Főoldal » Szakterületek » Gasztroenterológia

Mikor kezdődött az Aspirin története?

Kép
 
Képviselői bér lenne reális az orvosoknak,,...''Képviselői bér lenne reális az orvosoknak,,amerikában a legjobban az orvosok keresnek a foglalkoztatottak körében ...........''Kollektíven robogunk a kiégés felé?,,Adjál rendes fizetést az embereknek és nincs kiégés''A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle,,Igen nagy a fertőzés mert a fiatalok csak ki-be dugják magukat semmi előjáték vagy utójáték amiből ...''A héten történt a magyar egészségügyben - Heti hírszemle,,Igen nagy a fertőzés mert a fiatalok csak ki-be dugják magukat semmi előjáték vagy utójáték amiből ...''

Gasztroenterológia

A PPI-k szerepe a refluxbetegség és a gasztroduodenitisz kezelésében

K. J. 64 éves, II-es típusú diabéteszes, ISZB-s nőbeteg felhasi diszkomfort, folyamatos hányinger, retroszternális égő jellegű fájdalom, savas felböfögés panaszával jelentkezett szakrendelésemen.

Feltöltve: 2014-04-02 | Kategória: Gasztroenterológia

A Reflux betegség és az obstruktív alvási apnoe I

A nyugtalan alvásnak számos oka lehet. Az obstruktív alvási apnoe nem csak másnapi kimerültséget okoz, de kardiovaszkuláris szövődményekkel is számolni kell. Vajon a légzési akadály provokálta mellűri nyomásváltozás gyakoribbá teszi-e a gastrooesophagealis reflux előfordulását, esetleg a reflux provokálhat-e alvási apnoet?

Feltöltve: 2010-11-22 | Kategória: Gasztroenterológia

A gastrooesophagealis reflux betegség idősekben

Úgy számítják, hogy 2050-re az USA lakosságának 20%-a lesz idősebb 65 évesnél. Az elöregedés minden fejlett országban komoly tendencia. Emiatt egyre többet foglalkoznak azokkal a speciális eltérésekkel, melyek az idős korban kialakuló betegségekkel, illetve azok kezelésével kapcsolatosak.

Feltöltve: 2010-10-16 | Kategória: Gasztroenterológia

A GERD diagnosztikája II: Nyelőcső impedancia mérés

A gastrooesophagealis reflux kutatás és a jövőben valószínűleg a diagnosztika alapját is a nyelőcső impedancia mérés jelenti majd. A módszer az oesophagusban elhelyezett mérő elektróda két pontja között mérhető ellenállás különbségen alapul.

Feltöltve: 2010-09-25 | Kategória: Gasztroenterológia

A GERD diagnosztikája I. A 24 órás nyelőcső pH monitorozás

A gastrooesophagealis reflux betegség következményeként csak a betegek egy harmadában alakul ki erosio a nyelőcső nyálkahártyáján, így az endoszkópia nem érzékeny vizsgálat a betegség kimutatására. Gold standard módszernek a 24 órás nyelőcső pH monitorozást tartják, de a jövő valószínűleg a nyelőcső impedanciájé lesz.

Feltöltve: 2010-09-13 | Kategória: Gasztroenterológia

A GERD patomechanizmusa II.

A gyomor és a nyelőcső között a táplálék, illetve a folyadék mozgásának legfontosabb szabályzója az alsó oesophagealis sphincter és az azt támogató rekeszszárak. Akár a LES működése kóros, akár a diafragma támogató funkciója esik ki, a gyomortartalom visszaáramlása nagyobb valószínűséggel következik be.

Feltöltve: 2010-09-03 | Kategória: Gasztroenterológia

A GERD patomechanizmusa I.

Gastroeophagealis reflux betegség (GERD) egy olyan klinikai állapot, mely során a gyomor tartalom az nyelőcsőbe, ritkábban magasabbra a garatba, esetleg aspiráció során a tüdőbe jutva különböző tüneteket, betegségeket hoz létre.

Feltöltve: 2010-08-30 | Kategória: Gasztroenterológia

Új utak keresése a gastrooesophagealis reflux kezelésében: GABA receptorok szerepe a reflux patomechanizmusában

A gastrooesophagealis reflux betegségben szenvedők ötöde-harmada nem, vagy nem megfelelően reagál a savszekréció gátló kezelésre, emiatt új utakat keresnek a kutatók, mellyel nem csak a sav okozta tünetek és káros következmények kezelhetők, de magának a refluxnak a mértéke, gyakorisága is befolyásolhatóvá válna.

Feltöltve: 2010-07-01 | Kategória: Gasztroenterológia

Gastrooesophagealis reflux és a pulmonalis fibrózis

Az idiopátiás tüdő fibrózis egy krónikus tüdőbetegség, melynek túlélése a diagnózist követően 2-3 év között van. Az okát egyértelműen nem tudjuk, és a legfontosabb gond az, hogy nincs hatékony kezelése. Az utóbbi időben merült fel krónikus tünetmentes mikroaspiráció kóroki szerepe, akár kiváltó, akár súlyosbító faktorként.

Feltöltve: 2010-06-28 | Kategória: Gasztroenterológia

A reflux és az obesitas

Az utóbbi évtizedekben nőtt a gastrooesophagealis reflux (GERD) tüneteinek és különböző komplikációinak a gyakorisága. Ezzel szinte párhuzamosan emelkedik az elhízott emberek aránya a populációban, elsősorban az Egyesült Államokban, de Európa és Ázsia egyes régióiban is. Nagy kérdés, hogy a kettő pusztán párhuzamosan emelkedik, vagy a túlsúly felelős a refluxbetegség és szövődményeinek kialakulásáért.

Feltöltve: 2010-05-20 | Kategória: Gasztroenterológia

Az asthma bronchiale és a GERD

A felnőttkori asthma bronchialeban szenvedő betegek 80%-ban kimutatható kóros savas gastrooesophagealis reflux, mely nem feltétlenül jár együtt típusos reflux tünetekkel, de az asthma súlyosbodásához vezet, sőt komolyan felvetődik, hogy az esetek egy részében kizárólagosan felelős a tüdőbetegség kialakulásáért.

Feltöltve: 2010-03-23 | Kategória: Gasztroenterológia

A gastrooesophagealis refluxszal összefüggő daganatok kialakulása magasabb a dohányosok és alacsonyabb a NSAID-t szedők körében

A nem szteroid gyulladáscsökkentők és a dohányzás befolyásolja a savas reflux hatásait, de egy új tanulmány szerint különböző módon. A dohányosok körében magasabb a malignomák előfordulási aránya, míg a rendszeres NSAID-t fogyasztók között alacsonyabb a rizikó a dohányosokéhoz képest.

Feltöltve: 2010-02-22 | Kategória: Gasztroenterológia

Legelső Előző 1 2 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld