Főoldal » Szakterületek » Infektológia

Ki volt az első gyermekgyógyászati tanszék vezetője?

Kép
 
Fokozatosan csökken a Pfizer vakcinájával oltottak védelme,,Ha jól értem, akkor max két egész hétig tart a hatása a csodavakcinának, amiért Karikó Katalint hős...''Ezekben a városokban fognak növekedni a koronavírusos esetszámok,,Különben teccettek hallani? A világ tudományosabb (kevésbé politikai) fele talált erre a nagyon nag...''Ezekben a városokban fognak növekedni a koronavírusos esetszámok,,A paraszti logika azt mondaná, hogy előbb van az esetszám növekedés a szennyvíz szintje fölött, és ...''A kórházban kezeltek körében megugrott az új hiperglikémiás esetek száma,,Szeroidot mennyit kaptak?''Megvannak a budapesti antitest-vizsgálat összesített adatai, kerületi eredményekkel együtt,,Tisztelt Coranaszakértő! Milyen standard értékhez viszonyították ezeket az antitest ezeket az érték...''

Infektológia

Új, mexikói Covid variánst azonosítottak, ami egyre inkább terjed Észak-Amerikában

Ez a variáns az utóbbi időben került előtérbe Mexikóban, és más variánsokhoz hasonlóan változást mutat a koronavírus tüskefehérjéjében. A „mexikói variánst” a Bolognai Egyetem egyik kutatócsoportja azonosította.

Feltöltve: 2021-07-22 | Kategória: Infektológia

COVID-vakcina válaszok daganatos betegeknél

Egy izraeli prospektív kohorsz-vizsgálat szerint azon betegek döntő többségénél, akik daganatos megbetegedés következtében aktív szisztémás kezelésben részesültek, megfelelő immunválaszt váltott ki a Pfizer/BioNTech által fejlesztett Covid-19 elleni védőoltás.

Feltöltve: 2021-07-20 | Kategória: Infektológia

Aggasztó a brit delta koronavírus-variáns gyors terjedése

Az aggodalomra okot adó delta koronavírus-variáns - amit első alkalommal Indiában azonosítottak - feltehetően 60%-kal fertőzőbb, mint a Nagy-Britanniában korábban domináns alpha variáns, - közölte 2021. június 9-én egy brit epidemiológus.

Feltöltve: 2021-07-19 | Kategória: Infektológia

Új gyógyszer a hüvelygomba-fertőzésre

Az FDA 2021. június első hetében engedélyezte egy új és költséges gombaellenes gyógyszer alkalmazását a hüvelygomba-fertőzések kezelésére, a szakértők véleménye szerint azonban nincs rá szükség.

Feltöltve: 2021-07-16 | Kategória: Infektológia

A rekombináns zoster vakcina hatásos és biztonságos idősekben

Az esendő személyek gyakorta alulreprezentáltak a randomizált vizsgálatokban, ami kérdéseket vet fel a valós környezetben alkalmazott beavatkozások kimeneteleit illetően. Az esendőség (frailty) határozottan összekapcsolható a betegségekkel szembeni kiszolgáltatottsággal és a kedvezőtlen egészségügyi kimenetelekkel.

Feltöltve: 2021-07-15 | Kategória: Infektológia

Nem szexuális úton terjedő HPV fertőzések a védőoltások fényében

A humán papilloma vírusok (HPV) okozta fertőzésveszély kapcsán a szexuális úton terjedő törzsek és a rosszindulatú megbetegedések megelőzése kapja a legnagyobb figyelmet, a bőr rétegeit és a nyálkahártyát előszeretettel befertőző HPV azonban nem csak szexuális úton terjed. Bár az átvitel az esetek többségében valóban bőrről bőrre vagy bőr és nyálkahártya érintkezésekor történik, egyes tanulmányok erősen abba az irányba mutatnak, hogy az átfertőződés nem csak szexuális érintkezéskor valósul meg, és az önfertőződés lehetősége sem zárható ki.

Feltöltve: 2021-07-12 | Kategória: Infektológia

Előzetes halálozási adatok 2020. január - 2021. február között. 2. rész

A Covid-19 miatt elhunyt fiatalabb népesség esetében a diabetes gyakran szerepelt a halottvizsgálati bizonyítványon, mint már fennálló alapbetegség. Ami azt illeti, a 45-84 éves korcsoport Covid-19 miatt bekövetkező haláleseteinek 15%-a esetében szintén szerepelt diabetes a halottvizsgálati bizonyítványokon. A 45 évnél fiatalabbak esetében ez az arány alacsonyabb volt, a Covid-19 következtében elhunytak 9%-a esetében szintén diabetesről számoltak be. Tekintettel azonban arra, hogy a 2019. évi kanadai Népegészségügyi Felmérés szerint a 49 évnél fiatalabb kanadaiak 6%-a cukorbeteg, ez felhívja a figyelmet arra a fokozott kockázatra, ami a lakosság valamilyen alapbetegségben szenvedő fiatalabb csoportjai esetében fenn áll.

Feltöltve: 2021-07-09 | Kategória: Infektológia

Előzetes halálozási adatok 2020. január - 2021. február között. 1. rész

A Covid-19 pandémia továbbra is hatással van a kanadai közösségekre és családokra. A betegségnek tulajdonítható haláleseteken túl a világjárványnak közvetett következményei is lehetnek, melyek növelik vagy csökkentik a halálesetek számát különféle tényezők - úgy, mint a késleltetve végrehajtott orvosi beavatkozások vagy a fokozott gyógyszerhasználat - eredményeként.

Feltöltve: 2021-07-08 | Kategória: Infektológia

Összefüggés a diabéteszes retinopátia és súlyos Covid-19 között?

Egy, az Egyesült Királyságban elvégzett kisebb, egyközpontú vizsgálatban a Covid-19 megbetegedés következtében történő intubáció kockázata a nagyon beteg kórházban kezelt betegeknél több, mint ötszörösére növekedett azok esetében, akik diabéteszes retinopátiában szenvedtek, szemben azokkal, akiknél nem állt fenn ez a betegség.

Feltöltve: 2021-07-07 | Kategória: Infektológia

A SARS-CoV-2 elleni antitest válasz dializáltakban

Az ’Annals of Internal Medicine’ szaklapban közzétett új vizsgálat megállapításai szerint a legtöbb dialízisben részesülő beteg esetében a legyengült immunrendszer ellenére legalább 6 hónapig fennmaradnak a SARS-CoV-2 elleni antitest szintek a fertőzést követően.

Feltöltve: 2021-07-01 | Kategória: Infektológia

Covid vakcinák és bőrreakciók. 1. rész

Az mRNS-alapú Covid-19 elleni védőoltásban részesülő betegek különféle bőrkiütéseket tapasztalnak, és egyes elváltozások csak néhány nappal az injekció beadása után jelentkeznek. A jó hír az, hogy ezek a mellékhatások általában enyhék és néhány napon belül elmúlnak, - mondta Dr. Esther Freeman, a bostoni Harvard Orvostudományi Egyetem bőrgyógyász professzora.

Feltöltve: 2021-06-29 | Kategória: Infektológia

A Covid-19 fertőzés daganatos betegekben

Korábbi vizsgálatok feltárták, hogy a 2019-es koronavírus megbetegedésben (Covid-19) szenvedő daganatos betegek esetében magas a halálozási arány. Eg vizsgálatban olyan tanulmányok szisztematikus áttekintésére került sor, amelyek Covid-19 fertőzött daganatos betegek halálos kimenetelű eseteiről számoltak be.

Feltöltve: 2021-06-22 | Kategória: Infektológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld