klinikai onkológia

A vizelet átfogó genomikai profilja az urothelialis hugyhólyagrák diagnózisára

A vizelet átfogó genomikai profilozása (uCGP) a legkorszerűbb (következő generációs) szekvenálást használja az urothelialis hugyhólyagrákkal összefüggő mutációk azonosítására, és a betegség noninvazív diagnosztizálásával, annak fokozatának és a stádiumának előrejelzésével, valamint a kiújulás kockázatának becslésével javíthatja a betegség kimenetelét.

A daganatos megbetegedések előfordulása az 50 évnél fiatalabbak körében az Egyesült Államokban, 2010-2019 között

Ebben a kohorsz vizsgálatban, amely 562.145 személyt vizsgált 2010-2019 között az Egyesült Államokban, a korán kialakuló daganatos megbetegedések előfordulási aránya jelentősen nőtt a vizsgálati időszak alatt. A gyomor-bélrendszeri daganatoknál volt a leggyorsabban növekvő incidencia arány az összes korai stádiumban jelentkező megbetegedés közül.
2023.09.08. Háziorvostan

Génterápia B típusú hemofília kezelésére

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) engedélyezte az etranacogene dezaparvovec (Hemgenix), az első génterápiás lehetőséget a B típusú hemofíliában szenvedő felnőttek számára, akik jelenleg IX-es faktor profilaxis terápiát alkalmaznak, jelenlegi vagy korábbi életveszélyes vérzésük van, vagy ismételt, súlyos spontán vérzéses epizódjaik vannak.
2022.12.09. Klinikai onkológia