neurológia

Magnézium-szulfát kontra lidokain vesekólikára?

Egy kutatás során arra keresték a választ, hogy a diklofenák mellé adagolt magnézium-szulfát (MgSO4) vagy lidokain javítja-e a fájdalomcsillapítás hatékonyságát a sürgősségi osztályon (ED) akut vesekólikában szenvedő betegeknél.
2024.09.24. Háziorvostan

Új célzott terápia glióma kezelésére

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) jóváhagyta a vorasidenib (Voranigo, Servier) alkalmazását bizonyos izocitrát-dehidrogenáz (IDH) mutáns diffúz gliomák kezelésére, ami az első célzott terápia jóváhagyását jelenti az ilyen típusú agydaganatokra. Konkrétan az IDH1 és IDH2 szájon át szedhető célzott gátlóját engedélyezték a műtétet követően olyan felnőttek és 12 éves vagy idősebb gyermekek esetében, akiknek 2-es fokozatú asztrocitómájuk vagy oligodendrogliomájuk van, és érzékenyek az IDH1 vagy IDH2 mutációjára. Az FDA szerint a műtét magában foglalja a biopsziát, a részleges reszekciót vagy a teljes reszekciót.
2024.09.23. Neurológia

A heparán-szulfát módosítása Alzheimer-kórban?

A heparán-szulfát (HS) hatással van az autofágiára, a mitokondriumokra és a lipid anyagcserére. Az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó géntranszkriptumok felülreprezentáltak a HS-függő transzkriptomban. A HS szulfatáció csökkentése megmenti a neuron veszteséget a presenilin-hiányos Drosophila-ban.
2024.09.16. Pszichiátria

Az EMA elutasította az Alzheimer-kór elleni gyógyszer forgalomba hozatalát

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2024. júliusi ülésén azt javasolta, hogy ne adják meg a forgalomba hozatali engedélyt a Leqembi (lecanemab; Eisai GmbH), az Alzheimer-kór kezelésére szolgáló gyógyszer számára. A bizottság úgy ítélte meg, hogy a Leqembi megfigyelt hatása a kognitív hanyatlás késleltetésére nem ellensúlyozza a gyógyszerrel kapcsolatos súlyos mellékhatások kockázatát, különösen az amiloiddal kapcsolatos képalkotó rendellenességek (ARIA) gyakori előfordulását, amelyek az agy duzzanatával és esetleges vérzésével járnak.
2024.09.04. Pszichiátria

A kognitív hanyatlás és a tau közötti összefüggések egy multikohort tanulmányban

Az önbevallás révén dokumentált kognitív hanyatlás az Alzheimer-kór (AD) korai, preklinikai stádiumban lévő megnyilvánulása a viselkedés terén, amelyről gyakran úgy gondolják, hogy megelőzi a vizsgálati partner által jelzett aggodalmakat. Korábbi felmérések keresztmetszeti összefüggéseket mutatnak a β-amyloid (Aβ) státusszal és az önbevalláson alapuló, illetve a vizsgálati partner által jelentett kognitív hanyatlással, de kevésbé ismertek ezek összefüggései a tau-lerakódással, különösen a preklinikai Alzheimer-kórban szenvedők körében.
2024.08.07. Pszichiátria

Az epilepszia és a COVID-19-hez kapcsolódó kórházi kezelés és halálozás kockázata: egy populáció-alapú tanulmány

Epilepsziás embereknél (PWE) a gyanú szerint fokozottan fennáll a súlyos COVID-19 kockázata. Fontos ennek a kockázatnak a megismertetése az érintettekkel, a tervezhető egészségügyi ellátás a és gondozás érdekében is. A tanulmány készítői megvizsgálták, hogy a PWE-k esetében nagyobb-e a kockázata annak, hogy ezek a betegek COVID-19 miatt kórházba kerülnek vagy meghalnak.
2024.04.16. Háziorvostan

Az új meningococcus elleni védőoltások ütemezése

A meningococcus-fertőzés mind az öt fő szerocsoportja ellen engedélyezett, első ötkomponensű vakcina egy új kutatás szerint arra készteti a klinikusokat, hogy meghatározzák az oltás optimális idejét. A vakcinák az elmúlt 20 évben nagymértékben hozzájárultak az invazív meningococcus-fertőzések arányának csökkenéséhez a serdülők körében, az új készítmény pedig, ami a baktérium minden fő típusát lefedi, segíthet javítani az oltási lefedettséget és még alacsonyabbra szorítani a fertőzési arányt – számolt be a Gregory Zimet, az Indiana University School of Medicine Indianapolis (Indiana állam) gyermekgyógyászati tanszékének senior szerzője által vezetett kutatócsoport.
2024.04.15. Neurológia

A fájdalom okozta korlátozottság endometriózisban

Ez a tanulmány a fájdalomkatasztrofizálás összetevői (rumináció, felnagyítás és tehetetlenség, a fájdalomkatasztrofizálás skála segítségével) és a fájdalom okozta korlátozottság aspektusai (családi/háztartásbeli kötelezettségek, rekreáció, szociális aktivitás, hivatás, szexuális élet, öngondoskodás, életvezetési képesség, a fájdalom okozta korlátozottsági index segítségével) közötti összefüggéseket vizsgálta endometriózisban szenvedő betegek egy heterogén csoportjában.
2024.02.20. Háziorvostan