étkezés

Új kutatás arról az étrend a rák közti kapcsolatról

A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével. A hidrákon és zebrahalakon végzett kísérletek kimutatták: az étrend korlátozása megakadályozta vagy lassította a rák kialakulását.
2023.12.28. Hírek

Valóban jobb többször keveset enni, mint csupán háromszor, de nagyobb adagokat?

Akár a testsúlycsökkentés a cél, akár az egészséges életmód követése, sokakban megfogalmazódik a kérdés: vajon mivel tesz jobbat? Ha többször eszik keveset, vagy csak párszor, de nagyobb adagokat? A legtöbb szakember az előbbi verziót preferálja, ám a kérdés eldöntése nem ilyen egyszerű, mivel minkét oldal mellett és ellen is születtek bizonyítékok.
2023.09.05. Életstílus

A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása

A táplálkozással összefüggő 2-es típusú cukorbetegség (T2D) globális terhe nem pontosan meghatározott. Egy kockázatbecslési modell 1990-2018 között 184 országban 11 táplálkozási tényező közvetlen és testtömeg-közvetített hatásának tulajdonítható T2D előfordulását becsülte meg a felnőttek körében.
2023.05.05. Belgyógyászat