pszichiátria

A skizofrénia diagnózisát követő halálozás előrejelzői

A skizofréniával diagnosztizált betegek várható élettartama 10-12 évvel alacsonyabb, mint az általános populációban, és a halálozási szakadék a jelek szerint egyre súlyosbodik. E halálesetek közül sok elkerülhető lenne. Egy vizsgálat célja az volt, hogy meghatározza a halálozási arányokat és a halálozási okokat az első pszichózis-epizódot követően, valamint, megvizsgálja, hogy a kiinduláskor vagy a betegség alatt fennálló klinikai jellemzők előre jelezhetik-e a halálozást.
2023.09.13. Pszichiátria

D-vitaminnal gyógyítható lesz a demencia?

Annak ellenére, hogy a D-vitamin-hiány a demencia előfordulásával összefüggésbe hozható, a pótlásának a szerepe nem egyértelmű. Egy tanulmány prospektív módon vizsgálta a D-vitamin-pótlás és a demencia előfordulása közötti összefüggéseket a Nemzeti Alzheimer Koordinációs Központ 12.388 demenciamentes személyénél.
2023.03.16. Pszichiátria

A hashajtó és demencia kapcsolata: érdekes meglepetés!

A vény nélkül kapható hashajtók használata gyakori a lakosság körében. A mikrobiom-bél-agy tengely hipotézis szerint a hashajtók használata összefügghet a demenciával. Egy vizsgálat célja az volt, hogy értékelje a hashajtók rendszeres használata és a demencia előfordulása közötti összefüggést az Egyesült Királyság (UK) Biobank adatbázisában.
2023.03.14. Pszichiátria

A béta-blokkolók és az erőszak kapcsolata

A béta-adrenerg blokkolót (β-blokkolót) szedő egyéneknél az erőszak csökkenése figyelhető meg azokhoz az időszakokhoz képest, amikor nem szedik a gyógyszert - derül ki egy 2023. január 31-én a PLOS Medicine nyílt hozzáférésű folyóiratban közzétett tanulmányból. Ha az eredményeket más tanulmányok is megerősítik, a β-blokkolók megfontolhatók az agresszió és az ellenséges viselkedés kezelésének egyik módjaként a pszichiátriai betegségekben szenvedő egyéneknél.
2023.02.21. Pszichiátria

Idősek jogosítványa és a közúti balesetek kapcsolata?

Egy vizsgálat során arra keresték a választ 2017 márciusától, hogy a vezetői engedély megújításához az idősebb járművezetők kognitív szűrővizsgálatára vonatkozó irányelv-módosítás összefüggésbe hozható-e a gépjármű-ütközések kockázatának csökkenésével a járművezetők esetében és a gyalogosok és kerékpárosok sérüléseinek megnövekedett kockázatával az idősebbek körében.
2023.02.13. Pszichiátria

Mi van az Alzheimer-kór előtt?

Egy új tanulmány alátámasztja azt a hipotézist, hogy az amiloid és a tau szintjének változásai már évekkel az Alzheimer-kór (AD) klinikai tüneteinek megjelenése előtt bekövetkeznek.
2022.12.22. Pszichiátria

Az orvosok kiégése: 2013-2020 adatai

Az orvosok kiégésében idővel bekövetkező változások felmérése betekintést nyújthat a kiégés okaiba. A meglévő tanulmányokat korlátozza, hogy az egyes időpontokban az orvosok különböző mintáit használják. Jelen vizsgálat célja az volt, hogy felmérje a kiégés változását 2013-2014 és 2019-2020 között átfogóan és a felmérést kétszer elvégző orvosok kohorszán belül.
2022.10.06. Pszichiátria