt a biomarkert, amit a kreatininnel együtt használnak a vese értékelésére. Kreatinin mérését támogató szabványok már léteznek. Mostanáig azonban nem léteztek szabványok az emberi vizeletben lévő albuminra; ehelyett ez a szabvány a szérumon alapult. Az ideális standard mindig ugyanabban az anyagban van, mint a klinikai minta - mondta Ashley Beasley-Green bioanalitikai vegyész, aki a NIST vizelet-albumin standardizálási programját vezeti. Ha vizeletmintát küldünk egy laboratóriumba, elvárjuk, hogy a minőségellenőrző anyag is ugyanolyan legyen.
2023.12.29. Belgyógyászat

A DPP-4 gátlók helye a diabéteszes vesebetegek kezelésében

Az inzulin érát követően a 2-es típusú diabétesz kezelésére sorra jelentek meg az orális készítmények, illetve az injekciós, non-inzulin alapú terápiás lehetőségek. Hiába rendelkezünk modern, jól kombinálható készítményekkel, napjainkban a diabétesz kezelése egyáltalán nem egyszerű feladat.
2023.10.20. Diabetológia