kardiológia

EMA figyelmeztetés: az Omega-3-sav etil-észterek pitvarfibrillációt okozhatnak

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági bizottsága (Farmakovigilanciai Kockázatértékelési Bizottság [PRAC]) 2023. szeptemberi ülésén megerősítette, hogy a pitvarfibrilláció ezentúl gyakori mellékhatásként szerepel majd az omega-3-sav etil-észtereket tartalmazó gyógyszerek alkalmazási előírásában. Amennyiben pitvarfibrilláció alakul ki, a gyógyszer szedését véglegesen abba kell hagyni.
2023.11.06. Kardiológia

Hirtelen szívhalál: egy szakirodalmi áttekintés

A hirtelen szívhalál (SCD) a kardiovaszkuláris halálesetek nagy százalékát okozó állapot, amelynek leggyakoribb oka a kamrai tachyarrhythmia. Az SCD-nek vannak olyan jelei és tünetei, amelyek spontán, minden figyelmeztetés nélkül jelentkeznek és halálosak. Annak ellenére, hogy a preventív erőfeszítések a legnagyobb kockázatú népességkategóriákban a szubkután beültetett kardioverter-defibrillátorok (S-ICD) használatára összpontosítanak, az SCD-k nagy számban fordulnak elő a normál népességben és olyan embereknél, akiknek nincs dokumentált szívbetegségük. Ezért az SCD elsődleges megelőzésének valamilyen életképesebb stratégiának kellene lennie az általános népesség számára, figyelembe kellene vennie a megelőző orvoslás formáját öltő intézkedéseket, mint például, hogy többet tudjanak a genetikai hajlamról, a halálos kimenetelű ritmuszavarok családi előzményeiről, az ismeretlen okú szinkópákat követő folyamatos felügyeletről stb.
2023.10.09. Belgyógyászat

Örökletes szívbetegségek: minden kétszázadik magyar érintett

Hazánkban minden kétszázadik újszülött örökletes szívbetegséggel jön világra. A genetikai hátterű szívbetegségek, a szívizomsejtek károsodásával járó úgynevezett kardiomiopátiák 50 százalékban továbböröklődnek, ezért fontos a családtagok vizsgálata, a megelőzés, az életmódbeli tanácsok betartása és a rendszeres orvosi kontroll – hívta fel a figyelmet a szív világnapja alkalmából dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Bristol Myers Squibb gyógyszervállalat rendezvényén a Városmajori Szív és Érgyógyászati Klinikán.
2023.09.29. Hírek

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) endocarditis kezelésére vonatkozó irányelvek

A fertőzéses endocarditis (FE) jelentős közegészségügyi kihívást jelent. 2019-ben az FE becsült incidenciája 13,8 eset volt évente 100.000 alanyra vetítve, és az FE 66.300 halálesetért volt felelős világszerte. Az ehhez kapcsolódó magas morbiditás és mortalitás (1723,59 fogyatékossággal korrigált életév és 0,87 haláleset 100.000 lakosra vetítve) miatt a legjobb megelőző stratégiák azonosítása áll a kutatások középpontjában. Az ESC 2015-ös, a fertőzéses endocarditis kezelésére vonatkozó iránymutatásának közzététele óta fontos új adatok jelentek meg, amelyek az ajánlások aktualizálását tették szükségessé.
2023.09.12. Kardiológia

Ideje abbahagyni a magas trigliceridek kezelését? Változnak az idők….

A legújabb bizonyítékok nem igazolták a magas trigliceridszint kezelésének kardiovaszkuláris előnyeit. A PROMINENT vizsgálat - amelyben a pemafibrát sikeresen csökkentette a magas szinteket, nem járt együtt a kardiovaszkuláris események alacsonyabb kockázatával - megerősítette ezt az álláspontot. Itt az ideje, hogy felhagyjunk a magas trigliceridszint mérésével és kezelésével?
2023.04.10. Kardiológia