pszichiátria

Észlelés és memória változás Covid-19 után

A 2019-es súlyos akut légzőszervi szindróma 2-es koronavírusa (SARS-CoV-2) által okozott betegség (Covid-19) utáni kognitív tünetek jól ismertek. Nem világos, hogy léteznek-e objektíven mérhető kognitív deficitek, és hogy ezek mennyi ideig maradnak fenn.
2024.03.27. Pszichiátria

A fájdalom okozta korlátozottság endometriózisban

Ez a tanulmány a fájdalomkatasztrofizálás összetevői (rumináció, felnagyítás és tehetetlenség, a fájdalomkatasztrofizálás skála segítségével) és a fájdalom okozta korlátozottság aspektusai (családi/háztartásbeli kötelezettségek, rekreáció, szociális aktivitás, hivatás, szexuális élet, öngondoskodás, életvezetési képesség, a fájdalom okozta korlátozottsági index segítségével) közötti összefüggéseket vizsgálta endometriózisban szenvedő betegek egy heterogén csoportjában.
2024.02.20. Háziorvostan

Iatrogén Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kórt patológiailag az amiloid-béta (Aβ) lerakódása és a hiperfoszforilált tau neurofibrilláris csomói jellemzik az agyi parenchymában és az erekben (mint cerebrális amiloid angiopátia, CAA). Meggyőző genetikai és biomarker bizonyítékok támasztják alá, hogy az Aβ az Alzheimer-kór kiváltó oka.
2024.02.06. Pszichiátria

Melyek a fiatalkori demencia módosítható kockázati tényezői

A szélesebb körben ismert kockázati tényezők, mint a cukorbetegség, a stroke, a szívbetegség és a depresszió mellett egy nagyszabású vizsgálat eredményei szerint a D-vitaminhiány, az emelkedett C-reaktív fehérje (CRP) szint és a társadalmi elszigeteltség növeli a fiatalon jelentkező demencia (YOD) kockázatát.
2024.02.05. Pszichiátria

Ígéretes vizsgálatok myasthenia gravis kezelésében

A nipokalimab monoklonális antitest dózisfüggő módon javítja a mindennapi életvitelhez kapcsolódó eredményeket, csökkenti a releváns autoantitest-szinteket, és elfogadható biztonságossági és tolerálhatósági profillal rendelkezik általános myasthenia gravisban (gMG) szenvedő betegeknél – amint azt egy II. fázisú vizsgálat eredményei kimutatták.
2024.02.02. Neurológia

Mortalitás a hipochondriázisban szenvedő betegek körében

A hipochondria, más néven egészségügyi szorongásos zavar egy elterjedt, de aluldiagnosztizált pszichiátriai probléma, amelyet a súlyos és progresszív fizikai rendellenességekkel kapcsolatban táplált, tartós aggodalom jellemez. A hipochondriázisban szenvedő emberek halálozási kockázata azonban nem ismert.
2024.01.22. Pszichiátria

Az öngyilkosság jelei és kockázata a rák diagnózisát követően

A daganatos betegségek diagnosztizálása után emelkedik az öngyilkosságok aránya. A közelgő halál tudatából fakadó egzisztenciális szorongás jól ismert a dganatos betegeknél. Egy tanulmány hipotézise szerint az öngyilkosság kockázata és a daganat prognózisa között összefüggés áll fenn, és a prognózis öngyilkossági hajlamra gyakorolt hatása az eleve nagyobb öngyilkossági hajlammal rendelkező személyek esetében a legjelentősebb.
2024.01.15. Pszichiátria

Alvásproblémák emlőrákban

Egy új tanulmány szerint az emlőrákban szenvedő nők között gyakoriak az alvásproblémák, ami sokszor rosszabb fizikai, illetve pszichés állapottal jár együtt. A gyenge alvásminőség, különösen az alvás rövid időtartama összefüggést mutat a rosszabb mentális egészséggel.

App-alapú beavatkozások depresszióban?

A mérsékelt és súlyos depresszió kezelésére szolgáló mobil mentális egészségügyi alkalmazások (appok) egyre jobban terjednek valószínűleg azért, mert képesek leküzdeni a hagyományos pszichoterápia korlátait, de a kezelés hatékonyságának lehetséges moderátoraira vonatkozó kutatások hiányoznak.
2023.12.11. Neurológia