Főoldal » Szakterületek » Gasztroenterológia

Mit jelent a CAVE kifejezés?

 
150 gyermekorvos hagyná abba a gyógyítást,,Mikor jön rá Balogh Úr,hogy isten nem gyógyit?''Klinikai jelek a pneumonia pontos azonosításához,,Egy szerény, stilisztikai megjegyzés: a pneumóniát nem "azonosítjuk", hanem felismerjük, kórismézz...''Klinikai jelek a pneumonia pontos azonosításához,,Annó a belszakvizsgán a tételem a vírus- és a bact. pneumonia diff. dg.-a volt. Azért ezt a kettőt ...''Klinikai jelek a pneumonia pontos azonosításához,,Kedves Olvasónk! Engedje meg, hogy szakmai vezetőnk, Dr. Rákóczi Éva válaszát tolmácsoljuk Önnek...''Milyen érzés meghalni?,,Nagyon tetszett a cikk. Egy 62 éves nő..''

Gasztroenterológia

A 2017-es év legnépszerűbb orvosi kutatásai a gasztroenterológiában

Gluténmentes étrend. A diabetes veszélyének csökkentése. A következőkben sorra vesszük a tavalyi év legérdekesebb és legtöbb vitát kavaró kutatásait.

Feltöltve: 2018-02-08 | Kategória: Gasztroenterológia

Leküzdhető az elhízás időszakos böjtöléssel?

2017-ben a táplálkozás és a mozgás témája mellett a fogyókúrás stratégiák is népszerűek voltak. Nagyon sok ember volt kíváncsi a leghatékonyabb fogyókúrás trükkökre, köztük leginkább az időszakosan alkalmazott böjtölés hatásaira.

Feltöltve: 2018-02-02 | Kategória: Gasztroenterológia

Savas reflux ellen érdemes áttérni a vegetáriánus táplálkozásra

Egy új tanulmány eredménye szerint a többnyire zöldségfélékből álló étrend a savas reflux ellen használt gyógyszerekhez hasonló mértékben enyhítheti a betegek panaszait.

Feltöltve: 2018-01-31 | Kategória: Gasztroenterológia

A hosszú távú protonpumpa-gátló használata növeli a gyomorrák kockázatát

Egy hongkongi populáció alapú vizsgálat eredménye szerint a Helicobacter pylori eradikációs kezelését követő protonpumpa-gátló használat több mint duplájára növeli a gyomorrák kockázatát.

Feltöltve: 2018-01-23 | Kategória: Gasztroenterológia

A diétás mítoszok lerombolása

Az 2015-2020-as Amerikai Étrendi Iránymutatás szerint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak sokféle zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét, alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket, fehérjedús élelmiszereket és növényi olajféleségeket kell tartalmaznia, a lehető legkevesebb telített zsírral, transzzsírral, hozzáadott cukorral és sóval.

Feltöltve: 2018-01-16 | Kategória: Gasztroenterológia

A protonpumpa-gátlók nem eredményesebbek az étrendi beavatkozásnál

A JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery szakfolyóirat kiadásában megjelent retrospektív tanulmány során az alkáli víz és a túlnyomórészt növényekből álló, mediterrán stílusú étrend sokkal jobban enyhítette a laryngo-pharyngealis reflux (LPR) tüneteit, mint a protonpumpa-gátló (PPI) terápia.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2018-01-04 | Kategória: Gasztroenterológia

Meglepően sok kórállapot kapcsolódik a coeliakia betegséghez

Több mint 35 millió ember adatbázisának vizsgálata alapján kiderült, hogy a coeliakia számos különböző betegséghez kapcsolódhat.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2017-12-15 | Kategória: Gasztroenterológia

Ne adjunk gyümölcslevet a csecsemőknek

Az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia ajánlásokat fogalmazott meg a csecsemők, kisgyermekek és kamaszok helyes gyümölcslé fogyasztása kapcsán.

Feltöltve: 2017-11-30 | Kategória: Gasztroenterológia

Az elhízás és a daganatok kapcsolata

Az Egyesült Államokban diagnosztizált daganatos esetek 40%-a áll kapcsolatban elhízással. „Ez nem jelenti azt, hogy minden daganatos megbetegedést a túlsúly okoz, csupán azt, hogy van valamiféle magyarázatra váró összefüggés a kettő között.” – állítja a CDC.

Feltöltve: 2017-11-23 | Kategória: Gasztroenterológia

Javítja-e a széklet transzplantáció az inzulin szenzitivitást?

Kutatók beszámolója szerint a sovány donortól származó fekális mikrobióta transzplantációja (FMT) átmenetileg javítja egyes metabolikus szindrómában szenvedő obes betegek inzulin szenzitivitását.

Feltöltve: 2017-11-21 | Kategória: Gasztroenterológia

A colitis ulcerosa lokális kezelése – a harmadik európai evidencia alapú konszenzus kezelési útmutató alapján

A gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa és Crohn-betegség) krónikus gyulladásos állapotok melyek a jellegzetes bélrendszeri érintettség mellett más szervi érintettséggel (leggyakrabban ízületi, bőr, szem, stb.) is járnak.

Feltöltve: 2017-11-16 | Kategória: Gasztroenterológia

Meghosszabbítja-e a kávé vagy a tea a cukorbetegek életét?

A diabetesszel diagnosztizált betegek számára sok étel és ital kerül tiltólistára, ám egy új kutatás szerint a kávét és teát nem kell kiiktatniuk, mivel mindkettő segíthet megelőzni a betegek idő előtti halálozását. Legalábbis akkor, ha a diabetesben szenvedő beteg nőnemű.

Feltöltve: 2017-11-16 | Kategória: Gasztroenterológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld