Főoldal » Szakterületek » Gasztroenterológia

Ki volt az első gyermekgyógyászati tanszék vezetője?

Kép
 
Már csak pár nap maradt a másodállásra vonatkozó engedélykérésre,,Ha jogállam lenne nem kéne helytartó aki valamilyen okból azon képességekkel rendelkezik, hogy cs...''A betegeké a döntés: aki kéri, megkaphatja a kínai vakcinát,,Messze nem etikus és korrekt, hogy az egyik, erősenen kritikus háziorvosnál nem tüntették fel, hogy...''Próbára teszik az orvosokat - interjú Váradi Piroskával,,Játszásiból elképzeltem, hogy akkor mi történne, ha a "megkörnyékezett" orvos felüvöltve, kirohan a...''Már csak pár nap maradt a másodállásra vonatkozó engedélykérésre,,Megdöbbentő, hogy ilyen cikkek itt megjelenhetnek, tele baromsággal. Már a cikk címe is tévedés.''MOK: elfogadhatatlan az ügyelet rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása,,A z új fegyenctörvény törvénytelenségét alkotmányellenességét hirdesse a MOK! Az orvosok jövedelmé...''

Gasztroenterológia

A PPI használat negatív prognosztikai marker az urotheliális daganatokat illetően

Egy, a ’Clinical Cancer Research’ szaklapban online formában közzétett vizsgálat szerint az atezolizumab-bal kezelt előrehaladott urotheliális daganatban szenvedő betegek esetében a protonpumpa-gátlók (PPI) használata negatív prognosztikai marker.

Feltöltve: 2021-02-01 | Kategória: Gasztroenterológia

Újdonságok a vashiány anaemia 2020-as irányelvében. 2. rész

Az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság (AGA) nemrégiben adott ki új irányelveket a vashiányos anaemia gastrointestinális értékelését illetően, ami gyakorlati, tényeken alapuló ajánlásokat fogalmaz meg. Az irányelv több szempont alapján az eddigi gyakorlat megváltozását vonja maga után.

Feltöltve: 2020-12-31 | Kategória: Gasztroenterológia

Újdonságok a vashiány anaemia 2020-as irányelvében. 1. rész

Az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság (AGA) nemrégiben adott ki új irányelveket a vashiányos anaemia gastrointestinális értékelését illetően, ami gyakorlati, tényeken alapuló ajánlásokat fogalmaz meg. Az irányelv több szempont alapján az eddigi gyakorlat megváltozását vonja maga után.

Feltöltve: 2020-12-30 | Kategória: Gasztroenterológia

Depresszió és Crohn-betegség?

A ’Gut’ szaklapban közzétett új vizsgálat szerint a depresszió gyakrabban fordul elő a Crohn-betegségben vagy colitis ulcerosa-ban szenvedő betegeknél a bélbetegségek diagnosztizálását megelőző években.

Feltöltve: 2020-11-30 | Kategória: Gasztroenterológia

Van összefüggés az alvás és a székrekedés között?

Az alvás időtartama és a bélfunkció közötti összefüggés vizsgálatába a kutatók 14 590 fő 20 éves, vagy annál idősebb felnőttet vontak be, akik 2005-2010 között egy alvással és a bél egészségével kapcsolatos kérdőívet töltöttek ki. Az alvást három kategóriára osztották fel: rövid (kevesebb, mint 7 óra); normál (7-8 óra) és hosszú (több, mint 8 óra).

Feltöltve: 2020-10-19 | Kategória: Gasztroenterológia

A coeliakia a major osteoporosisos törések fokozott kockázatával jár?

Egy kanadai tanulmány arra enged következtetni, hogy a coeliakia összefügg a major osteoporosisos törésekkel, függetlenül a törési kockázat becslésére alkalmas Fracture Risk Assessment Tool’) FRAX értéktől.

Feltöltve: 2020-10-14 | Kategória: Gasztroenterológia

A hisztamin és hisztaminérzékenység

A köznyelvben hisztaminérzékenységnek nevezett tünetegyüttes hátterében több betegség húzódhat meg. A tüneteket a hisztamin szervezeten belüli túlzott mértékű felszaporodása váltja ki a hisztamin fokozott termelődése vagy csökkent bontása, illetve a táplálékkal történő toxikus mennyiség elfogyasztása miatt. A hisztamin okozta tünetek hasonlóak az allergiás jelenséghez, azonban ezek nem immunreakció következtében alakulnak ki. felhasználásra küldök.

Feltöltve: 2020-10-05 | Kategória: Gasztroenterológia

A Covid-19 betegek vírus aktivitása és a bél-mikrobióta összetétele

Bár a súlyos akut respiratorikus distressz szindróma koronavírus 2 (SARS-CoV-2) RNS-ét kimutatták a Covid-19 megbetegedésben szenvedő betegek székletében, a vírus aktivitása és virulenciája a gastrointestinalis traktusban a betegség lefolyása alatt nagyrészt ismeretlen.

Feltöltve: 2020-09-28 | Kategória: Gasztroenterológia

Ígéretes terápia COVID-19-ben: a hepatitis C elleni gyógyszerek?

Egy új jelentés szerint a hepatitis C vírus (HCV) okozta fertőzés kezelésére kifejlesztett antivirális szerek hatékonyak lehetnek az új koronavírus ellen is.

Feltöltve: 2020-09-23 | Kategória: Gasztroenterológia

A PPI-kezelés fokozott töréskockázattal jár gyermekek esetén

A protonpumpa-gátlók alkalmazása összefüggésben állt a töréskockázat kismértékű, de szignifikáns növekedésével egy átfogó, svéd, regiszter alapú, 18 éven aluli gyermekeket tartalmazó kohorszban.

Feltöltve: 2020-09-08 | Kategória: Gasztroenterológia

Kerülendő gyógyszer interakciók gastrointestinalis daganat esetén. 2. rész

Ahhoz, hogy elkerüljük a potenciálisan életveszélyes gyógyszer interakciókat gastrointestinalis (GI) daganatos betegeknél, az orvosoknak kerülniük kellene a polifarmáciát. Ha erre nincs lehetőség, akkor figyelni kell a potenciálisan veszélyes kombinációkra és monitorozni kell a nemkívánt hatásokat.

Feltöltve: 2020-08-19 | Kategória: Gasztroenterológia

Kerülendő gyógyszer interakciók gastrointestinalis daganat esetén. 1. rész

Ahhoz, hogy elkerüljük a potenciálisan életveszélyes gyógyszer interakciókat gastrointestinalis (GI) daganatos betegeknél, az orvosoknak kerülniük kellene a polifarmáciát. Ha erre nincs lehetőség, akkor figyelni kell a potenciálisan veszélyes kombinációkra és monitorozni kell a nemkívánt hatásokat. Dr. Rachel P. Riechelmann (Onkológiai központ, São Paulo, Brazília) az ESMO (Európai Klinikai Onkológiai Társaság) 22. Gastrointestinalis Daganatok Virtuális Világkongresszusán tartott vitaindító beszédet július 4-én.

Feltöltve: 2020-08-18 | Kategória: Gasztroenterológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld