oxyológia és sürgősségi orvostan

Életmentő, intravénás oxigén

A Boston Children's Hospital kutatói apró, oxigénnel töltött mikrorészecskéket fejlesztettek ki, amelyeket közvetlenül a véráramba fecskendezhetünk, így akut tüdőelégtelenség vagy a felső légutak összeomlása miatt légzésképtelenné vált betegek sürgősségi ellátásakor lehetőség nyílik a vér közvetlen és gyors oxigenizálására.

Hogyan tovább, merre tovább – sürgősségi betegellátás II.

Az Állami Számvevőszék 0924 sz. 2009. augusztusi „JELENTÉS a sürgősségi betegellátó rendszer kialakítására, fejlesztésére fordított pénzeszközök felhasználásának ellenőrzéséről” című anyaga megállapítja, hogy „A sürgősségi betegellátó rendszer megszervezése és fejlesztése, a lakosság számára egyenlő és magas színvonalú hozzáférés biztosítása a sürgősségi ellátásokhoz 1998 óta több kormányzati ciklusban is szerepelt az egészségügyi ágazat kiemelt céljai között. A sürgősségi ellátás egységes szakmai elveit, rendszerét, az orvosi ügyeletek működési formáit, a fogadóhelyek kialakításának feltételeit első ízben a 2004. évben határozta meg jogszabály.”

Hogyan tovább, merre tovább – sürgősségi betegellátás I.

Réthelyi Miklós, a a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) vezetője kedden felmentette beosztásából Göndöcs Zsigmondot az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatóját - közölte a minisztérium. A közlemény szerint a főigazgató "eddigi munkája elismerése mellett, közös megegyezéssel" távozik. A poszt betöltésére rövidesen pályázatot írnak ki, ennek elbírálásáig Gorove László általános főigazgató helyettes kapott megbízást az OMSZ vezetésére.

A sürgős szükség

Az oxyolológiai ellátás során az időfaktorral jellemezzük egy kórfolyamat súlyosságát. Amennyiben egy betegség vagy sérülés rövid idő alatt életveszélyes állapothoz vezethet magas időfaktorról beszélünk.

Két élet védelme

A terhesség egy élettanilag és testalkatilag is különleges állapot, mely nemcsak a gépjárművezetői alkalmasságot befolyásolja, hanem azt is, hogy egy terhes nő milyen körülmények között lehet utas egy személygépkocsiban.