Főoldal » Szakterületek » Bőrgyógyászat
Ki fedezte fel és írta le először a malária kórokozóját? 
Kép
 
Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A közvetlen link a cikk alján található.''Varázslatos tanösvény hazánkban, amit télen is érdemes megnézni,,+''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,A NEAK oldala nagy. Őrülnék egy közvetlen linknek.''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,drgulyasnak: jelentem a kórházi főparancsnoknak : parancsmegtagadás miatt felkoncolás. Gyenge kifog...''Közzétették az új háziorvosi indikátorok előírásait,,Mi van, ha a beteg nem váltja ki a gyógyszert?''

Bőrgyógyászat

Szövetproliferáció transzplantátum területén - esetbemutatás

K. M. 54 éves nő gyermekkorában balesetet szenvedett: 12 évesen a bal tenyerén harmadfokú égési sérülés érte. A tenyéren a hasról vett teljes vastag bőrrel történt plasztikai fedés. Évekig panaszmentes volt. 3 éve észleli, hogy fokozatosan vastagodott a tenyéren lévő transzplantátum szövete. A munkájában és esztétikailag is zavarja a szövetszaporulat.

Feltöltve: 2015-02-15 | Kategória: Bőrgyógyászat

Morbus grover (transiens acantholyticus dermatosis)

A Grover betegség nem túl gyakori, viszketéssel járó bőrbetegség, szisztémás érintettség nélkül. Általában a középkorúakat, ill. az idősebbeket érinti, valamivel gyakoribb a férfiaknál.

Feltöltve: 2015-01-03 | Kategória: Bőrgyógyászat

A sclerodermia circumscripta klinikopatológiai szempontból

A sclerodermia circumscripta klinikai képére a kezdeti, gyulladásos stádiumban az enyhén beszűrt, vöröses tünetek kialakulása jellemző.

Feltöltve: 2014-12-21 | Kategória: Bőrgyógyászat

Basalsejtes carcinoma kialakulása radiodermatitisben

72 éves férfi lábszáráról 30 éve szövettanilag nem diagnosztizált szövetszaporulatot távolítottak el. A műtét után irradiációt végeztek 40Gy dózissal. Az irradiált területen a szövetkárosodás egy év után gyógyult be, és 30 évig tünetmentes maradt. Egy éve jelentkeztek az irradiált területen multicentrikus erosiók. Az elváltozást „ulcus cruris”-nak tartották. 6 hónapos kenőcsös kezelés után a seb folyamatosan növekedett. A területen a gyulladás fokozódott, fájdalmassá vált.

Feltöltve: 2014-12-14 | Kategória: Bőrgyógyászat

Az anetodermia klinikopatológiai szempontból

Az anetodermiák klinikai képére a bőr vörösségével járó bevezető gyulladásos fázis után (vagy ezen fázis nélkül) az atrophia kialakulása a jellemző.

Feltöltve: 2014-11-16 | Kategória: Bőrgyógyászat

Birt-Hogg-Dubé syndroma

A Birt-Hogg-Dubé syndroma (BHD) egy ritka, autoszómás domináns öröklődést mutató kórkép. Hátterében a BHD gén (folliculin gén) mutációja áll, mely a tumorszupresszor gének közé tartozik, pontos funkciója azonban ismeretlen.

Feltöltve: 2014-11-07 | Kategória: Bőrgyógyászat

Tufted (köteges) haj syndroma

36 éves férfi bőre évek óta „problémás”. Gyakoriak a száj körül, a szakálltájon, a nyakon viszkető pustulák, erosiók. Ezekre alkalmanként használt a kereskedelemben kapható és seborrhoeás bőrre javasolt készítményeket és gomba ellenes ecsetelőket.

Feltöltve: 2014-10-27 | Kategória: Bőrgyógyászat

A lichen sclerosus et atrophicus klinikopatológiai szempontból

A lichen sclerosus et atrophicus klinikai képére fehér papulák a jellemzőek, melyek középpontjában folliculáris comedoszerű csapok lehetnek.

Feltöltve: 2014-09-21 | Kategória: Bőrgyógyászat

A dermatofibrosarcoma protuberans klinkiopatológiai szempontból

A dermatofibrosarcoma pro­tu­be­rans klinikai képére lassan növekvő tumo­ro­sus elváltozás a jellemző. A tumor sokszor solitaer, máskor több csomóból álló terület vagy indurált plakk formájában jelentkezik. A leggyakoribb lokalizációja a törzs.

Feltöltve: 2014-09-01 | Kategória: Bőrgyógyászat

Megkérdeztük: A krónikus sebek ellátásának súlyos ellentmondásai Magyarországon

Rovatunkban a hazai bőrgyógyászok érdeklődésére számot tartó, fontos szakmai/szakmapolitikai aktualitásokról kérdezzük meg a szakma vezetőinek, vagy a témában kompetens kollégák véleményét. Ezúttal Daróczy Judit Professzor Asszony válaszolt kérdéseinkre, akinek számos szakcikke és ismeretterjesztő, valamint tudományos előadása jelent meg a témában.

Feltöltve: 2014-08-26 | Kategória: Bőrgyógyászat

Bullosus lichen planus - Esettanulmány

54 éves nő kb. 5 éve észleli nem gyógyuló, fájdalmas sebeit a jobb lábon, a sarok területén. A sebek az évek alatt fokozatosan növekedtek. A bal boka területén észlelt rozsdabarna színű, 3-5 mm nagyságú, a felszínből laposan kiemelkedő, hámreakciót nem mutató bőrtüneteket, helyileg kortikoszteroid externákkal kezelték.

Feltöltve: 2014-08-14 | Kategória: Bőrgyógyászat

Járulékos tragus (accessory tragus)

A járulékos tragus az első kopoltyúív kongenitális fejlődési zavara, már a születésnél jelen van. Ritkán előfordulhat egyéb ano­má­liák­kal együtt is.

Feltöltve: 2014-07-14 | Kategória: Bőrgyógyászat

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld