klinikai onkológia

Jóindulatú petefészekciszták: spontán módon szűnnek?

A petefészekciszták gyakoriak. A nagy többségük jóindulatú, és a jóindulatú ciszták több mint háromnegyede 5 év, vagy rövidebb idő alatt megszűnik. Több mint három évtizede a Kentucky Egyetem petefészekrák-szűrési vizsgálata során csaknem 48.000, 30 évnél idősebb nőnél végeztek sorozatos transzvaginális ultrahangvizsgálatot (TVUS) ingyenesen. E nők közül több mint 2600-nál (5,5%) találtak új petefészekcisztát.

Az öngyilkosság jelei és kockázata a rák diagnózisát követően

A daganatos betegségek diagnosztizálása után emelkedik az öngyilkosságok aránya. A közelgő halál tudatából fakadó egzisztenciális szorongás jól ismert a dganatos betegeknél. Egy tanulmány hipotézise szerint az öngyilkosság kockázata és a daganat prognózisa között összefüggés áll fenn, és a prognózis öngyilkossági hajlamra gyakorolt hatása az eleve nagyobb öngyilkossági hajlammal rendelkező személyek esetében a legjelentősebb.
2024.01.15. Pszichiátria

Megjósolható-e a hasnyálmirigyrák kockázata?

1990-2018 között a hasnyálmirigyrák előfordulási aránya Franciaországban a férfiak esetében átlagosan évi 2,7%-kal, a nők esetében pedig - ami még jelentősebb - évi 3,8%-kal nőtt. A felgyógyulás prognózisa továbbra is nagyon rossz, a nettó 5 éves túlélési arány 10% alatt van. A klasszikus kockázati tényezők (cukorbetegség, dohányzás, elhízás, alkohol) jól ismertek. Hasonlóképpen, a betegség családban történő előfordulása kilencszeresére növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát. Becslések szerint a hasnyálmirigyrák kialakulásában szerepet játszó hajlamosító gének 90%-át még nem azonosították.
2024.01.12. Gasztroenterológia

Alvásproblémák emlőrákban

Egy új tanulmány szerint az emlőrákban szenvedő nők között gyakoriak az alvásproblémák, ami sokszor rosszabb fizikai, illetve pszichés állapottal jár együtt. A gyenge alvásminőség, különösen az alvás rövid időtartama összefüggést mutat a rosszabb mentális egészséggel.

A vastagbélrák fokozott kockázata akut vakbélgyulladás után

Az akut vakbélgyulladás a leggyakoribb sürgősségi műtétet igénylő emésztőrendszeri betegség. A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés Franciaországban. Az akut vakbélgyulladás után a vastagbélrák fokozott kockázata feltételezhető. Egy vizsgálat célja az volt, hogy egy országos elemzésben felmérjék a vakbélgyulladás utáni vastagbélrák miatti kórházi kezelés gyakoriságát.
2024.01.05. Klinikai onkológia

Daganat-kockázat immunmediált betegségekben

Korlátozott adatok állnak rendelkezésre az immunszuppresszív terápia alkalmazásának biztonságosságáról immunmediált betegségekben, rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő egyéneknél, különösen az újabb biológiai és kismolekuláris kezelések esetében.
2023.12.26. Klinikai onkológia

Daganat-terápia utáni menopauza menedzselése

A daganat miatt kezelt nőknél "a menopauzával kapcsolatos tünetek a rákellenes terápia egyik leggyakoribb következménye" - mondta Hickey. Ezek a tünetek súlyosbítják a fáradtságot és az alvásproblémákat, és befolyásolhatják a kezelés hatékonyságát is, ami miatt a betegek elhanyagolják a kezelést, vagy akár teljesen abbahagyják azt.
2023.12.06. Klinikai onkológia

Javuló eredmények enzalutamiddal a biokémiailag recidiváló prosztatarákban

Egy 3. fázisú vizsgálatba olyan prosztatarákos betegeket vontak be, akiknél magas kockázatú biokémiai kiújulás volt, és a prosztata-specifikus antigén megduplázódási ideje legfeljebb 9 hónap volt. A betegeket véletlenszerűen, 1:1:1 arányban vonták be úgy, hogy naponta enzalutamidot (160 mg) és 12 hetente leuprolidot kapjanak (kombinációs csoport), placebót és leuprolidot (csak-leuprolid csoport) vagy enzalutamid-monoterápiát (monoterápiás csoport). Az elsődleges végpont az áttétmentes túlélés volt a kombinációs csoportban, összehasonlítva a csak-leuprolid csoporttal ahogyan azt egy vak, független, központi felülvizsgálat alapján értékelték. A kulcsfontosságú másodlagos végpont az áttétmentes túlélés volt a monoterápiás csoportban a csak-leuprolid csoporttal összehasonlítva. Más másodlagos végpontok a betegek által jelentett eredmények és a biztonságosság voltak.