Gazdasági hírek

Újratermelődő kórházi adósságok

Nem hozott végleges megoldást a kórházi tartozások nyár eleji konszolidációja. Jelzi ezt, hogy a jelenlegi mintegy 40 milliárd forintról már szeptemberre akár 60 milliárd forintra nőhet a beszállítók irányában fennálló kórházi tartozások összege – figyelmeztet a Magyar Orvostechnikai Beszállítók Szövetsége (MOBSZ).

Kifizetik a kórházak adósságát - itt a meglepő eredmény

Meglehetősen hektikusan szóródnak a kórházi adósságkonszolidációra kiosztott pénzek az egyes intézményekben. A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai március vége és június vége között, alig pár százalékostól akár kilencvenszázalékos adósságcsökkenésről, 10 kórházban pedig adósságnövekedésről is tanúskodnak - írja a napi.hu.

Ennyivel nőtt a kórházak tartozása

Április végére a Magyar Államkincstár adatai szerint 84,6 milliárd forintra duzzadt (ebből 48,3 milliárd hatvan napon túli) a kórházak adóssága kamatok nélkül. A növekedés az előző hónaphoz képest nem egészen kétmilliárd, január végéhez képest közel 14 milliárd forint - írja a napi.hu.

Ez is egy kitörési pontja lehet a magyar gazdaságnak

Akár 15-20 százalékkal is növelhető lenne a klinikai gyógyszervizsgálatokból jelenleg évente befolyó mintegy 90 milliárd forint, ami a következő 10 évben szinten is tartható, mindössze néhány átgondolt intézkedés árán - hívta fel a figyelmet Jakab Zoltán, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (IGYE) elnöke a Magyar Tudományos Akadémián rendezett szakmai konferencián tartott előadásában.

Titokzatos pénzmozgás a magyar kórházaknál

Novemberhez képest majd 10 milliárd forinttal csökkent az év végére az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány, amely így december 31-én 98,2 milliárd forint volt, ebből 91,1 milliárd a szállítók-szolgáltatók felé áll fenn - derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) honlapjáról. A tartozásállomány 80 százaléka, mintegy 80 milliárd forint az emberi erőforrás tárcánál halmozódik.

Izgalmas hét előtt állunk

Európából a keddi német és a szerdai brit GDP adatra lesz érdemes figyelni, valamint csütörtökön bizalmi indexek, pénteken pedig kiemelten fontos inflációs számok érkeznek.