Főoldal » Szakterületek » Tüdőgyógyászat

Ki volt az első gyermekgyógyászati tanszék vezetője?

Kép
 
A Moderna szerint hónapok múlva vethető csak be új oltás az omikron ellen Jakab Ferenc: elképzelhető, hogy a szupervariáns 40-50 százalékra csökkenti a vakcinák hatékonyságát OGYÉI: az EMA hatról kilenc hónapra emelte a Pfizer vakcinájának lejárati idejét Véradásra és plazmaadásra kér a vérellátó szolgálat Influenza és a pneumococcus elleni oltás is van már a patikákban Az előző héten több mint 12 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Eddig csak gyógyítani tudtak, de most már szaporodnak is az első élő robotok Kutatás mondta ki: Azok, akik hisznek a horoszkópban, kevésbé intelligensek 8 szobanövény, amitől irtóznak a pókok: garantáltan kimenekülnek a lakásból
Ezekről a tünetekről ismerhető fel az omikron variáns,,A befektetett energia kamatozik.''Most úgy tűnik, már csak a természetes fertőződés állíthatja meg a vírust,,"Október 10-én vettük át a vezetést a lengyelektől, s november eleje óta nemhogy javult volna a hel...''Orosz orvosok ismert oltásellenzőket hívtak meg az intenzív osztályra,,"Egy gondolat bánt engemet Leszedálva, lélegeztető gépen-halni meg..." biztos, hogy ez a legjob...''Koronavírus: Szlávik János szerint Rusvai Miklós meglátása nem helyes,,Szlávik:A koronavírus nem ilyen [mint a feketehimlő], ez egy folyamatosan változó ...''Közzé tették, hogy milyen és mennyi oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon,,De jó!''

Tüdőgyógyászat

Füstmentes jövő: az alternatív füstmentes technológiák és az ártalomcsökkentés bioetikai dilemmái

A dohányhevítő rendszerek az elmúlt pár évben komoly szakmai vitákat indítottak a dohányzásról való leszokástámogatás és az ártalomcsökkentés témaköreiben. A vitatott kérdés nem más, minthogy hozzájárulhat-e a dohányhevítő rendszer a dohányzási ártalom és a következményes betegségteher csökkentéséhez?

Feltöltve: 2021-11-29 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Kell-e a magnézium a COPD exacerbációja alatt? 2. rész

Egy újonnan (mindkét szisztematikus áttekintés befejezését követően) közzétett kisméretű RCT azt igazolta, hogy az intravénás magnézium-szulfát alkalmazása nem volt szignifikáns hatással az FEV1-re, az alapvető életfunkciókra vagy a tünetekre.

Feltöltve: 2021-11-29 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Kell-e a magnézium a COPD exacerbációja alatt? 1. rész

A krónikus obstruktív tüdőbetegség akut exacerbációi (AECOPD) a betegséggel összefüggő morbiditás egyik legfőbb tényezői. Megelőzése és kezelése a COPD kezelésének középpontjában áll.

Feltöltve: 2021-11-26 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Füstmentes jövő: a dohányzás ártalmainak csökkentése az orvosi bizonyítékok fényében

Az alternatív füstmentes technológiák az elmúlt pár évben jelentős, világszerte megfigyelhető változásokat indítottak a dohányzási szokásokban. A kezdetben laborkörülmények között és állatmodelleken vizsgált új technológia egészségre gyakorolt hatásai mára egyre több klinikai vizsgálat és valós életből vett adat alapján is nyomon követhetők. A kutatási kérdés nem kevesebb, minthogy alkalmasak lehetnek-e ezek az alternatív nikotinbeviteli eszközök a dohányzási ártalom és a következményes morbiditás csökkentésére?

Feltöltve: 2021-11-23 | Kategória: Tüdőgyógyászat

A fluorokinolonok története

„Valójában két dolog van, a tudomány és a vélemény. Az előbbi tudást szül, az utóbbi a tudatlanságot.” Hippokratész

Feltöltve: 2021-11-16 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Kell-e magnéziumot alkalmazni COPD exacerbáció esetén? 2. rész

Egy idén (mindkét szisztematikus áttekintés befejezését követően) közzétett kisméretű RCT azt igazolta, hogy az intravénás magnézium-szulfát alkalmazása nem volt szignifikáns hatással a FEV1-re, az alapvető életfunkciókra vagy a tünetekre.

Feltöltve: 2021-11-09 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Kell-e magnéziumot alkalmazni COPD exacerbáció esetén? 1. rész

A krónikus obstruktív tüdőbetegség akut exacerbációi (AECOPD) a betegséggel összefüggő morbiditás egyik legfőbb tényezői. Megelőzésük és kezelésük a COPD kezelésének középpontjában áll.

Feltöltve: 2021-11-08 | Kategória: Tüdőgyógyászat

A hármas kombináció csökkenti a COPD exacerbációt? 2. rész

A vizsgálatban 8 509 fő 40-80 év közötti, tüneteket mutató COPD-s felnőtt beteg vett részt (ahol a COPD-t a 40 pontos COPD állapotfelmérő teszt (COPD Assessment Test, CAT) alapján 10-es vagy ennél magasabb pontszámmal definiálták).

Feltöltve: 2021-08-04 | Kategória: Tüdőgyógyászat

A hármas kombináció csökkenti a COPD exacerbációt? 1. rész

Egy fázis III. vizsgálat megállapításai összehasonlították azon COPD-s betegek kimeneteleit, akik hármas kombinációs kezelésként fix dózisú inhalációs kortikoszteroid, hosszú-hatású muscarin-receptor antagonista és hosszú-hatású β2-agonista kezelésben részesültek, azokkal a betegekkel, akiket két kettős kombinációs terápia egyikével kezeltek.

Feltöltve: 2021-08-03 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Új, mexikói Covid variánst azonosítottak, ami egyre inkább terjed Észak-Amerikában

Ez a variáns az utóbbi időben került előtérbe Mexikóban, és más variánsokhoz hasonlóan változást mutat a koronavírus tüskefehérjéjében. A „mexikói variánst” a Bolognai Egyetem egyik kutatócsoportja azonosította.

Feltöltve: 2021-07-22 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Az immunellenőrzőpont-gátlók okozta thyreoiditis összefüggése a halálozással

Az immunellenőrzőpont-gátlók okozta thyreoiditis összefüggése a halálozással Egy kiterjedt elemzésben a thyreoiditis és a teljes túlélés (’overall survival’, OS) közötti összefüggés daganattípusonként eltérő volt, azonban a tüdőrákos betegek esetében volt a legerősebb.

Feltöltve: 2021-07-02 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Az e-cigaretta káros hatásai

Egy online felmérésben a kamaszok és a fiatal felnőttek saját bevallása szerint az e-cigaretták használata összefüggésben áll a gyakrabban előforduló ziháló légzéssel és légszomjjal. Az összefüggés a cigaretta-, és a kannabisz használattal történő korrekciót követően is fennállt.

Feltöltve: 2021-06-28 | Kategória: Tüdőgyógyászat

Legelső Előző 1 2 3 4 Következő Utolsó
X

DRportal Rendezvény bejelentő

Beküldő neve*:
Beküldő e-mail címe*:
Rendezvény neve*:
Rendezvény időpontja*:
Rendezvény helyszíne*:
Kapcsolatfelvételi e-mail cím:
Kapcsolatfelvételi telefonszám:
Weblap:
Előadók:
Program:
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező.
A felhasználási feltételeket elfogadom.
Elküld