Főoldal » Szakterületek » Klinikai onkológia
Mire lehet elsősorban jellemző a következő tünet együttes: nyelészavar, mellkasi fájdalom, testsúlycsökkenés, gyomorégés?
Kép
 
Megfázásszerű tünetek jellemzőek a most domináns omikron variánsnál,,Aki ez év februárjában kapta a 4.Pfizer oltását az kaphat e ősszel újabbat?''Elvesztette a munkáját a fóti verekedő orvos,,Tele vagyunk orvosokkal! Csak éppen a körzetekből, a gyermekorvosi és a felnőtt rendelőkből hiányoz...''Megdöbbentő kutatás: már az ember előtt élhettek fejlett lények a Földön,,Az örök csel hangzatos félrevezető cim után ellenkező tartalom''Megfázásszerű tünetek jellemzőek a most domináns omikron variánsnál,,Választ szeretnénk az Országos Tisztifőorvostól, vagy a kormány más illetékes szervétől, hogy veszü...''Dolgozóhiány miatt szünetel az urológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen,,Egyetemen hogy lehet szakorvos hiány? Az egyetemisták kitől tanulhatják meg a szükséges alapokat és...''

Klinikai onkológia

A mesterséges intelligencia újabb vívmánya: tüdőnodulusok daganat-kockázata

A pulmonalis nodulusok (tüdőgócok) a mellkasi képalkotó vizsgálatokon apró foltokként jelennek meg a tüdőn. Egyre gyakrabban találhatók meg a leleteken, mivel a CT alkalmazása egyre inkább elterjedté vált a mellkasi képalkotásban a röntgensugárral szemben.

Feltöltve: 2022-07-12 | Kategória: Klinikai onkológia

Új kezelés az emlődaganatok esetében

Egy olyan antitest-gyógyszer konjugátum, ami egy, a legtöbb emlő- és hólyagdaganat esetében fellelhető sejtfelszíni antigént veszi célba, javította a progressziómentes túlélést (’progression-free survival’; PFS) endokrin-rezisztens hormonreceptor-pozitív/HER2-negatív metasztatikus emlőrákban szenvedő betegeknél a standard kemoterápiához képest.

1 db hozzászólás már érkezett

Feltöltve: 2022-07-11 | Kategória: Klinikai onkológia

Antibiotikum-használat metasztatikus melanomában

Számos megfigyeléses vizsgálat számolt be arról, hogy az immunellenőrzőpont-gátlókra (’immune checkpoint inhibitors’; ICI) adott válaszreakció csökken az antibiotikum-használatot követően. Az ICI-aktivitás feltételezhetően az antibiotikum használat által indukált bél diszbiózis következtében károsodik.

Feltöltve: 2022-07-06 | Kategória: Klinikai onkológia

Dohányzás és tüdőrák: genetika?

Egyes dohányosoknál lehetséges, hogy a DNS-ük miatt nem alakul ki tüdőrák, - számoltak be róla kutatók egy új vizsgálatban. Ezek az emberek olyan génekkel rendelkeznek, amelyek segítenek limitálni a DNS olyan mutációit vagy változásait, amelyek a sejteket rosszindulatúvá tennék, és daganattá alakítanák őket, - állapították meg a kutatók.

Feltöltve: 2022-06-20 | Kategória: Klinikai onkológia

Veszélyes lehet a gél manikűr?

A gél manikűr során erős UV-sugárzást használnak, hogy egy speciális gélt juttassanak az adott személy körmeibe. Habár kevés bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ez súlyos betegségeket, például bőrrákot okozhat, egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy a fájdalom és a körmök sérülése a gélmanikűr gyakori mellékhatása.

Feltöltve: 2022-06-13 | Kategória: Klinikai onkológia

Az AB0 vércsoport és a vénás thromboembolia?

A vénás thromboembolia (VTE) gyakori a daganatos betegeknél. Míg az általános populációban a nem 0-ás vércsoport fokozott VTE-kockázattal áll összefüggésben, az AB0-vércsoport hatása a daganattal összefüggő VTE kockázatára nem tisztázott.

Feltöltve: 2022-05-20 | Kategória: Klinikai onkológia

Új ruhában a vashiány: amit napjainkban erről tudni illik 2. rész

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) ajánlásának megfelelően a < 100 µg/L szérum ferritin szint abszolút vashiányt, a 100-299 µg/L ferritin szint < 20% TSAT pedig funkcionális vashiányt igazol.

Feltöltve: 2022-05-16 | Kategória: Klinikai onkológia

Új ruhában a vashiány: amit napjainkban erről tudni illik 1. rész

Vashiány nemcsak anaemiával társulhat, jelentkezhet gyulladásos folyamatokban is, mint például a krónikus szívelégtelenség, krónikus vesebetegség, daganatos állapotok és a gyulladásos bélbetegségek.

Feltöltve: 2022-05-13 | Kategória: Klinikai onkológia

Covid-19 elleni védőoltás aktívan kezelt daganatos betegek körében

A SARS-CoV-2 elleni BNT162b2 vakcina aktivitása és biztonságossága az aktívan kezelt szolid tumoros betegeknél jelenleg nem ismeretes.

Feltöltve: 2022-04-21 | Kategória: Klinikai onkológia

A Guillain-Barré-szindróma és a daganatok?

Az Amerikai Neurológiai Akadémia (AAN) legfrissebb tanulmánya szerint azoknál az embereknél, akiknél bizonyos típusú daganatos megbetegedések fordulnak elő, megnőhet az újonnan kialakuló Guillain-Barré-szindróma kockázata.

Feltöltve: 2022-04-13 | Kategória: Klinikai onkológia

Daganat és COVID-19: néhány mérlegelendő kérdés

A daganatos betegségben szenvedők fokozott figyelmet érdemelnek mind alapbetegségük, mind COVID-19 fertőzésre való nagyobb hajlamuk, törékenységük miatt. Egy amerikai daganat kezelő centrum orvosának tollából született írást szeretnék megosztani mindenkivel, ami igen hasznos a területen dolgozó orvosok és kórházi ellátók számára is.

Feltöltve: 2022-04-12 | Kategória: Klinikai onkológia

Kiválthatja az MRI a CT-t metasztatikus heretumor detektálásában?

A teljes test MRI vizsgálat ugyanolyan szenzitív, mint a mellkasi-hasi CT-vizsgálat a metasztatikus heretumor detektálását illetően.

Feltöltve: 2022-03-16 | Kategória: Klinikai onkológia

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld