Főoldal » Szakterületek » Hematológia

Egyre több beteg használja reumatikus és ízületi problémákra az ún. lóbalzsamot.

Kép
Új kemoterápiákat javasolnak az onkológusok,,Érdekes, de nem új. A "régi típusú" szakmai kollégium is már felvetette a felesleges protokollok t...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Van olyan patikalánc ez például a PatikaPlus gyógyszertárak ahol az ügyeletért 900 forintot fizetne...''Kevés az ügyeletes háziorvos, bajban sok önkormányzat,,Ugyan ez van orvosi szinten.Hülye lenne dolgoznia minimál bérért,már rég el lehet felejteni azt ?ho...''Teljesen elbutulhatunk a sok fotózás miatt,,A jelenség ettől még igaz. Nekem is van diplomám, 2 szakvizsgám, egy licence-vizsgám, de magamon is...''Mi van, ha elfogy a létfontosságú szívgyógyszer Magyarországon?,,az ami hánycikk, az ami odaron...''

Hematológia

A krónikus betegségekhez társuló anaemia

Krónikus betegek esetén gyakori tünet a vérszegénység. Ennek elkülönítése a valódi vashiányos anemiától nem mindig egyszerű, de néhány kiegészítő laboratóriumi vizsgálat a segítségünkre lehet. Az alapbetegség hatékony kezelése gyakran önmagában is megoldja a beteg vérszegénységét.

Feltöltve: 2009-04-23 | Kategória: Hematológia

Ritka, lymphadenomegáliával járó kórképek 1. rész

A nyirokcsomó-megnagyobbodás (lymphadenomegalia) gyakori klinikai tünet. A hátterében változatos okok állnak, a banális fertőzéses eredetű hyperplasiáktól, az immunpatogenzisű folyamatokon keresztül a primer hematológiai és solid metastaticus malignus kórképekig terjed a spektrum.

Feltöltve: 2009-04-16 | Kategória: Hematológia

Pan Pacific Lymphoma Konferencia

2009. június 22-26-ig kerül megrendezésre a szakdolgozóknak, orvosoknak és kutatóknak szóló Pan Pacific Lymphoma Konferencia lymphoma és transplantáció témakörben. A legutóbb 2007-ben megrendezett nemzetközi eseményen közel 600 onkológus, hematológus, pathológus, klinikai kutató és nővér vett részt.

Feltöltve: 2009-04-02 | Kategória: Hematológia

A Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaság Kongresszusa

Május 14. és 16. között immáron huszonkettedik alkalommal kerül megrendezésre a Kongresszus. Idén Szeged városa ad otthont a rendezvénynek, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Feltöltve: 2009-04-01 | Kategória: Hematológia

A non-Hodgkin lymphomák korszerű kezelése

A non-Hodgkin lymphomák terápiája, nem egységes kórképről lévén szó, meglehetősen szerteágazó téma. A legutóbbi évek tendenciája, hogy az irradiatiós kezelés ma már szinte csak kiegészítő kezelésként alkalmazható, a kombinált kemoterápiás protokollok hatékonyságát pedig jelentősen növelik a monoklonális antitestek illetve a radioimmunoterápia.

Feltöltve: 2009-03-30 | Kategória: Hematológia

Megfelelő kumarinadagolás a véralvadásgátlásért

A véralvadásgátló kumarin-származékok (pl.: warfarin, aceno-kumarol) hatékonyan előzik meg az agyi érkatasztrófák, valamint a vénás vérrögképződés embóliás szövődményeit, ám az orvosok hosszú idő óta küzdenek a megfelelő dozírozás problémájával. Amerikai orvosok állítják, megtalálták a megoldást.

Feltöltve: 2009-03-26 | Kategória: Hematológia

A non-Hodgkin lymphomák epidemiológiája és patogenezise

A diagnosztizált non-Hodgkin lymphomás esetek száma világszerte nő, jelenleg az összes rosszindulatú daganat mintegy 4 %-át reprezentálják. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 50000 új beteget regisztrálnak. Magyarországon az incidencia mintegy 15-20/100000 lakos évente.

Feltöltve: 2009-03-17 | Kategória: Hematológia

A non-Hodgkin lymphomák klasszifikációja

A non-Hodgkin lymphomák (NHL), mint az immunrendszer tumorai, malignus lymphoproliferatív kórképek. A normális lymphoid szövet helyét kóros klonális jellegű sejtszaporulat foglalja el, ezen sejtek lehetnek B-, T-lymphocyta, NK-sejt vagy histiocyta eredetűek.

Feltöltve: 2009-03-16 | Kategória: Hematológia

Mesterségesen előállított vérképző őssejtek

A Michigan Egyetem kutatócsoportjának sikerült mesterséges csontvelőt létrehozni: vörös- és fehérvérsejt képzést tettek lehetővé in vitro, azaz laboratóriumi körülmények között.

Feltöltve: 2009-02-10 | Kategória: Hematológia

A nyelőcső-őssejt átültethető szövetté fejlődött

A Pennsylvania Egyetem kutatói őssejteket fedeztek fel egerek nyelőcsövében, melyek képesek szövetszerű képződményekbe rendeződni. Az eredmények a Journal of Clinical Investigation online számában jelentek meg.

Feltöltve: 2009-01-21 | Kategória: Hematológia

Nem támogatjá az őssejtek felhasználását

Elutasította az Európai Szabadalmi Hivatal a humán embrionális őssejtek fejlesztésének szabadalmaztatási lehetőségét. A döntés komoly csapásként érheti az ilyen tevékenységben érdekelt cégeket.

Feltöltve: 2009-01-08 | Kategória: Hematológia

Köldökzsinór vérből szívbillentyű

Azok a gyermekek, akik szívbillentyű rendellenességgel születnek, egy nap talán tökéletesen megfelelő új szívbillentyűt kaphatnak a köldökzsinór vérből nyert őssejtek felhasználásával.

Feltöltve: 2008-12-12 | Kategória: Hematológia

Legelső Előző 19 20 21 22 23 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld