kardiológia

A Szenior Akadémián ezúttal a sportkardiológia volt fókuszban

A Szenior Akadémia 2023/24-es tavaszi szemeszterének tizenkettedik, záró alkalmán Dr. Vágó Hajnalka, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Sportorvostan és Kardiológiai Tanszékének professzora beszélt a sportkardiológiai kivizsgálásról, a különböző rizikócsoportokról és a hirtelen szívhalálról is.
2024.05.13. Hírek

Takács Péter: tavaly 258 településre jutottak el a szűrőbuszok

Tavaly 258 településre jutottak el a szűrőbuszok, és több mint 12 ezer magyar vett részt szűrésen vagy egészségfelmérésen - mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szinen, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat című program sajtótájékoztatóján.
2024.05.01. Hírek

Új gyógyszer vérzsírcsökkentésre?

A Silence Therapeutics sikeres, 36. hét utáni eredményeket jelentett be a zerlasiranról, egy hosszú hatású, lipoprotein „a”, Lp(a) szint csökkentésére irányuló, folyamatban lévő 2. fázisú vizsgálatából. A vállalat közleményében elmondta, hogy a vizsgálat a zerlasiránt a placebóval összehasonlítva az Lp(a)-szintek szignifikáns csökkenését mutatta a kiindulási értékhez képest a 36. héten, ami az elsődleges végpont.
2024.04.11. Belgyógyászat

Az intraoperatív anémia hatása szívkoszorúér műtét során

A szívkoszorúér áthidaló műtéten (CABG) átesett nők esetében magasabb a műtéti mortalitás, mint a férfiaknál. Egy vizsgálat célja az volt, hogy feltárja az intraoperatív anémia (nadir intraoperatív hematokrit), a CABG műtéti mortalitás és a nemek közötti összefüggéseket.
2024.04.03. Egyéb

Demencia kockázat és epilepszia?

Idősebb emberek esetében az epilepszia összefüggésbe hozható kognitív zavarokkal, potenciálisan a demenciával. Továbbra sem világos azonban, hogy az epilepszia milyen mértékben növelheti a demencia kockázatát, hogyan viszonyul más neurológiai állapotokhoz, illetve a különböző kardiovaszkuláris kockázati tényezők miként befolyásolhatják ezt a kockázatot.
2024.03.28. Neurológia