Trombinfó

Pitvarfibrilláció: már közepes stroke kockázat esetén is javasolt az antikoaguláns kezelés

A kardiológiai irányelvekben jelenleg eltérő javaslatokat találunk arra vonatkozóan, hogy a pitvarfibrilláló betegeknél mely esetekben érdemes antikoagulációs terápiát alkalmazni a stroke megelőzésére. Egy új vizsgálat szerint az európai irányelvek lehetnek a mérvadóak: eszerint már egyetlen plusz rizikótényező jelenléte esetén is érdemes orális antikoagulánst alkalmazni.

2015.04.08. Trombinfó

Nemcsak Nőnapra…

Az Európai Kardiológus Társaság (ESC) 2015. márciusban megjelent közleményében felhívja a figyelmet a nők kardiovaszkuláris veszélyeztetettségére. A szív- és érrendszeri megbetegedések (CVD) a nők 51%-ának halálozásáért felelnek Európában, ezzel szemben az emlőrák a nők 3%-ának halálát okozza.

2015.04.01. Trombinfó

Mi a megfelelő anticoaguláns terápia?

72 éves férfi, kb. 20 éve ismert hipertóniával, jól beállított terápia mellett is időnként jelentkező vérnyomáskiugrásokkal. Ismert perifériás érbetegség. Évekkel ezelőtt mindkét oldali csípőprotézis műtéte volt. 2002-ben sipoly miatt bal oldali TEP eltávolítás, azóta a mozgása jelentősen korlátozott.

2015.03.24. Trombinfó

Szívbetegség és környezeti ártalmak

Európában a lakosság mintegy harmada városokban él, ahol a környezeti ártalmak gyakoribb előfordulása egészségkárosodáshoz vezethet. A WHO definíciója alapján az európaiak 90%-a van kitéve a légszennyezés hatásainak.

2015.01.29. Trombinfó

A mediterrán diéta jótékony hatása

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének lehetőségeit régóta kutatják; egy egyszerű, és széles körben alkalmazható módszer alkalmazása jelentős mértékben csökkenthetné a morbiditást és mortalitást.

2015.01.21. Trombinfó

Sosem késő

Az esetleírásban szereplő nőbeteg jelenleg 70 éves. Távolabbi kardiovaszkuláris kórelőzményében hipertónia, 1994-ben lezajlott myocardialis infarctus szerepel, mely miatt trombolízis történt.

2015.01.08. Trombinfó

Egészséges külső, beteg belső

Jelenleg 79 éves férfibeteg; 1991 óta áll kezelés alatt, akkor enyhe hypertonia miatt szedett atenololt hosszú évekig. Mindig keményen és rendszeresen sportolt. Részben sportsérülések, részben a kor okozta degeneratív ízületi problémák miatt bal térd és jobb csípő protézis implantáció történt. A sportot ezekkel is folytatta tovább. 3 évente kardiológiai átvizsgálás (echocardiographia, ergometria), negatív eredmény, kiváló teljesítőképesség volt látható.

2014.12.22. Trombinfó

Kiszámítható antikoaguláns kezelés pitvarfibrillációban

B. B., 67 éves férfibeteg, kórelőzményében számos kardiovasculáris rizikófaktor szerepel (pl. hypertonia, hypercholesterinaemia, obesitás, pozitív családi anamnézis), illetve orális antidiabetikummal kezelt diabetes mellitus, hyperurikaemia. Évtizedekkel ezelőtt paroxizmális pitvarfibrilláció, syncope, ill. Holter EKG vizsgálattal igazolt tünetképző pausa miatt VVI típusú pacemaker implantációra került sor, a tartós antikoagulálás később (ismeretlen okból) elmaradt, a beteg elmondása szerint ritmuszavara a műtétet követően soha nem volt.

2014.12.10. Trombinfó

Mélyvénás trombózis miatt antikoagulált, pitvarfibrilláló beteg TIA-ja
Milyen orális antikoagulánst válasszunk?

67 éves férfibeteg. A Neurológiai Klinikáról kérik kardiológiai vizsgálatát, mivel néhány napja egy TIA zajlott nála. Kb. 20-25 percen át nem tudott beszélni, a jobb kezét nem tudta mozgatni, zsibbadt a jobb lába. Mindez átmeneti volt. A Neurológián készült koponya CT és Carotis-Doppler, gyakorlatilag mindkettő negatív volt. Embóliaforrás keresés miatt kérik kardiológiai vizsgálatát.

2014.12.03. Trombinfó