infektológia

Influenzafertőzés és akut szívinfarktus

Az akut légúti fertőzések akut szívinfarktust válthatnak ki. Egy vizsgálat célja az volt, hogy számszerűsítse a laboratóriumban igazolt influenzafertőzés és az akut szívinfarktus közötti összefüggést, különösen az ismert koszorúér-betegséggel rendelkező és nem rendelkező betegek esetében.
2024.09.26. Kardiológia

Amit a West-Nile vírusról tudni érdemes

A nyugat-nílusi vírust (WNV) Uganda West Nile tartományában írták le először, neve innen származik. Ez az RNS vírus a Flavivírusok nemzetségébe tartozik. A vírusfertőzést főként a Culex szúnyogok terjesztik, melyek fertőzött madarak vérét szívják és csípésükkel viszik tovább a fertőzést. A vírusfertőzést az embereken kívül elsősorban a lovak kapják meg. Ritka esetben vértranszfúzióval, szervtranszplantációval, illetve szülés során vihető át a fertőzés.
2024.09.17. Infektológia

Valós adatok az RSV elleni védőoltás biztonságosságáról terhességben

Az anyák légúti szinciális vírus (RSV) elleni oltása a terhesség késői szakaszában újszülöttjeik védelme érdekében nem jár a koraszülés vagy más rossz kimenetel fokozott kockázatával - derül ki a Weill Cornell Medicine és a NewYork-Presbyterian kutatóinak tanulmányából. A csecsemők különösen érzékenyek a vírusra, ami súlyos alsó légúti megbetegedést okozhat.

Tüdőgyulladás és antipszichotikum kapcsolata

Az antipszichotikus gyógyszereket (különösen a klozapint) megfigyelésen alapuló vizsgálatok során összefüggésbe hozták a tüdőgyulladással. Az antipszichotikum-használat és az esetleges tüdőgyulladás közötti összefüggéseket vizsgáló tanulmányok ellenére továbbra sem világos, hogy az antipszichotikum alkalmazása milyen mértékben jár együtt a tüdőgyulladás fokozott kockázatával, hogy léteznek-e dózis-reakció összefüggések, és hogy mely hatóanyagok köthetők leginkább az esetleges tüdőgyulladáshoz.
2024.09.05. Infektológia

Észlelés és memória változás Covid-19 után

A 2019-es súlyos akut légzőszervi szindróma 2-es koronavírusa (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) utáni kognitív tünetek jól ismertek. Nem világos, hogy léteznek-e objektíven mérhető kognitív deficitek, és hogy ezek mennyi ideig maradnak fenn.
2024.03.27. Pszichiátria

Összetett képet mutat a COVID-19 Európában 2024. elején

"A COVID itt van, és itt is marad" – hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, dr. Hans Kluge egy 2024. január 16-i sajtótájékoztatón. Mint kiemelte, folyamatos éberségre és erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy a betegség a politikai és egészségügyi kérdések élén maradjon, miközben a figyelem esetleg más jelentős globális eseményekre terelődik.
2024.02.27. Egyéb