Életstílus

A filozófus és a bor

Évekkel ezelőtt egy rendezvény keretében jutottam el Erdőbényére. A borászatok listájában találkoztam egy ismeretlen nevű – Ábrahám Pince – borászattal. A meglepő az volt, hogy nagyon sokan tolongtak az udvaron, de egy kedves ismerős is nagyon ajánlotta, hogy nézzem meg a borokat.

2013.02.02. Életstílus

Vadászok paradicsoma

„Csak én és a természet.” Ez a vérbeli vadász mottója, aki cserkelés közben szinte eggyé válik az őt körülvevő élővilággal. Sok helyen vadászhatunk, ám bolygónk sokszínűsége miatt a zsákmány elejtése mindenhol más és más kihívást jelent. Valószínűleg minden vadász kívánságlistáján az alábbi területek közül legalább egy szerepel.

2013.02.01. Életstílus

A köreten múlt?

A héten rendezték meg Lyonban a gasztronómia olimpiájának számító Bocuse d'Or szakácsversenyt, melynek magyar érdekeltsége is volt: Széll Tamás és csapata a tizedik helyet szerezte meg. Nem volt zökkenőmentes a megmérettetés.

2013.01.31. Életstílus

A farsangi fánk hazai sütemény, de…

A fánkot erdélyi tájszólás szerint „pánkóknak” nevezik. Ebből azt következtethetjük, hogy a fánk sütése a híres erdélyi konyha révén terjedt el és mint sok más ételkölteményt, a régmúlt idők tornácos kúriáinak nagyasszonyai varázsolták a család asztalára.

2013.01.31. Életstílus

Fény derült Tan úr személyazonosságára

Százötven év után azonosították, hogy ki volt a tulajdonosa a leghíresebb 19. századi agynak, amelynek köszönhetően Paul Pierre Broca francia anatómus és sebész (1824-1880) behatárolta az agy motoros beszédközpontját.

2013.01.30. Életstílus

Eleinte csak a férfiak viseltek magassarkút

A férfiak évszázadokon keresztül hordtak magassarkú cipőt, sőt nagyon sokáig csak ők viseltek ilyen cipőt, a nőknek maradtak a lapossarkú lábbelik. Mára teljesen megfordult ez, a magassarkú cipő a nők kiváltsága lett, pedig nem kényelmes a viselete. Nem lehet benne vezetni, elsüpped a fűben, szorítja a lábat, nem gyaloglásra tervezték.

2013.01.29. Életstílus

„Szenvedélyem a csokoládé.”

A hideg téli napokon bárkit jókedvre derít egy darabka finom csokoládé vagy egy szem bonbon. Hogy hol készítik a legfinomabbakat? Olyan műhelyeket mutatunk be, ahol titkos családi recept alapján, különleges fűszerekkel készített édességet kóstolhat az oda betérő.

2013.01.26. Életstílus