Plasztikai (égési sebészet)

A Magyar Katonai- Katasztrófaorvostani Társaság XIX. Tudományos konferenciája

Az orvosi terápiában világszerte egyre nagyobb teret hódítanak az innovatív technológiák. Ezek közé tartozik a sebkezelésben validált rendszerként működő negatívnyomás-terápia is, melyről a résztvevőknek lehetősége nyílik széleskörűen tájékozódni, tudásukat elmélyíteni, különböző szakterületen elért eredményekről, lehetőségekről konzultálni.

Bejelentették az első sikeres pénisz transzplantációt

Egy dél-afrikai orvoscsoport nemrégiben bejelentette, hogy a világon elsőként sikeres pénisz transzplantációt hajtott végre. 2014. december 11.-én egy fiatalember donorpéniszt kapott egy kilencórás műtét során a Cape Town-i Tygerberg Kórházban. Három hónappal később a transzplantált szerv mind szexuálisan, mind a vizeletürítés szempontjából tökéletesen funkcionált, bár az orvosok szerint a tökéletes érzékelés kialakulásához még némi időre van szükség.

Lymphomát okozhatnak az emlőimplantátumok

A tavalyi évben az emlőnagyobbítás volt a legnépszerűbb plasztikai műtét az USA-ban, mely során körülbelül 290 000 nő kapott szilikon vagy sóoldatos mellimplantátumot. Bár rendkívül ritkán, de néhány esetben előfordulhat, hogy ez a népszerű plasztikai beavatkozás anaplasticus nagysejtes lymphomát okozhat. Egy új tanulmány most utánajárt, hogy ez miért történik így.