digitális világunk

Nyughatatlan szív

Vannak jogesetek, ahol a beteg elveszítve a kontrollt irreális kártérítési követelésekkel lép fel, ilyenkor az ügyvéd kollégáknak van nagyfokú felelőssége, atekintetben, hogy milyen reális esély mutatkozik a per megnyerésére, hiszen a vesztes peres félnek kell a perköltségeket állni.
2015.09.17. Digitális világunk

Nyelvükkel hallhatnak a jövőben a halláskárosultak?

A felhasználók nyelvére helyezett elektródákkal adnák vissza a hangérzékelés képességét a hallássérülteknek amerikai kutatók. A jelenleg is fejlesztés alatt álló, műtéti beavatkozás nélkül, ráadásul a hasonló megoldásoknál várhatóan olcsóbban használatba vehető készülék a hangokat elektromos impulzusokká alakítva közvetítené a viselő felé.
2015.09.17. Digitális világunk

Okostelefonok válthatják a hagyományos ECG-ket?

Hamarosan az okostelefonok és táblagépek vehetik át a hagyományos ECG készülékek helyét, Dr. Z. C. Haberman és kutatócsoportjának tanulmánya szerint. A csoport eredményei alapján, a diverz populációk kiterjedt vizsgálata az okoseszközökhöz csatlakoztatott, egyszerűbb szenzorokkal jóval költséghatékonyabb, azonos pontosságú megoldást jelent, mint a megszokott, 12 elvezetéses ECG készülékek használata.
2015.09.17. Digitális világunk

CardioMessenger Smart: 24 órás megfigyelés szívbetegeknek

A pacemakerekkel, illetve ICD-kkel vezeték nélkül kommunikáló, a szívbetegek egészségügyi állapotát folyamatos megfigyelés alatt tartó készüléket jelentett be a Biotronik. A cég CardioMessenger Smart nevű, teljes mértékben automatizált eszköze napi rendszerességgel küld jelentést az orvosoknak betegeik állapotáról, valamilyen probléma esetén pedig akár SMS-ben is értesíti őket.
2015.08.27. Digitális világunk

Peres eljárás bemutatása, mire lehet felkészülni?

Az egészségügyi ellátás során bekövetkező szabálysértés miatt a sérelmet szenvedő beteg, illetve hozzátartozója jogosult kártérítési keresetet indítani. A kártérítési keresetet, mint felperes nyújtja be az egészségügyi intézmény, mint alperes ellen. Tehát a perben a felek általában a beteg/ hozzátartozói, illetve az egészségügyi intézmény.
2015.08.27. Digitális világunk

Okostelefonos EEG-t fejleszt a Samsung

Egy hagyományos headsetnél nem sokkal nagyobb, okostelefonnal kommunikáló EEG készüléken dolgozik a Samsung. A koreai gyártó újfajta, gél nélkül is használható elektródákkal dolgozó eszköze az EDSAP nevet kapta, és a cég elsősorban a stroke korai kiszűrésére szánja.
2015.08.27. Digitális világunk

Vérvétel otthon, fájdalom nélkül?

Gyors és fájdalommentes vérvételt ígér a Tasso nevű cég várhatóan jövőre piacra kerülő terméke. A vállalat pingponglabda méretű eszköze a fejlesztők szerint semmilyen szakértelmet nem igényel, akár két perc alatt, otthon vesz vérmintát, megspórolva az utat az orvosi rendelőbe.
2015.08.27. Digitális világunk

Defibrillátorral felszerelt mentődrón Hollandiából

Drónba szerelt defibrillátorral forradalmasítaná az elsősegélynyújtást a holland Delft University of Technology egyik hallgatója. A légvonalban akár egy perc alatt a helyszínre érkező, kisméretű, háromrotoros repülő nem csak az újraélesztéshez szükséges felszerelést tartalmazza, de beépített kamerájának köszönhetően lehetővé teszi, hogy a diszpécser vezényelje a mentést.
2015.08.06. Digitális világunk