Háziorvostan

A szájon át szedhető roflumilast alkalmazása pikkelysömörben

A roflumilast a foszfodiészteráz (PDE)-4 célzott gátlója, és már több mint egy évtizede engedélyezték a súlyos krónikus elzáródásos tüdőbetegség kezelésére. A generikus változata az Egyesült Államokban kapható. A PDE-4 részt vesz a pikkelysömör patogenezisében, de a szájon át szedett roflumilast hatékonyságát és biztonságosságát a pikkelysömörös betegek körében korábban még nem vizsgálták.

2023.10.27. Háziorvostan

Mesterséges intelligencia: röntgenfelvétel és betegadat együtt?

A Radiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint egy új mesterséges intelligencia (MI) modell a képalkotó információkat klinikai betegadatokkal kombinálja, hogy javítsa a mellkasi röntgenfelvételek diagnosztikai teljesítményét. A klinikusok a betegségek diagnosztizálásakor képalkotó és nem képalkotó adatokat egyaránt figyelembe vesznek. A jelenlegi MI-alapú megközelítések azonban arra vannak kitalálva, hogy egyszerre csak egyféle adattípussal oldjanak meg feladatokat.

2023.10.26. Háziorvostan

Az autizmus előfordulási gyakorisága a felnőttek körében

Az autizmus jelentett előfordulási gyakorisága a gyermekek körében az elmúlt 20 évben folyamatosan emelkedett. Nem vizsgálták azonban az ezzel párhuzamos következményeket a felnőtt Medicaid-rendszerre nézve, amely az alacsony jövedelem vagy fogyatékosság miatt autista felnőtteket biztosít.

2023.10.23. Háziorvostan

Hatékony köhögéscsillapítást kezdje a természet erejével

Ma már egyre gyakoribb, hogy úgy keresik fel az édesanyák a gyerekorvost, de akár a felnőttek a háziorvosukat, gyógyszerészüket, hogy ajánljon valamilyen természetes megoldást a köhögés csillapítására. Nem szeretnének azonnal erős gyógyszeres kezelést, keresik azokat a megoldásokat, amelyek kevés mellékhatással bírnak és mégis hatékonyak.

2023.10.20. Háziorvostan

Aktív életmóddal az aranyérbetegség ellen

Az aranyérbetegséget az emberiség régóta ismeri, az első orvostörténeti leírás Kr. u. 37-ből származik. Aulo Cornelio Celso római orvos-enciklopédista De Medicina című értekezésének hetedik könyvében foglalkozik a proktológiai betegségekkel, egyebek között az aranyérrel1. Nem tudjuk, hogy akkoriban milyen volt az előfordulási gyakorisága, de ma az aranyér-betegség a végbél leggyakoribb kóros elváltozása. Előfordulása a felnőtt lakosság körében meghaladhatja a 30%-ot, de az 50 éven felülieknél az érintettség az 50%-ot is elérheti2.

2023.10.18. Háziorvostan

A hosszú távú glükokortikoid terápiához társuló opportunista fertőzések kockázata

A glükokortikoidok az orvosi gyakorlatban széles körben alkalmazott gyulladáscsökkentő gyógyszerek. A szisztémás glükokortikoidok immunszuppresszív hatása és a fertőzésekre való fokozott fogékonysága széles körben ismert. A gyakran alkalmazott dózisfüggő modell azonban nem biztos, hogy pontosan megjósolja a fertőzés kockázatát minden, hosszan-tartó glükokortikoidokkal kezelt betegnél.

2023.10.10. Háziorvostan

Hirtelen szívhalál: egy szakirodalmi áttekintés

A hirtelen szívhalál (SCD) a kardiovaszkuláris halálesetek nagy százalékát okozó állapot, amelynek leggyakoribb oka a kamrai tachyarrhythmia. Az SCD-nek vannak olyan jelei és tünetei, amelyek spontán, minden figyelmeztetés nélkül jelentkeznek és halálosak. Annak ellenére, hogy a preventív erőfeszítések a legnagyobb kockázatú népességkategóriákban a szubkután beültetett kardioverter-defibrillátorok (S-ICD) használatára összpontosítanak, az SCD-k nagy számban fordulnak elő a normál népességben és olyan embereknél, akiknek nincs dokumentált szívbetegségük. Ezért az SCD elsődleges megelőzésének valamilyen életképesebb stratégiának kellene lennie az általános népesség számára, figyelembe kellene vennie a megelőző orvoslás formáját öltő intézkedéseket, mint például, hogy többet tudjanak a genetikai hajlamról, a halálos kimenetelű ritmuszavarok családi előzményeiről, az ismeretlen okú szinkópákat követő folyamatos felügyeletről stb.

2023.10.09. Háziorvostan

Kolchicin helye a köszvényes roham megelőzésére és terápiájára - VIDEÓ

A köszvény a reumatológiai gyulladásos kórképek közül az egyik leggyakoribb ízületi betegség, Magyarországon legalább 300 000 beteggel kell számolnunk. Fontos, hogy az orvosok és a betegek megértsék ennek a betegségnek az okait, tüneteit és hatékony kezelési módszereit. Az alábbi fél órás videó bemutatja a köszvény legfontosabb aspektusait, hogy segítse az orvosokat ezen a területen és hasznos információkat nyújtson a kollégák/szakemberek számára.

2023.10.05. Háziorvostan

A CDC által támogatott univerzális monovalens COVID vakcinák

Miután az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal engedélyezte az új monovalens COVID-vakcinákat, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) Immunizációs Gyakorlatok Tanácsadó Bizottsága egyhangú szavazással támogatta a döntést az általános XBB-tartalmú oltások mellett. A mutálódó vírusról és az Egyesült Államokban hetente mintegy 17 ezer embert érintő COVID kórházi kezelésről szóló jelentések, az egészségvédelmi hivatal szerint, 13:1 arányú bizottsági szavazáshoz vezettek. Minden eddiginél több eszközünk van arra, hogy megelőzzük a COVID-19 legrosszabb kimenetelét - jegyezte meg a szavazás utáni nyilatkozatában a CDC igazgatója, Dr. Mandy Cohen, MPH. A CDC mostantól a 6 hónapos és annál idősebb korúaknak ajánlja a frissített COVID-19 elleni védőoltást, hogy jobban megvédjük Önt és szeretteit.

2023.10.03. Háziorvostan