gasztroenterológia

A hepatorenális szindróma kezelése

A hepatorenális szindróma (HRS) súlyos májbetegség (elsősorban májcirrhosis) során kialakuló prerenális veseelégtelenség. Fő oka, hogy a portális nyomás növekedésével, a szpanchnikus erek tágulatával párhuzamosan egy keringés átrendeződés jön létre, mely miatt a szplanchnikus területen hiperdinámás keringés alakul ki, míg a szisztémás keringésben relatív hipovolémia jön létre.
2011.03.31. Gasztroenterológia

Protonpumpa-gátlók alkalmazása II.

Vérző peptikus fekélyek ellátása során az endoszkópos vérzéscsillapítás alapvető. Az in vitro kísérletek során az feltételezhető, hogy a gyomor kémhatásának neutralizálása, ezzel a pepsin aktivitásának kiiktatása stabilabb véralvadék kialakulásához vezet.
2011.02.19. Gasztroenterológia

Protonpumpa-gátlók alkalmazása I.

Az első protonpumpa-gátló (PPI), az omeprazole, 1989-ben került piacra, és minden addigi gyógyszernél hatékonyabban volt képes csökkenteni a gyomorsav-szekréciót. Azóta számos készítmény jelent meg a csoporton belül: lansoprazole, panoprazole, rabeprzole, esomeprazole. Sőt vannak intrvénásan alkalmazható formák is.
2011.02.12. Gasztroenterológia

A refluxbetegség és az alkohol II.

Egyszeri alkoholfogyasztás esetén a LES ellazul, a nyelőcsőperisztaltika romlik. Refluxos betegekben a gyakran reguritálódó sav miatt érzékennyé vált nyálkahártya (elsősorban a tömény) alkohollal való érintkezés során fájdalommal reagálhat. Tehát az alkohol a refluxos tüneteket fokozza, de önmagában az alkalmi alkoholfogyasztás nem okoz refluxbetegséget. Más a helyzet rendszeres alkoholfogyasztókban.
2011.01.29. Gasztroenterológia

A refluxbetegség és az alkohol I.

A gastrooesophagealis reflux gyakori jelenség, enyhébb-súlyosabb formában a populáció kb. 20%-át érinti. Hátterében a nyelőcső alsó záróizmának (LES) működési zavara áll. Élénk kutatások folynak a működési zavar okának tisztázása céljából. Számtalan tényező hajlamosító szerepét vetették fel, melyek egy részéről sikerült is igazolni, hogy hozzájárulnak a GERD kialakulásához, de ezek egyike sem bizonyult meghatározó erejűnek. Hajlamosító faktorként tartják számon az alkoholfogyasztást.
2011.01.25. Gasztroenterológia

Diabetes mellitus jelentősége májcirrhosisban szenvedő betegekben I.

Súlyos májzsugorban szenvedő betegek több mint 90%-ában észlelhető csökkent glükóztolerancia, és kb 30%-ukban manifeszt diabetes mellitus igazolható1. A két betegség között fennálló ok-okozati kapcsolat mindkét irányban igaz. A súlyos 2. típusú cukorbetegség, illetve a velejáró anyagcsere változások, májkárosodáshoz vezetnek, illetve a májbetegség lefolyását kedvezőtlenül befolyásolják. Fordítva is igaz, súlyos májbetegség diabetes mellitus kialakulását provokálhatja.
2011.01.11. Gasztroenterológia

Az alkoholos betegségek, egy gasztroenterógus tapasztalatai

Viccesen egy kollégám egyszer azt mondta, hogy a „Gasztroenterológia” helyett nyugodtan kiírhatnánk, hogy „Alkohológia”. És valóban a szakrendeléseinken megforduló betegek jelentős része az alkohol fogyasztás miatt, illetve azzal valamilyen össze fügésben lévő probléma miatt keres fel bennünket.
2010.12.24. Gasztroenterológia