neurológia

Mesterséges intelligencia a sclerosis multiplex diagnosztikában?

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer (CNS) gyakori neurodegeneratív és gyulladásos demielinizáló állapota, melyet a fokális elváltozások és diffúz neurodegeneráció jellemzi a gerincvelőben és az agyban. Az SM-ben szenvedő egyének jelentős kognitív és fizikai fogyatékosságban szenvednek, ami néha a munkaerőpiacról való idő előtti kivonulást okozza. Világszerte körülbelül 2,8 millió ember él SM-el. A betegséget módosító terápia (DMT) rendkívül hatékonynak bizonyult, és csökkenti a betegség kiújulásának kockázatát.
2023.11.24. Radiológia

Új meningococcus vakcinát engedélyeztek

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyezte 2023. októberben a gyermekek és fiatal felnőttek megbetegedését okozó öt leggyakoribb szerocsoport ellen kifejlesztett meningococcus elleni vakcinát.
2023.11.07. Infektológia

Alfa-szinuklein és a Parkinson-kór

Az alfa-szinuklein kritikus szerepe a Parkinson-kórban kulcsfontosságú felfedezést jelent. Az elmúlt években némi előrelépés történt a Parkinson-kór betegségmódosító terápiáinak azonosításában, amelyek az alfa-szinukleinre irányulnak. Ezek a kezelések azonban még nem mutattak egyértelmű hatékonyságot a betegség progressziójának lassításában. Erre a problémára több magyarázat is létezik. A Parkinson-kór patogenezise összetett és még nem teljesen tisztázott, és a betegség heterogenitása - a különböző genetikai fogékonyság és kockázati tényezők, valamint a különböző klinikai lefolyás - tovább bonyolítja a helyzetet. Ezért az alfa-szinuklein fiziológiai és patofiziológiai funkcióinak mélyreható megértése kulcsfontosságú.
2023.10.30. Neurológia

Nemi különbségek a stroke utáni kognitív károsodásban

A stroke utáni kognitív károsodás (PSCI) a stroke-túlélők mintegy felénél fordul elő. Halmozott bizonyítékok arra utalnak, hogy a stroke funkcionális kimenetele rosszabb a nőknél, mint a férfiaknál. Továbbra sem ismert azonban, hogy a PSCI előfordulása és jellemzői különböznek-e férfiak és nők között.
2023.10.17. Belgyógyászat

Van kapcsolat a zsigeri, a hasi zsír és az agyi térfogatvesztés között?

A hasi zsír egyre inkább összefüggésbe kerül az agy egészségével. Összesen 10.001 egészséges résztvevőt vizsgáltak egész testre kiterjedő MR-képalkotó protokollal. A FastSurferrel végzett mélytanulás 96 agyi régiót szegmentált. Külön modellek szegmentálták a zsigeri és a bőr alatti hasi zsírt. A hasi zsírtípusok és a normalizált agytérfogatok regressziós elemzéseit értékelték, az életkor és a nem kontrollálása mellett. Logisztikai regressziós modellek határozták meg az agyi teljes szürke- és fehérállomány térfogatvesztésének kockázatát a zsigeri zsír legmagasabb kvartiliséből és ezen agyi térfogatok legalacsonyabb kvartiliséből.
2023.09.27. Neurológia

Antiamyloid monoklonális antitest terápia az Alzheimer-kórban: a neurológia új kérdései

Mivel a közelmúltbeli adatok azt mutatják, hogy a lecanemab-kezelés lassíthatja a kognitív és funkcionális hanyatlást a korai tüneteket mutató Alzheimer-kórban (AD), széles körben várható, hogy ez a gyógyszer és potenciálisan más, az amiloid-β fehérjét célzó monoklonális antitest-infúziók hamarosan reális lehetőséget jelentenek egyes Alzheimer-kórban szenvedő betegek számára. Mivel ezek az új antiamyloid monoklonális antitestek (mAbs) nem elhanyagolható kockázatokkal és kezelési terhekkel járnak, amelyek gyökeresen eltérnek az Alzheimer-kór kezelésének jelenlegi fő pilléreitől, alkalmazásuk hatékony és méltányos átültetése a valós klinikai ellátásba a meglévő munkafolyamatok és infrastruktúra szisztematikus és gyakorlat-specifikus módosítását teszi szükségessé.
2023.09.21. Pszichiátria

További terápiás lehetőségek SMA-ban

A CURE SMA az idén is Orlandóban rendezte meg az SMA Research & Clinical Care Konferenciát.Itt mutatták be annak a klinikai vizsgálatnak a korai eredményeit, melyek a génterápiát követően alkalmazott másik genetikai kezelés klinikai előnyeit és biztonságosságáról szólnak.
2023.09.18. Hírek

A pioglitazon csökkentheti a demencia kockázatát?

Korábbi tanulmányok a pioglitazon demenciát védő hatásáról számoltak be 2-es típusú diabetes mellitusos (DM) betegeknél. Újabb vizsgálatok kimutatták, hogy a pioglitazon csökkenti az elsődleges és a recidiváló stroke kockázatát is.
2023.03.06. Neurológia