Főoldal » Szakterületek » Gasztroenterológia
Mire lehet elsősorban jellemző a következő tünet együttes: nyelészavar, mellkasi fájdalom, testsúlycsökkenés, gyomorégés?
Kép
 
Megfázásszerű tünetek jellemzőek a most domináns omikron variánsnál,,Aki ez év februárjában kapta a 4.Pfizer oltását az kaphat e ősszel újabbat?''Elvesztette a munkáját a fóti verekedő orvos,,Tele vagyunk orvosokkal! Csak éppen a körzetekből, a gyermekorvosi és a felnőtt rendelőkből hiányoz...''Megdöbbentő kutatás: már az ember előtt élhettek fejlett lények a Földön,,Az örök csel hangzatos félrevezető cim után ellenkező tartalom''Megfázásszerű tünetek jellemzőek a most domináns omikron variánsnál,,Választ szeretnénk az Országos Tisztifőorvostól, vagy a kormány más illetékes szervétől, hogy veszü...''Dolgozóhiány miatt szünetel az urológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen,,Egyetemen hogy lehet szakorvos hiány? Az egyetemisták kitől tanulhatják meg a szükséges alapokat és...''

Gasztroenterológia

A varixok és a varixvérzések kezelése cirrhosisban

A cirrhosis két fő stádiumból áll: kompenzált (tünetmentes) és dekompenzált, ez utóbbi magasabb mortalitással jár. A varix vérzés ascitessel vagy encephalopathiaval, vagy mindkettővel együtt olyan események, amelyeket dekompenzált cirrhosisnak nevezünk, és amiket a portalis hipertónia vezérel.

Feltöltve: 2022-08-01 | Kategória: Gasztroenterológia

A pikkelysömör és a zsírmáj kapcsolata

A pikkelysömör összefügg a nem alkoholhoz kapcsolható zsírmáj (NAFLD) magasabb kockázatával az amerikai járóbetegek körében - állapította meg egy friss tanulmány.

Feltöltve: 2022-07-13 | Kategória: Gasztroenterológia

Káros a Helicobacter pylori antibiotikum kezelése?

A Helicobacter pylori (H. pylori) fertőzések felszámolására irányuló kezelések valóban növelik a bél-mikrobióta antibiotikum-rezisztenciáját, de csak néhány hónapig, - számoltak be róla kutatók a ’Digestive Disease Week’ (DDW) konferencián.

Feltöltve: 2022-06-22 | Kategória: Gasztroenterológia

Hasnyálmirigy érintettség Covid-19 során: amit tudunk

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés milyen hatással van a diabetesben szenvedő betegekre. Ez többek között magába foglalja a Covid-19 megbetegedés és az újonnan diagnosztizált diabetes, illetve vércukor-rendellenességek közötti kapcsolatot a Covid-19 utáni időszakban.

Feltöltve: 2022-06-10 | Kategória: Gasztroenterológia

Biológiai terápiák Crohn-betegségben. Melyik a jobb?

Egy vizsgálatban összehasonlításra került az adalimumab, az infliximab, az ustekinumab és a vedolizumab hatásossága az endoszkópos (nyálkahártya) gyógyulás (’endoscopic healing’; EH) tekintetében egyéves terápiát követően, közepesen súlyos Crohn-betegség (CD) esetében.

Feltöltve: 2022-06-06 | Kategória: Gasztroenterológia

A Kinder csokoládé felelős 151 szalmonellás esetért

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleménye szerint a Kinder csokoládé termékek több, mint 150 szalmonellás megbetegedéshez köthetők, amelyekről 11 országból számoltak be. A legtöbb eset Európában történt, bár az Egyesült Államokból is jelentettek egy esetet. A betegség többnyire 10 év alatti gyermekeket érintett és április 25-ig nem számoltak be halálesetről.

Feltöltve: 2022-05-09 | Kategória: Gasztroenterológia

Tavaszi zsongás a nyár küszöbén – Hogyan együnk, hogy jól legyünk?

Január, február, itt a nyár - tartja a mondás. A köztes időben az időjárási szempontból is igen szeszélyes tavaszi hónapok is feladják a leckét, testileg-lelkileg egyaránt.

Feltöltve: 2022-05-02 | Kategória: Gasztroenterológia

Hogyan együnk húsvétkor okosan?

A karácsony mellett a húsvét a másik olyan nagy ünnep az évben, amikor a lakomáé a főszerep. Különösen azért érdemes átgondolni, hogy mi és milyen arányban kerül a húsvéti asztalra, mert hagyományosan egy böjti időszakot törünk meg az ünnepi étkezéssel.

Feltöltve: 2022-04-12 | Kategória: Gasztroenterológia

Hogyan étkezzünk a menopauza idején?

A változó kor meghatározó időszaka a női létnek, amelyre érdemes felkészülni táplálkozási szempontból is. Egyetlen és általános étrendi ajánlás nem létezik. A szervezet ösztrogénhiányos állapotát fitoösztrogénekkel és a már nem védett szervrendszereket betegséget megelőző tápanyagokkal kell támogatni.

Feltöltve: 2022-04-06 | Kategória: Gasztroenterológia

Diverticulitis: klinikai gyakorlati irányelvek, 2022

Intravénás kontrasztanyaggal végzett computer tomográfia (CT) vizsgálat javasolt a bal oldali vastagbelet érintő akut diverticulitis gyanújával jelentkező időskorú betegek esetében, akiknél a bal alsó hasüregben a hasfal feszülése vagy fájdalom mutatkozik.

Feltöltve: 2022-03-29 | Kategória: Gasztroenterológia

A COVID és a bélrendszer. 1. rész

A Covid-19 immár két éve van velünk, és a cikk készítésének időpontjáig 300 millió ember fertőződött meg, és ennek következtében 3,5 millió személy vesztette életét világszerte. Az USA-ban a Covid-19 megbetegedést okozó vírussal 60 millió állampolgár fertőződött meg, és a megbetegedés 850 000 halálesetet okozott. Ezek kétségtelenül katasztrofális következmények, - mondta Dr. David Johnson, a virginiai Norfolkban található Kelet-Virginiai Orvostudományi Egyetem orvosprofesszora és Gasztroenterológiai Részlegének vezetője.

Feltöltve: 2022-03-24 | Kategória: Gasztroenterológia

Direkt orális antikoaguláns vagy dalteparin?

2018. szeptember 19-től kezdődő elemzésbe olyan randomizált, kontrollált vizsgálatok kerültek bevonásra, amelyek a direkt orális antikoagulánsok (DOAC) hatásosságát és biztonságosságát értékelték, összehasonlítva azokat a kis molekulasúlyú heparinnal a daganattal összefüggő thrombosiok (CAT) vonatkozásában.

Feltöltve: 2022-03-14 | Kategória: Gasztroenterológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld