Nefrológia

A Covid-19 és a neurológiai károsodások. 2. rész

Egy új vizsgálat kimutatta, hogy a Covid-19 megbetegedésért felelős vírus anélkül, hogy közvetlenül megtámadná az agyat vagy az idegeket, körülbelül minden hetedik fertőzött esetében potenciális károsodással járó neurológiai sérüléseket okozhat. Ezek a sérülések az alacsony véroxigén szinteknek köszönhetően az átmeneti zavartságtól kezdve a legsúlyosabb stroke-ig és rohamokig terjedhetnek, - állítják a tanulmány szerzői.

2020.12.09. Nefrológia

Az IMPROVE IT vizsgálat a klinikai gyakorlatban

Most először áll rendelkezésre bizonyíték arról, hogy egy sztatintól eltérő hatásmechanizmusú készítmény hozzáadása a nagyon intenzív sztatinterápiához tovább csökkentheti a kardiovaszkuláris kockázatot a nagyon magas kockázatú betegcsoportban.

2017.10.02. Nefrológia

Precíz betekintés a plakkregresszió terén elért új eredményekbe

Az ateroszklerózis kialakulásának megértése az első lépés annak irányába, hogy a plakkok növekedését meg tudjuk állítani, esetleg plakkregressziót tudjunk elérni. Rövid, összefoglaló munkánkban bemutatjuk a plakkok kialakulásáról meglévő jelen ismereteinket, a képalkotó módszereket, amelyekkel a klinikumban találkozhatunk.

2017.09.26. Nefrológia

Lépjünk túl a statin monoterápián

A statinok hatásos LDL-koleszterinszint csökkentése az ateroszklerotikus folyamat mérsékelését váltja ki. Számos epidemológiai vizsgálat igazolta az LDL-koleszterin csökkentés mértéke és az antiateroszklerotikus hatás közötti szoros összefüggést.

2017.09.19. Nefrológia

Iszkémiás vesebetegség cukorbetegségben

Az iszkémiás vesebetegséget illetően még nehezebb definíciót megfogalmazni, mint a diabéteszes nefropátia esetében. Láthatók a vese szövettani vizsgálata során bizonyos elváltozások, amelyek a vese iszkémiájának a következményei, de a klinikus gyakorlatilag semmit nem észlel ebből a klinikai, nem szövettani diagnosztikus vizsgálatok során.

2016.06.02. Nefrológia