no smoke summit

A hevített dohányterméket használók jobb parodontális állapottal rendelkeznek, mint a cigarettázók

A fogágyproblémák és a dohányzás kapcsolata már évtizedek óta ismert tény, melyet számos tanulmány bizonyított, de laikus megfigyelések alapján is egyértelmű összefüggést láthatunk a dohányzás és a fogágybetegségek között. A Dentistry Journal-ban idén publikált horvát keresztmetszeti vizsgálat célja a parodontitis mértékének felmérése és összehasonlítása a dohányzó, a füstmentes dohányterméket használó és a nemdohányzó csoportokban.
2024.04.10. Füstmentes jövő

Dohányzási kockázatértékelés a köztudatban

A napjainkban elérhető tudományos bizonyítékok ellenére sokan továbbra sincsenek tisztában a dohányzási ártalomcsökkentés korszerű lehetőségeivel, és a relatív ártalomcsökkentés jelentőségével, az egészségügyi ellátók és a dohányzók szempontjából. A dohányzás okozta betegségek megelőzését – különösen a másodlagos és a harmadlagos prevenciót – az is hátráltatja, hogy a szakemberek körében sem ritkák a tévhitek. Az Egyesült Királyságban nagy hagyománynak örvendő E-Cigarette Summit-on Sarah Jackson, a University College London (UCL) egészségügyi viselkedéstani egységének vezető kutatója számolt be arról, hogy a bővülő tapasztalatok ellenére továbbra is általános tájékozatlanság, sőt a tájékozottság időbeli romlása figyelhető meg a témában. 
2024.03.14. Füstmentes jövő

Ártalomcsökkentés: 2030-ra füstmentessé válna az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyságban évek óta jelentős szakmai fórumként működő E-Cigarette Summit konferencia központi témája volt 2023 végén a brit kormányzat által a közelmúltban átdolgozott népegészségügyi stratégia, mely szerint 2030-ra 5% alá szeretnék csökkenteni a cigarettázó állampolgárok arányát a szigetországban. Az ambiciózus stratégia mögött az elmúlt évtizedek és a cigaretta füstmentes alternatíváiként megjelent eszközök tapasztalatai állnak. 
2024.03.13. Füstmentes jövő

A CEASEFIRE tanulmány eredményei a cigarettáról füstmentes alternatívára váltásról

Olasz kutatók 24 hetes utánkövetéssel vizsgálták a cigaretta füstmentes alternatívával való helyettesítésének hatását a hagyományos dohánytermékek fogyasztásának elhagyására, illetve a teljes leszokásra. A CEASEFIRE tanulmány az első kutatás, ami az e-cigaretta és a dohányhevítő rendszer összehasonlító vizsgálatát végezte el a cigarettáról alternatív technológiára áttérés vonatkozásában.
2024.01.22. Füstmentes jövő